in

Πλήθος κόσμου στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Λάζαρου Λασκαρίδη

Πλήθος κόσμου στην χθεσινοβραδινή (20/05) κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Καλλιθέας Λάζαρου Λασκαρίδη στην πλατεία Δαβάκη! Τον υποψήφιο δήμαρχο Καλλιθέας προλόγισε η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Πόπη Βουμβάκη.

Ολόκληρη ομιλία του Λάζαρου Λασκαρίδη:

«Καλλιθεάτισσες, Καλλιθεάτες

Νέοι και νέες

Φίλες και φίλοι

Είναι στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου που μένουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη του. Που αποτελούν πηγή ζωής και έμπνευσης. Καθοδηγητή στο σήμερα και το αύριο.

Τέτοια είναι αυτή η στιγμή απόψε. Θα μείνει αδιαπέραστη στο χρόνο, φωτεινή, λαμπερή, αξέχαστη. Με την παρουσία σας εδώ απόψε, δίδεται ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο που εδώ και πέντε χρόνια ριζώνει στην πόλη μας. Με κάνετε, μας κάνετε, ακόμα πιο γερούς και πιο δυνατούς για να φέρουμε, επιτέλους, την αλλαγή σε αυτή την πόλη. Στα έργα, όχι στα λόγια.

Απόψε εδώ, Καλλιθεάτες και Καλλιθεάτες διαφορετικής πολιτικής και κομματικής προέλευσης, υπογράφουμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του παλιού, προχωρώντας, παράλληλα, στη σύναψη ενός ειλικρινούς συμφώνου συμβίωσης μεταξύ μας, για να δώσουμε στην πόλη τη θέση που της αρμόζει στο χάρτη των κοινωνικών δρώμενων.

Απόψε, παίρνουμε πίσω τα 20 και πλέον, χαμένα χρόνια μας. Απόψε η Καλλιθέα σηκώνει κεφάλι, ξανακερδίζει τη χαμένη της περηφάνεια. Με εγγυητές και εγγυήτριες, όλους μας. Τις Τζιτζιφιώτισσες και τους Τζιτζιφιώτες, τους Καλλιθεάτες του κέντρου, τις Χαροκοπιώτισσες και τους Χαροκοπιώτες, που ήλθαμε εδώ για να πούμε «φτάνει πια. Δεν πάει άλλο»!

Είκοσι και πλέον χρόνια μας χρωστούν. Τα περισσότερα από αυτά (16) ο κ. Ασκούνης και σχεδόν 5 ο κ. Κάρναβος. Κι έρχονται τώρα να μας πουν τι;

O νυν δήμαρχος ότι θα γίνει καλύτερος ο Δήμος που ρημάζει και ο τέως ότι θα τα αλλάξει όλα. Τι να μας πει κι ο κ. Ασκούνης…

Όταν ο συγκεκριμένος εκλέχτηκε δήμαρχος το 1998, γεννιούνταν τα παιδιά που σήμερα είναι 21 ετών. Για όνομα του Θεού! Ακόμα και υποψήφια δημοτική σύμβουλο, φοιτήτρια, έχουμε στο συνδυασμό μας, που γεννήθηκε όταν ο κ. Ασκούνης ήταν 2 χρόνια δήμαρχος κι άλλα 7 αντιδήμαρχος. Έλεος!

Επί πολλά χρόνια κι αυτό τον βαρύνει πολιτικά, βασίλεψε η διαπλοκή στην Καλλιθέα. Υποθέσεις με κτήματα πληρώθηκαν πανάκριβα από τον Δήμο σε καθημερινούς συνδαιτυμόνες του (τους βλέπουμε παντού μαζί στην πόλη) ενώ οι ίδιοι άνθρωποι, με την ομπρέλα ναυταθλητικών συλλόγων, εισέπρατταν χρήματα αντί για τον Δήμο στην αμαρτωλή Μαρίνα Καλλιθέας. Και δίνουν μεγάλο αγώνα σήμερα, ο φίλος μου ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, ο νέος πρόεδρος του ΝΟΤΚ, που είναι μαζί μας εδώ σήμερα, αλλά και οι πολλοί φίλοι μας του ΝΑΟΕΦ, όπως ο –επίσης-παρόντας Αλέκος Μπεζεριάνος, για να φέρουν την εξυγίανση στο χώρο. Αγώνα, όχι μόνο στο δικό τους παλιό αλλά και στη σημερινή διοίκηση του Δήμου που δεν συνεργάζεται μαζί τους για τίποτα.

Δεν θα επιτρέψουμε να επανέλθει στη ζωή η Καλλιθέα του κ. Ασκούνη, όπου τα στελέχη της διοίκησής του ανέθεταν στον εαυτό τους τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, όπως συνέβη στο χώρο του τέως ιπποδρόμου. Δεν θα επιτρέψουμε, επίσης, να συνεχιστεί κι η Καλλιθέα της απάθειας και της αδιαφορίας, η Καλλιθέα των δημοσίων σχέσεων του κ. Κάρναβου.

Αλλά, δεν θα επιτρέψουμε και τη νεκρανάσταση των αντιδημάρχων του κ. Ασκούνη, που ήταν επί 16 χρόνια τα πρωτοπαλίκαρά του και οι μπουμπουλίνες του και τώρα μας λένε ότι δεν έφταιγαν οι ίδιοι για το τότε και για το σημερινό χάλι.

Κάρναβος και Ασκούνης είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Όμως, τελείωσαν πια τα ψέματα.

Καληνύχτα σας κύριε Ασκούνη, καληνύχτα σας κύριε Κάρναβε!

Είμαστε εδώ, σηκώνουμε τα μανίκια και φτιάχνουμε όλοι μαζί μια Καλλιθέα που ν’ ανταποκρίνεται στα οράματα και τις προσδοκίες μας. Άφθαρτη, ανεξάρτητη, δημιουργική και φιλική προς τους κατοίκους της.

Αφήνουμε στην άκρη το χθες και το προχθές, σηκώνουμε τα μανίκια και πιάνουμε δουλειά.  Κύριο μέλημα της παράταξής μας, σε αυτή την υπερβολικά δύσκολη οικονομικά, συγκυρία που ζούμε, είναι η δημιουργία νέων κοινωνικών δομών του Δήμου αλλά και η διεύρυνση-ουσιαστική λειτουργία εκείνων που υπάρχουν ήδη.

Πρώτον, Κοινωνικό Φροντιστήριο: Στα 4,5 χρόνια της θητείας μου στο Δημοτικό Συμβούλιο έχω καταθέσει επανειλημμένως την πρόταση, η οποία προβλέπει τη λειτουργία δωρεάν δημοτικού φροντιστηρίου για τους μαθητές της μέσης εκπαίδευσης, του γυμνασίου και του λυκείου. Πως θα γίνει αυτό; Θα λειτουργεί απογευματινές ώρες σε ένα από τα γυμνάσια ή λύκεια της πόλης (κατά τα πρότυπα του παλαιού Μεταλυκειακού, για όσες και όσους το θυμούνται) και –κυρίως, εθελοντές- που έχουν προσφερθεί ήδη, θα βοηθούν τα παιδιά για ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η σημερινή δημοτική αρχή αρνήθηκε την πρότασή μας για να μη χαλάσει τις σχέσεις της με τις ιδιοκτησίες των ήδη υπαρχόντων ιδιωτικών φροντιστηρίων. Δεν είναι λογική αυτή. Τότε θα έπρεπε να κλείσουν όλα τα δημόσια σχολεία και να γίνει η εκπαίδευση αυστηρά ιδιωτική…

Κοινωνικό Φροντιστήριο, διαθέτουν και οι δύο γειτονικοί Δήμοι μας εκ δεξιών και εξ αριστερών αλλά όχι η Καλλιθέα. Κι εδώ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η παράταξή μας δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος. Βάζει το «εμείς», πάνω από το «εγώ». Δεσμεύομαι δε από εδώ ότι αυτό θα είναι το πρώτο έργο μας μετά τις εκλογές, αν με την ψήφο σας μας δώσετε τη δυνατότητα. Σε τρεις μόλις μήνες, από την ανάληψη των καθηκόντων μας.

Δεύτερο θέμα, στις προτεραιότητές μας, της κοινωνικής πολιτικής είναι η ουσιαστική λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων. Γνωρίζεται ότι σε αυτά εργάζονται μόνιμα μόνο δύο γιατροί, πνευμονολόγος και γυναικολόγος κι ότι απλά κάποιες ώρες πηγαίνουν εκεί ορισμένοι εθελοντές άλλων ειδικοτήτων; Κι εκείνοι, όχι κάθε μέρα. Εννοείται πως οι άνθρωποι είναι εθελοντές, δεν μπορούν να περνούν όλη τη μέρα τους εκεί, αμισθί…

Χρειάζονται, άμεσα, προσλήψεις γιατρών διότι η σημερινή οικονομική συγκυρία έχει εκατοντάδες Καλλιθεάτισσες και Καλλιθεάτες, άνεργους και ανασφάλιστους, οι οποίοι έχουν ανάγκες ιατρικής φροντίδας.

Η δικαιολογία ότι «δεν επιτρέπονται προσλήψεις», δεν ευσταθεί. Ο δήμαρχος Καλλιθέας είναι ο δήμαρχος του τέταρτου μεγαλύτερου Δήμου του λεκανοπεδίου. Επομένως, δεν ζητά από το κεντρικό κράτος, απαιτεί! Χτυπάει το χέρι στο τραπέζι υπουργών, δεν πρέπει να παρακαλεί, ούτε να κάνει δημόσιες σχέσεις μαζί τους.

Οι προσλήψεις των γιατρών, εξαιρούνται από το ΑΣΕΠ και τα Δημοτικά Ιατρεία μπορούν ν’ αποκτήσουν αλλά και να δώσουν ζωή! Δεσμεύομαι και δεσμευόμαστε!

Παράλληλα, αποτελεί προτεραιότητα για μας και η δημιουργία, εντός των Δημοτικών Ιατρείων, ενός χώρου ολιγόωρης φιλοξενίας ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, με τη φροντίδα εξιδεικευμένης νοσηλεύτριας.

Τρίτη προτεραιότητα για την κοινωνική πολιτική, η δημιουργία Κέντρου Αστέγων: Όπως έλεγε ο ποιητής «Όπου κι αν πάω, η Ελλάδα με πληγώνει», εδώ το συγκεκριμενοποιούμε «όπου κι αν πάω, η Καλλιθέα με πληγώνει»…

Γνωστή και αποτρόπαια είναι η εικόνα στους δρόμους της πόλης, με ανθρώπους να κοιμούνται εκεί. Εδώ, για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά, χρίζουν ψυχολογικής υποστήριξης και δεν επιθυμούν να στεγαστούν σε κλειστούς χώρους. Όμως, αν τους προταθεί κάποιος συγκεκριμένος χώρος που να διαθέτει τα στοιχειώδη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια υποδομή, το πιο πιθανό είναι να δεχτούν να στεγαστούν. Προσωρινά έστω…

Κι εδώ θα σας αποκαλύψω, ότι αυτό το χώρο τον έχουμε βρει. Κι είναι κατάλληλα διαμορφωμένος αφού κατά το παρελθόν χρησιμοποιείτο για παρεμφερή χρήση μιας κρατικής δομής.

Τέταρτη προτεραιότητα, η δημιουργία Κοινωνικού Εστιατορίου: Σε συνεργασία με όσα τοπικά καταστήματα εστίασης το επιθυμούν αλλά και τις Ενορίες της πόλης, στον Δήμο Καλλιθέας θα λειτουργήσει ειδικό εστιατόριο, από το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται σε τιμή που σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνά τα 2,5 ευρώ (είναι κοστολογημένο από ειδικούς συνεργάτες μας) ένα πλήρες γεύμα που πέραν του κυρίως πιάτου θα περιλαμβάνει σαλάτα και φρούτο.

Πέμπτη, η διεύρυνση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, διότι με τους όρους που λειτουργεί σήμερα δεν εξυπηρετεί παρά μόνο λίγους και αρεστούς.

