in

Συνάντηση Κάρναβου με τον Υπ. Μεταφορών Κ.Καραμανλή – Συζήτηση της αναγκαιότητας για Μετρό στην Καλλιθέα

[dropcap]M[/dropcap]ία πολύ σημαντική συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή είχε σήμερα ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος. Τέθηκαν θέματα της αρμοδιότητάς του Υπουργού με κυρίαρχο το ζήτημα της αναγκαιότητας νέας γραμμής Μετρό στην Καλλιθέα.

Δείτε αναλυτικά:

Βασικά Θέματα Αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον Δήμο Καλλιθέας.

Η αναγκαιότητα της γραμμής ΜΕΤΡΟ στην Καλλιθέα και το παραλιακό μέτωπο.

Κατά την κατάρτιση της σύμβασης της δημιουργίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπήρξε ή δέσμευση από την πολιτεία για την σύνδεση του Κέντρου Πολιτισμού με τα μέσα σταθερής τροχιάς Μετρό και Τραμ. (Ν. 3785/2009 άρθρο 13 παρ. 4: Το Ελληνικό Δημόσιο έχει περιλάβει στον σχεδιασμό εξυπηρέτησης από το δίκτυο συγκοινωνιών σταθερής τροχιάς (Μετρό και Τραμ) την περιοχή του Φαληρικού Δέλτα και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να συνδεθεί το Κ.Π. με αυτό). Αυτή η δέσμευση έγινε όταν, η πρόβλεψη για την επισκεψιμότητα της περιοχής ήταν για 700 χιλιάδες επισκέπτες ετησίως και είχε τότε, κριθεί απαραίτητη.

Σήμερα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εξελισσόμενο, σε ένα πανευρωπαϊκό πολιτιστικό και τουριστικό προορισμό, εμφανίζει ετήσια επισκεψιμότητα άνω των 6 εκατομμυρίων!
Παράλληλα, η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής θα φέρει μια επίσης τεράστια αύξηση επισκεπτών. Η ανάπλαση της λεωφόρου Ποσειδώνος και της παραλίας πρόκειται να παραδοθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την τεράστια αναβάθμιση όλου του παραλιακού μετώπου πρόκειται να αυξήσουν δραματικά τα φορτία της λεωφόρου Συγγρού. Για αυτούς τους λόγους, ζητούμε την επέκταση της γραμμής του Μετρό στην Καλλιθέα και το παραλιακό μέτωπο.

Καθίζηση Ιλισσού στον σταθμό «Ταύρος»

Το συμβάν έλαβε χώρα την 11η Μαΐου 2018 στον χώρο στάθμευσης στον ΗΣΑΠ Ταύρου. Ο Δήμος Καλλιθέας, κινητοποιήθηκε αμέσως μετά το συμβάν, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια αλλά και να ξεκινήσουν άμεσα τα απαιτούμενα έργα.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι ο χώρος δεν ανήκει στο Δήμο Καλλιθέας αλλά στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια. Ο Δήμος Καλλιθέας συνέδραμε από την πρώτη στιγμή, έκανε αυτοψία με τις δικές του υπηρεσίες, ενώ καλέσαμε και την ΕΜΑΚ προκειμένου να έχουμε μια πλήρη εικόνα για το πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις, ενόψει πιθανών ακραίων καιρικών φαινομένων το Φθινόπωρο. Στις 9 Αυγούστου 2018, είχαμε συνάντηση με αρμόδιους παράγοντες και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, όπου αποφασίστηκε η αποκατάσταση της ζημιάς. Εκτοτε, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από πλευράς της Πολιτείας.

Την Δευτέρα, 1/7/2019 καταθέσαμε στον αρμόδιο εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το θέμα και συγκεκριμένα για «Πρόκληση Κοινού Κινδύνου», αφού κανένας φορέας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την ζημιά ενώ η τρύπα παραμένει ανοικτή και ο κίνδυνος επέκτασης της ζημιάς γίνεται μεγαλύτερος όσο πλησιάζουμε στο Φθινόπωρο.

Εκπόνηση Μελετών

Η ανεπαρκής στελέχωση (όλων) των Δήμων σε αριθμό (πλήθος) μηχανικών και ιδίως η παντελής έλλειψη κάποιων ειδικοτήτων (π.χ. ηλεκτρολόγων, συγκοινωνιολόγων, γεωτεχνικών, ηλεκτρονικών κ.λ.π.) δεν επιτρέπει την εκπόνηση όλων των κατηγοριών μελετών από τις τεχνικές τους υπηρεσίες.

Επίσης και η ανάθεση μελετών τεχνικών έργων σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία, κατά το Ν. 4412/16, οδηγεί σε αδυναμία επίβλεψης των μελετών αυτών από πλευράς Δήμων, ακριβώς λόγω της έλλειψης των αντίστοιχων ειδικοτήτων μηχανικών ΠΕ.

Επειδή και εάν ξεπερασθεί το πρόβλημα της αδυναμίας πρόσληψης από τους Δήμους όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, που δεν φαίνεται εφικτό υπό τα σημερινά δεδομένα, κάποιες ειδικότητες (λόγω του περιορισμένου αριθμού έργων των Δήμων) σε βάθος χρόνου ή θα υποαπασχολούνται ή θα ετεροαπασχολούνται.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνεται η δημιουργία κεντρικών υπηρεσιών (κατ΄ αντιστοιχία με τις πρώην ΤΥΔΚ) που θα εκπονούν μελέτες για λογαριασμό των Δήμων.

Φωτεινή Σηματοδότηση

Με το Ν. 3852/10 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), η αρμοδιότητα για τη φωτεινή σηματοδότηση οδικών κόμβων (φανάρια) έχει ανατεθεί στους Δήμους χωρίς μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των Δήμων, να έχει ανταποκριθεί σ΄ αυτό.

Η μη ανταπόκριση οφείλεται σε αδυναμία που πηγάζει από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και λογισμικού.

Εξ΄ άλλου η όποια ρύθμιση θα πρέπει να είναι συμβατή και συντονισμένη με τη λειτουργία των σηματοδοτών των κεντρικών αρτηριών που ως αρμοδιότητα ανήκει σε κεντρικές υπηρεσίες.

Προτείνεται η επαναφορά της συγκεκριμένης αρμοδιότητας στις υπηρεσίες του Υπουργείου ή της Περιφέρειας.

Συντήρηση Τεχνικών Εργων στα διοικητικά όρια των Δήμων

Υπάρχουν τεχνικά έργα π.χ. υπόγειες ή υπέργειες διαβάσεις οχημάτων (γέφυρες) που ανήκουν εξ ημισείας σε όμορους Δήμους.

Επειδή η συντήρηση ενός τεχνικού έργου δεν είναι δυνατόν να γίνεται κατά το ήμισυ από κάθε όμορο Δήμο, προτείνεται η συντήρησή τους να ανατεθεί στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Περί τούτο υπάρχει σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ κου Μητικίδη αναφορικά με τις υπόγειες διαβάσεις της Λεωφ. Συγγρού.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Ενημερωτικές ομιλίες για την γρίπη και το αντιγριπικό εμβόλιο στην Καλλιθέα

ΗΠΑ: Μητέρα αντάλλαξε τη δίχρονη κόρη της με… αυτοκίνητο