in

Τα δύο πρώτα σπίτια που οικοδομήθηκαν στην Καλλιθέα… εσείς ξέρετε ποια ήταν;

[dropcap]O[/dropcap]ταν τα σχέδια της τότε Οικοδομικής Εταιρείας για την ανέγερση κατοικιών φαίνονταν να ναυαγούν και οι δύο πρώτες οικίες που χτίστηκαν παρέμεναν ημιτελείς. Τελικά αγοράστηκαν και ολοκληρώθηκαν η πρώτη από τον Γεώργιο Φιλάρετο (πολιτικό) και η δεύτερη από τον Λάσκαρι Λασκαρίδη (έμπορο).

Καλλιθέα, 1900: Οι οικίες Γεωργίου Φιλάρετου (δεξιά) και Λασκάρεως Λασκαρίδη (αριστερά). Οι δύο πρώτες οικίες που οικοδομήθηκαν στην Καλλιθέα

Ο Γεώργιος Φιλάρετος (1848-1929), από τους πρώτους οικιστές της Καλλιθέας, ο “πατέρας της δημοκρατίας” όπως τον αποκαλούσαν, μετέτρεψε αργότερα την οικία του σε βιβλιοθήκη με το όνομα “Ηλύσιον”, εικόνα της οποίας παρουσιάζεται κάτω σε καρτ-ποστάλ της εποχής.

Καλλιθέα, 1912: Η οικία Φιλαρέτου: Το Ηλύσιον. “Βιβλιοθήκη Γ. Φιλαρέτου εν Καλλιθέα Αθηνών” σε καρτ-ποστάλ εποχής.

Ο Φιλάρετος εξέδιδε από το 1908 μέχρι το 1911 τη δημοκρατική εφημερίδα «Ριζοσπάστης», φύλλο της οποίας παρουσιάζεται παρακάτω.

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (1908-1911) του Γεωργίου Φιλαρέτου: Το πρωτοσέλιδο ενός από τα φύλλα της δημοκρατικής εφημερίδας «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», που κυκλοφόρησε στην Αθήνα και μετά στη Θεσσαλονίκη, από το 1908 μέχρι και τις 18 Μαρτίου 1911. Ιδιοκτήτης και διευθυντής ήταν ο Γεώργιος Φιλάρετος (1848-1929), από τους πρώτους οικιστές της Καλλιθέας. Στο λογότυπο διακρίνεται η ένδειξη «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΘΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ».

Στο φύλλο αυτό (15 Απρίλη 1910) δημοσιεύεται και ιδιόχειρη επιστολή του Βίκτωρος Ουγκώ προς το διευθυντή και ιδιοκτήτη της εφημερίδας Γεώργιο Φιλάρετο.

Οικία Λασκαρίδου, Καλλιθέα. Η οικία του Λάσκαρι και της Αικατερίνης Λασκαρίδου, ένα από τα πρώτα σπίτια της Καλλιθέας, την ημέρα των εγκαινίων της ως “Δημοτική Πινακοθήκη Σοφία Λασκαρίδου”. Στην οικία στεγάστηκε μέχρι το 1910 ο Οίκος Τυφλών, με διευθύντρια την Ειρήνη Λασκαρίδου.

Η οικία του Λάσκαρι Λασκαρίδη, Λονδρέζου έμπορου από την Τραπεζούντα, της οικογένειας των Λασκάρεων, διατηρείται ακόμη και σήμερα και στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη. Η σύζυγός του Αικατερίνη Λασκαρίδου καθώς και οι κόρες του Ειρήνη και Σοφία υπήρξαν προσωπικότητες της εποχής.

Καλλιθέα, χειμώνας 1963. Η οικία Κρέμου στη γωνία Κρέμου και Σιβιτανίδου. Γύρω από τις κατοικίες αυτές των πρωτοπόρων δημιουργήθηκε σιγά-σιγά ο οικισμός, ο οποίος, μετά και την κατασκευή του αμαξοστάσιου, έχει πια το 1895 περίπου 150 κατοίκους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Αλλαγές στον νόμο Κατσέλη – Με την εμπορική αξία η προστασία πρώτης κατοικίας

Εισβολή διαρρηκτών σε κτίριο του υπ. Πολιτισμού στην Καλλιθέα – Έδεσαν άνδρα και τον έκλεψαν