in

«Τα πέτρινα στου Χαροκόπου» που λίγοι γνωρίζουν στην Καλλιθέα!

Τα σπίτια αυτά, προορίζονταν για να προσελκύσουν αγοραστές από την τότε μεσαία τάξη

[dropcap]T[/dropcap]ο 1909, η «Ανώνυμη Μετοχική Εταιρεία Οικοδομικών Επιχειρήσεων», κατασκευάστρια Εταιρεία και των πρώτων οικιών του νεοϊδρυθέντος (1884) οικισμού και μετέπειτα δήμου, κατασκεύασε στην περιοχή του Χαροκόπου 50 στην Καλλιθέα πανομοιότυπες πέτρινες διώροφες οικίες εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, βασισμένες σε σχέδια του γνωστού Γερμανού Αρχιτέκτονα, Ερνστ Τσιλερ (Ernst Ziller).

Δείτε επίσης: Ο θρύλος πίσω από το νεοκλασικό της Καλλιθέας

Τα σπίτια αυτά, προορίζονταν για να προσελκύσουν αγοραστές από την τότε μεσαία τάξη.

Τα εικονιζόμενα στις φωτογραφίες, είναι από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει, και βρίσκονται στην οδό Ρήγα Φεραίου ένα μικρό δρομάκι κάθετο στην οδό Χαροκόπου και κατοικούνται μέχρι σήμερα! Έμειναν στην ιστορία ως «Τα Πέτρινα στου Χαροκόπου».

Απέναντι από τα παραπάνω πέτρινα διώροφα, στην ίδια οδό (Ρ. Φεραίου) υπάρχει άλλη συστάδα πανομοιότυπων επίσης διωρόφων κατοικιών μεταγενέστερης όμως κατασκευής (1912-1930) και άλλης αρχιτεκτονικής Κατοικούνται και αυτά μέχρι σήμερα. Στις φωτογραφίες, μπορεί να δει κάποιος τις ομοιότητες του ενός με το άλλο, την εξωτερική όψη με το μπαλκόνι στο κέντρο, καθώς και λεπτομέρειες από την πίσω αυλή.

Ευχαριστώ θερμά για την παραχώρηση του υλικού, τους Αναστάσιο Ορφανίδη από το blog «εν πλω σημειώσεις» και τον Μιχάλη Ματζαβίνο για τις εκπληκτικές του φωτογραφίες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

«Κερδίστε χρήματα συλλέγοντας και φορτίζοντας τα ηλεκτρικά σκούτερ»: Εδώ μπορείς να κάνεις την αίτηση σου στη Lime

Ηχηρό «ΟΧΙ» στη Συμφωνία των Πρεσπών στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία