in

Αυτός είναι ο μισθός του δημάρχου και του αντιδημάρχου Καλλιθέας

Τα τελευταία χρόνια οι αποδοχές των δημάρχων έχουν συρρικνωθεί, ακολουθούν όμως αναλογικά τις μειώσεις των αποδοχών των υπόλοιπων Ελλήνων; Για τον καθορισμό των απολαβών των δημοτικών εκπροσώπων, ο νόμος 3852/2010, γνωστός και ως «Καλλικράτης», παίρνει ως μέτρο τον μισθό του γενικού γραμματέα υπουργείων και με βάση πληθυσμιακά κριτήρια καθορίζει τις αποδοχές των εκλεγμένων.

Για παράδειγμα, οι πρώτοι «καλλικρατικοί» μισθοί δημάρχων σε δήμους 20.000 έως 100.000 κατοίκων αναλογούσαν στο 80% του μισθού του γενικού γραμματέα, ενώ οι μισθοί των αντιδημάρχων στο 50% αυτών των δημάρχων. Με το «μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, οι αποδοχές του Γ.Γ μειώθηκαν σημαντικά συμπαρασύροντας και τους μισθούς των αιρετών οι οποίοι αναδιαμορφώθηκαν. Ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου αμείβεται πλέον με 4.750,00 ευρώ μηνιαίως, ο Περιφερειάρχης με 4.275,00 ευρώ και οι αντιπεριφερειάρχες με 3.260,25 ευρώ.

Με βάση λοιπόν τον επί της παρούσης ισχύοντα μισθό του γενικού γραμματέα του υπουργείου, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος λαμβάνει μηνιαίως το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 4.275,00 € μιας και η Καλλιθέα ανήκει στην κατηγορία των “μεγάλων δήμων” με πληθυσμό κάτι παραπάνω από 100.000 κατοίκους σύμφωνα πάντα με την τελευταία απογραφή του 2011. Όσο για τον αντιδήμαρχο αμείβεται με το 50% του μισθού του δημάρχου δηλαδή 2.137,50 ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου με 900,00 ευρώ, ποσό αρκετά μικρότερο από αυτά των υπολοίπων. Ο δήμος Καλλιθέας βέβαια έχει αρκετούς αντιδημάρχους δεν γνωρίζουμε αν λαμβάνουν όλοι τον ίδιο μισθο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατάργηση των αποζημιώσεων και των επιδομάτων συμμετοχής σε δημοτικά συμβούλια που λάμβαναν μέχρι πρότινος οι δημοτικοί σύμβουλοι. Τα μόνα, σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών, έσοδα που αυτή τη στιγμή απολαμβάνει όποιος αιρετός ασκεί το λειτούργημα του δημοτικού συμβούλου είναι τα έξοδα κίνησης τα οποία καθορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αφορούν κυρίως σε μεγάλους δήμους και καλύπτονται μόνο όταν προκύπτει ανάγκη μετακίνησης.

Να σημειωθεί ότι μέχρι 31.12.15, η αντιμισθία των περιφερειαρχών και των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων ήταν ισόποση με το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών του γενικού γραμματέα υπουργείου (4.750 ευρώ), των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους ήταν ισόποση με το 80% των ανωτέρω αποδοχών και των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων ήταν ισόποση με το 60%.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Η Δήμητρα Γαλάνη στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος!

Η απίστευτη παιδική χαρά στην Ελλάδα που διεκδικεί διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικής!