in

Θεόδωρής Ψαλιδόπουλος: «Θέλουμε μια Ριβιέρα για τους πολίτες»

Συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Καλλιθέας Θεόδωρή Ψαλιδόπουλου στην εφημερίδα «Αυγή»:

Η παρουσία της Χρυσής Αυγής αμαυρώνει την ιστορική, δημοκρατική παράδοση της πόλης, τη μεγάλη της συμβολή στην αντιφασιστική αντίσταση. Εμείς δεν θέλουμε μια φτωχοποιημένη πόλη, που ενώ θα περιβάλλεται από λαμπρά μορφωτικά και πολιτιστικά ιδρύματα, στους δρόμους της θα κυκλοφορούν τάγματα του νεοναζισμού.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη προοπτική ανάπτυξης για την Καλλιθέα» τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας Θεόδωρος Ψαλιδόπουλος, ο οποίος φέροντας την πολυετή εμπειρία του στην Αυτοδιοίκηση, ξετυλίγει στην “Αυγή” της Κυριακής το όραμά του. Παρότι, όπως, λέει «επιλύεται το ιστορικό πρόβλημα της περιοχής”, ως προς την πρόσβαση της Καλλιθέας στη θάλασσα, ο ίδιος αναπτύσσει σειρά παρεμβάσεων στον αστικό ιστό, που θα καταστήσουν την πόλη κέντρο πολιτισμού με ισόρροπη ανάπτυξη ως αντίδοτο στην πολυετή κρίση και την άνοδο της Ακροδεξιάς.

[xtopic title=”Δείτε επίσης” layout=”1″ alignment=”left” count=”3″ condition=”random” order=”DESC” tags=”” featured=”0″ ids=”” cats=”dimotika”]

Ποια είναι η προοπτική της Καλλιθέας μετά την αποκατάσταση της πρόσβασή της στη θάλασσα;

«Η προοπτική που διανοίγεται στην Καλλιθέα, σε συνάρτηση με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, φέρνει την πόλη μας στο κέντρο των εξελίξεων. Επιλύεται το ιστορικό πρόβλημα της περιοχής μας και επιτυγχάνεται η επανασύνδεση της πόλης με τη θάλασσα. Αλλά, ταυτοχρόνως, τούτο συμβαίνει ενώ στη λεωφόρο Συγγρού έχουν εγκατασταθεί μερικά από τα σημαντικότερα μορφωτικά και πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας μας. Αν σκεφτείτε μια νοητή ευθεία από το Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μπορείτε να το διαπιστώσετε ξεκάθαρα. Και από την πλευρά της οδού Πειραιώς ετοιμάζεται μια σημαντική ανάπλαση κατά μήκος, που φέρνει την πόλη σε ένα νοητό Π στο οποίο συμβαίνουν πολύ σπουδαία πράγματα. Η δε επενδυτική προοπτική της Καλλιθέας συνδέεται επίσης και με το κοντινό σε εμάς Ελληνικό, μια επένδυση που αναμένεται να επηρεάσει θετικά την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, νέα πολιτιστικά κέντρα, νέους χώρους. Άρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη προοπτική ανάπτυξης. Συνεπώς, το διακύβευμα των εκλογών που θα καθορίσει τη νέα δημοτική περίοδο είναι πώς ο Δήμος Καλλιθέας θα συμβάλει σε αυτό το αναπτυξιακό εγχείρημα, ώστε να αποβεί προς όφελος των κατοίκων».

Άρα ποια χαρακτηριστικά θα έχει η ανάπτυξη της πόλης σε σχέση με την επιχειρηματικότητα;

«Για εμάς δεν είναι δυνατόν το παραλιακό μέτωπο να χρησιμοποιηθεί για κερδοσκοπικούς σκοπούς. Επιθυμούμε την ανάπτυξ- η ήπιας επιχειρηματικότητας. Εκεί πρέπει να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες συνδεδεμένες με τη ναυταθλητική μαρίνα, ο χαρακτήρας της οποίας πρέπει να διαφυλαχθεί ως τέτοιος και να μην παραδοθεί στην άναρχη τουριστική εκμετάλλευση. Θέλουμε μια Ριβιέρα για τους πολίτες».

Αυτή η ανάπτυξη πώς θα συνδεθεί με τον αστικό ιστό;

«Τα προβλήματα της Καλλιθέας δεν τερματίζονται επειδή η πόλη επανασυνδέεται με τη θάλασσα. Μιλώντας για τον αστικό ιστό της Καλλιθέας, πρέπει να συζητήσουμε διεξοδικά για την τύχη προσφυγικών κατοικιών στα Σφαγεία, στην περιοχή πίσω από τον Άγιο Νικόλαο και στις Τζιτζιφιές. Τρεις είναι οι εκδοχές για το μέλλον τους. Η μία είναι να διατηρήσουμε ένα τμήμα τους ως έχει, ως εικόνα και έκφραση της ιστορικής διαδρομής της πόλης. Υπάρχουν προσφυγικές κατοικίες που πρέπει να διασωθούν με μεικτές χρήσεις, κατοικίας και πολιτιστικών χώρων, διατηρώντας την αρχική μορφή τους. Άλλες που μπορούν να μετατραπούν σε ελεύθερους χώρους με πράσινο. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με σοβαρό επιστημονικό σχεδιασμό, με διαβούλευση και σε συμφωνία με τους κατοίκους».

Τι προτείνετε για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην πόλη σας;

«Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Πιστεύω ότι η αστυνομία ενεργεί σωστά, όπως σωστά πρέπει να ενεργούν και οι αιρετοί. Να μη χρησιμοποιούν, δηλαδή, τέτοιου είδους ζητήματα κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτή είναι η τακτική της Χρυσής Αυγής. Ας είναι πιο προσεκτικοί οι συνάδελφοι»!

Υπάρχει όμως ζήτημα με την εξάπλωση της Χρυσής Αυγής

«Είναι η πρώτη φορά που οι νεοφασιστικές δυνάμεις εμφανίζονται να διεκδικούν θέση στο δημοτικό συμβούλιο της Καλλιθέας. Η παρουσία της Χρυσής Αυγής αμαυρώνει την ιστορική, δημοκρατική παράδοση της πόλης, τη μεγάλη της συμβολή στην αντιφασιστική αντίσταση. Αλλά, αναφέρομαι κυρίως στο μέλλον. Το μήνυμα της Χρυσής Αυγής είναι ακριβώς το αντίστροφο από αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε. Εμείς δεν θέλουμε μια φτωχοποιημένη πόλη, που ενώ θα περιβάλλεται από λαμπρά μορφωτικά και πολιτιστικά ιδρύματα, στους δρόμους της θα κυκλοφορούν τάγματα του νεοναζισμού».

Ποια μπορεί να είναι η συμβολή του δήμου στην ανάσχεση της φτώχειας;

«Αυτό που έχει ανάγκη η πόλη είναι μια δημοτική αρχή που θα κινητοποιήσει την κοινωνία για την παραγωγή νέου πλούτου, με τη συνεργασία των εργαζομένων και της επιχειρηματικής κοινότητας, όχι απλώς για τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης. Μας χρειάζεται η ισορροπημένη μόχλευση κεφαλαίων, η οποία θα συνδέεται με την κοινωνική ανάπτυξη, όχι απλώς η κερδοσκοπία υπέρ των ολίγων».

Τι φέρνει κατά τη γνώμη σας η απλή αναλογική;

«Θεωρώ ότι η απλή αναλογική αναγκάζει το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης να γίνει ειλικρινές. Ήρθε η στιγμή οι πολιτικές δυνάμεις να διατυπώσουν τη γνώμη τους για την αναπτυξιακή πορεία της κάθε πόλης, να προσκαλέσουν σε ευρεία συμμαχία γύρω από συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις. Θα ήθελα να σημειώσω ότι ακριβώς από τις πολιτικές δυνάμεις εξαρτάται αν θα μείνουν οι “τυχάρπαστοι”, όπως σε καταγγελτικό τόνο είχε πει για την απλή αναλογική ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Βαθύτατα διαφωνώ μαζί του, αν και τον εκτιμώ. Προβάδισμα στους “τυχάρπαστους” δεν δίνει η απλή αναλογική, αλλά το ίδιο το πολιτικό προσωπικό. Και με αφορμή την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, πρέπει να συζητήσουμε ποιας ποιότητας Αυτοδιοίκηση θέλουμε. Θα είναι ή όχι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βαθμίδα άσκησης της κρατικής εξουσίας; Αυτό το ερώτημα θα απαντήσει η επομένη συνταγματική αναθεώρηση, έστω στον βαθμό που θα μπορέσει. Γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία στις δημοτικές εκλογές να κερδίσουν οι προοδευτικές δυνάμεις και χωρίς την Αριστερά τέτοιες απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν. Χωρίς την Αριστερά, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν τέτοιες πολιτικές».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Στην Καλλιθέα ο Μητσοτάκης… μίλησε με καταστηματάρχες και συνταξιούχους

Τέσσερα στέκια με υπέροχες αυλές στα νότια η μία στην Καλλιθέα