in

Σήμερα στεγάζει τα «Δημοτικά Ιατρεία Καλλιθέας» – Τι ήταν όμως πριν περίπου 60 χρόνια;

Ανδρομάχης 100 και Ναυσικάς, κτιριακό συγκρότημα του 1927, όπως φαίνεται από έγγραφο που είναι αναρτημένο μεταξύ άλλων, στον εσωτερικό χώρο και αφορά έκθεση, «…περί κατασκευής οικοδομής, προς χρησιμοποίησιν λουτρού επί της οδού Ανδρομάχης εν Καλλιθέα, της Κας Βασιλικής Δημητρίου Ιακωβίδου…» και φέρει ημερομηνία «Αθήναι, 3 Ιουνίου 1927». Το έτος αυτό, θεωρείται έτος έναρξης/κατασκευής.

Άνηκε στο ζεύγος Ιωάννη και Βασιλικής Ιακωβιδου και διέθετε μαρμάρινους και εμαγιέ λουτήρες, ντουζιέρες, χώρους αναμονής, αποδυτήρια, κοινό χαμάμ, θερμά και θαλάσσια λουτρά κ.α.

Λειτούργησε μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Το 1995, μετά από αρκετά χρόνια που παρέμεινε άνευ χρήσης, περιήλθε στον Δήμο Καλλιθέας και μετά από ανακαίνιση του ξεκίνησε να λειτουργεί ως Δημοτικά Ιατρεία και από το 2001, ως Δημοτικό Κέντρο Υγείας Καλλιθέας – Τμήμα Υγείας Και Κοινωνικής Προστασίας.

Στις φωτογραφίες, φαίνεται η έκθεση για την έναρξη της κατασκευής του κτηρίου, ενώ στις Α/Μ, διάφορες απόψεις των λουτρών κατά το 1930. Επίσης, άποψη από το εσωτερικό σήμερα, εξωτερικές απόψεις, ο κήπος, η σκάλα που οδηγεί στον άνω όροφο όπου στεγάζεται το τμήμα ιματισμού, στο όποιο συλλέγονται ρούχα και υποδήματα που προσφέρουν συμπολίτες μας αλλά και ο ίδιος ο Δήμος για οικογένειες και άτομα που έχουν ανάγκη. Διακρίνεται επίσης η είσοδος του κτιρίου που στεγάζει το Τμήμα Αλληλεγγύης και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, επί της οδού Ναυσικάς.

Ευχαριστώ θερμά για την παραχώρηση του υλικού, τους Αναστάσιο Ορφανίδη από το blog «εν πλω σημειώσεις» και τον Μιχάλη Ματζαβίνο για τις εκπληκτικές του φωτογραφίες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Άγριος καβγάς σε πάρκινγκ – Γυναίκα γαντζώθηκε σε αυτοκίνητο (video)

«Ο Γέρων και η Γραία» – Μια θεατρική παράσταση από το «Θέατρο Πόντου»!