in

Η ιστορία του “Πέτρινου”, για τους παλιούς Καλλιθεάτες!

[dropcap]T[/dropcap]ο ”Πέτρινο”, για τους παλιούς Καλλιθεατες, στη συμβολή των οδών Μεγαλουπόλεως και Νικολάου Ζερβού.

Το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτίριο, ηλικίας 130 ετών (1886), κατασκευάστηκε ως εξοχική κατοικία/έπαυλη Αθηναίου εμπόρου (κατ’ άλλους, βιομήχανου), επί μεγάλου οικοπέδου της περιοχής και σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν, περιβαλλόταν από κήπο με δένδρα, παρτέρια με άνθη και καλλωπιστικά φυτά.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, μη αποκτώντας απογόνους, άφησε με την διαθήκη του το κτίριο στο Δημόσιο, με τον ρητό και απαράβατο όρο, «όσο αυτό θα υπάρχει να λειτουργεί σαν σχολείο». Από το 1979, στεγάζει το “20ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας”.

Στις φωτογραφίες, το εντυπωσιακό κτίριο από διάφορες γωνίες, η κεντρική είσοδος με την μαρμάρινη σκάλα, ο εσωτερικός διάδρομος της εισόδου, η παλιά, ξύλινη σκάλα που οδηγεί στον άνω όροφο, λεπτομέρειες από τις περίτεχνες γύψινες διακοσμήσεις της οροφής, η μεγάλη-κύρια- ξύλινη βαριά πόρτα, λεπτομέρειες από το μωσαϊκό και τα κιγκλιδώματα της κεντρικής εισόδου, η πίσω πλευρά με την σοφίτα (δώμα), η είσοδος, η μαρμάρινη σκάλα, οι εξωτερικές βεράντες/εξώστες, μπαλκόνια.

Ευχαριστώ θερμά για την παραχώρηση του υλικού, τους Αναστάσιο Ορφανίδη από το blog «εν πλω σημειώσεις» και τον Μιχάλη Ματζαβίνο για τις εκπληκτικές του φωτογραφίες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Τροχαία: Ενας στους δέκα οδηγούς που ελέγχθηκε σε αλκοτέστ βρέθηκε θετικός το διήμερο

Ανήλικος πήγε να πετάξει το ανιψάκι του από το μπαλκόνι