Ερχόμαστε τώρα στην προστασία και στη φροντίδα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Θέλουμε ευρύτερα γνωστό το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί περισσότερους συμπολίτες μας και δεύτερον ν’ αλλάξουμε τη μορφή λειτουργίας των ΚΑΠΗ. Δεν τα θέλουμε κέντρα με κλειστές πόρτες με τους ίδιους και τους…ίδιους θαμώνες. Είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε την εξωστρέφεια στις δράσεις τους και να τα κάνουμε γνωστά σε ολόκληρη την πόλη.

Παράλληλα, όσοι συμμετέχουν ως μέλη δεν θα πληρώνουν τον καφέ τους αφού αυτός θα είναι προσφορά της Δημοτικής Εταιρίας που προμηθεύεται εκατοντάδες κιλά ετησίως για τη λειτουργία του κυλικείου του νεκροταφείου.

Τα ΚΑΠΗ θα λειτουργούν και απόγευμα διότι υπάρχουν και άνθρωποι μόνοι, που έχουν την ανάγκη συντροφιάς.

Με αυτό το σκεπτικό θα προωθήσουμε την ανάγκη τριών μεγάλων εορταστικών εκδηλώσεων το χρόνο, με γεύματα και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, την ημέρα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα.

Οι άνθρωποι της Καλλιθέας έχουν μεγάλες ανάγκες, κάτι που δεν προβλημάτισε ούτε τη σημερινή αλλά ούτε και την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου…

Δεν έκαναν τίποτα για ν’ αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και την ανεργία…Ούτε μια στοιχειώδη λίστα ανέργων δεν συνέταξαν στον Δήμο για να βοηθήσουν τους Καλλιθεάτες ν’ αποκτήσουν δουλειά.

Οι άνθρωποι της Καλλιθέας έχουν μεγάλες ανάγκες, κάτι που δεν άγγιξε ούτε τη σημερινή αλλά ούτε και την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου…

Δεν έκαναν τίποτα για ν’ αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και την ανεργία…Ούτε μια στοιχειώδη λίστα ανέργων δεν συνέταξαν στον Δήμο για να βοηθήσουν τους Καλλιθεάτες ν’ αποκτήσουν δουλειά.

Απόψε, δεσμευόμαστε απέναντί σας ότι η δική μας διοίκηση θα προωθήσει άμεσα τη σύσταση και την εκλογή 15 Συμβουλίων Γειτονιάς (οι 3 Κοινότητες για τις οποίες θα ψηφίσουμε την Κυριακή, δεν αρκούν) για τις αντίστοιχες εστίες της πόλης. Από τα Σφαγεία μέχρι τις Τζιτζιφιές. Με τη διαφορά, όμως, τα Συμβούλια αυτά δεν θα είναι κομματικοποιημένα, όπως τα παλαιά Συνοικιακά. Και πως θα αποφευχθεί αυτό; Μα, το 7μελές ή 9μελές όργανο που θα εκλεγεί στο καθένα θα προκύψει από ενιαία λίστα υποψηφίων, με τον εκλογέα να έχει το δικαίωμα να βάλει μόνο έναν (1) σταυρό προτίμησης.

Τα Συμβούλια Γειτονιάς θα πάρουν χαρακτήρα ζωτικής σημασίας στο χώρο τους,  όχι μόνο για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των κακοτεχνιών αλλά και για τον πολιτισμό. Ένα μέλος από κάθε Συμβούλιο Γειτονιάς θα μετέχει με δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου (που εμείς θα την ενεργοποιήσουμε) και θα συνδιαμορφώνει τις δράσεις στην πόλη. Διότι, Καλλιθέα δεν είναι μόνο η «μόστρα» της πλατείας Δαβάκη αλλά και ο λόφος Σικελίας και τα Περόνια  και χαμηλά η Ξενοφώντος και η Πεισιστράτου.

Άλλη μας προτεραιότητα, είναι οι παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά κι όχι μόνο για ‘κείνα, των οποίων οι γονείς, «έχουν άκρη» με τη διοίκηση του Δήμου. Με 5 ακόμα σταθμούς θα μπορούσαν όλα τα παιδιά να πάνε στους παιδικούς σταθμούς αλλά δεν φτιάχνουν ούτε έναν στην τετραετία για να κρατούν δέσμιους τους γονείς-ψηφοφόρους…

Εξάλλου, βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών πλέον, οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί πρέπει να φιλοξενούν παιδιά ανάλογα των τετραγωνικών των οικημάτων που στεγάζονται. Κατά συνέπεια στις δικές μας δομές, του Δήμου Καλλιθέας, από την περασμένη χρονιά υπάρχει σημαντική μείωση στον αριθμό των παιδιών που πρέπει να εισαχθούν.

Παρότι  γνωρίζουν, στη διοίκηση του Δήμου, πως είναι πρώτιστη ανάγκη η ανεύρεση χώρων για δημιουργία νέων  παιδικών σταθμών, νοικιάζουν πολυώροφο  κτήριο (πρώην γυμναστήριο)  στη Θησέως για αθλητικό κέντρο πληρώνοντας ενοίκια για πολλούς μήνες χωρίς να  λειτουργεί. Αυτά γίνονται, φίλες και φίλοι, στην Καλλιθέα…

Επίσης παρότι πολλοί Δήμοι εφάρμοσαν το μέτρο της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, εδώ καμία πρόβλεψη ή αναφορά . Από μόνο του αυτό το μέτρο απελευθερώνει πολλές  θέσεις για τα μικρότερα παιδιά και αυξάνει θέσεις εργασίας.

Φίλες και φίλοι

Έχουμε χορτάσει πια από τον Πολιτισμό «του κιλού» σε αυτή την πόλη. Απαιτούμε και μπορούμε να μην είναι «τα καλοκαίρια μας μικρά κι ατέλειωτοι (οι) χειμώνες». Καθημερινές δράσεις το καλοκαίρι, σε κάθε γωνιά της πόλης για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και τουλάχιστον 4 εκδηλώσεις την εβδομάδα (Σαββατοκύριακο και δύο ενδιάμεσες) για τους υπόλοιπους εννέα. Όλα αυτά είναι εφικτά. Και χωρίς μεγάλο κόστος.

Φτιάχτηκε –ήταν πρόταση δική μας από το πρόγραμμά μας στις προηγούμενες εκλογές- το προηγούμενο καλοκαίρι δημοτικός θερινός κινηματογράφος στην πόλη. Κι αυτός στο κέντρο της. Εδώ πίσω, στον αναξιοποίητο ουσιαστικά χώρο των άλλοτε πλυντηρίων του ΙΚΑ. Μα, όλα πέριξ της Δαβάκη θα γίνονται σε αυτή την πόλη; Με τη λογική του «όσα βλέπει η πεθερά», που λέει κι ο σοφός λαός μας;

Πρότασή μας είναι ο θερινός κινηματογράφος να λειτουργεί στην παραθαλάσσια Καλλιθέα, στην περιοχή της μαρίνας, για να ξαναβγούν, επιτέλους, οι Καλλιθεάτες στη θάλασσα! Δεν ζηλεύετε όλοι σας αυτό το κόσμημα που έχει φτιάξει και θα λειτουργήσει για 4ο καλοκαίρι φέτος ο Δήμος Αλίμου στη δική του παραλία; Να ζεις τη μαγεία της μεγάλης οθόνης, βλέποντας το φεγγάρι να περνάει από πάνω της και να καταλήγει στη θάλασσα. Κάντε το νοερά εικόνα… Αυτή την Καλλιθέα θέλουμε!

Καλλιθεάτες και Καλλιθεάτισσες

Ο Πολιτισμός, μαζί με την Κοινωνική Πολιτική αλλά και το Περιβάλλον, δίνουν το χρώμα της ποιότητας ζωής σε μια πόλη. Αλλά εδώ στην Καλλιθέα, για ποια ποιότητα μπορούμε να μιλάμε, όταν λειτουργούμε με όρους της δεκαετίας του ’80; Αναφέρομαι στο τελευταίο μεγάλο έργο των μετακινήσεων στην πόλη, που ήταν ο ηλεκτρικός σταθμός του Ταύρου. Οι διοικήσεις του Δήμου των τελευταίων 20 ετών, κράτησαν αραχνιασμένη τη μελέτη που έγινε νωρίτερα, για την εύρυθμη λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας στην πόλη. Και σήμερα είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ, δημοτικά λεωφορεία να συνδέουν τους δύο σταθμούς του ΗΣΑΠ με τα υπόλοιπα 3/5 της πόλης. Διότι οι σταθμοί αυτοί μόνο τα 2/5 των κατοίκων εξυπηρετούν.

Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από τον κεντρικό στόχο, να συνδεθεί με Μετρό αυτός ο μεγάλος Δήμος, κάτι που διεκδικεί σχεδόν σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αλλά τι να λέμε τώρα, εδώ οι άνθρωποι δεν μπορούν να κλείσουν ούτε την τρύπα που άνοιξε στο σταθμό του Ταύρου πριν από έναν ολόκληρο χρόνο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται εκατοντάδες επιβάτες του Ηλεκτρικού, θα φτιάξουν δημοτική συγκοινωνία και θα μας φέρουν μετρό στην πόλη;

Φίλες και φίλοι

Στην Καλλιθέα βρισκόμαστε στο «σημείο μηδέν». Δεν πάει άλλο! Ο αγώνας μας πρέπει να ενταθεί για το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας.

Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και καλόπιστα, το μεγάλο έργο που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Αττικής στον Φαληρικό Όρμο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλλιθέας και του Μοσχάτου αλλά και το δεύτερο στάδιο, που προβλέπει αναβάθμιση της περιοχής. Έχουμε τις ενστάσεις μας για το νέο τείχος που υψώνεται και κλείνει τον αέρα της πόλης σε κύριους άξονές της. Και το μήνυμα είναι ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζουν με την ανάσα. Όμως, η Καλλιθέα δεν μπορεί μόνη της να παρέμβει στην περιοχή, παρά μόνο στο κομμάτι της μαρίνας που της έχει παραχωρηθεί.

Πρέπει να βαδίσουμε μαζί με την Περιφέρεια, εφόσον κι εκείνη έχει τη διάθεση να συνεργαστεί μαζί μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν της προτάσεις της Καλλιθέας. Δυστυχώς, όμως, ο σημερινός αντιπεριφερειάρχης, δεν συνεργάζεται. Ούτε μια μακέτα δεν μας έχει παρουσιάσει. Θα δοκιμάσει όμως κι εκείνος τη μέγγενη του σταυρού. Η ώρα ευθύνης έφτασε. Μαζί πρέπει να ξαναβγάλουμε την πόλη μας στη θάλασσα. Και σύμφωνα με τα συμφέροντα των κατοίκων κι όχι των Ιδρυμάτων που θέλουν να βάλουν –και βάζουν-«χέρι» στην περιοχή!

Η αναπνοή της πόλης, βεβαίως, εξαρτάται κι από τα έργα που γίνονται στο εσωτερικό της. Χώροι αναξιοποίητοι μπορούν ν’ αποτελέσουν πνεύμονες ζωής και Πολιτισμού για την πόλη. Σπαταλήθηκε από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου μισό εκατομμύριο ευρώ για ν’ αγοραστεί η οικία Δαβάκη, με χρήματα του Πράσινου Ταμείου. Εμείς , θέλουμε την αγορά του άλλοτε θερινού κινηματογράφου «Μυρτώ» -στη συμβολή της Δοϊράνης με τη Δημητρακοπούλου- και του οικοπέδου που βρίσκεται Δοϊράνης (επίσης) και Αγνώστου Στρατιώτου για να δημιουργήσουμε καλαίσθητους χώρους Πολιτισμού και πρασίνου.

Έχουμε όραμα για τους νέους και τον Αθλητισμό. Γι’ αυτό ούτε το γήπεδο ποδοσφαίρου της παραλίας θ’ αφήσουμε να φύγει από τα παιδιά των τοπικών ομάδων και να πάει στην ιδιωτικοποίηση του τένις αλλά και τη μεγάλες ομάδες της Καλλιθέας θα τις στηρίξουμε.

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου απαξίωσε τη μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, την Καλλιθέα, αφήνοντάς την αβοήθητη επί τρία χρόνια στον μαραθώνιο της Β’ Εθνικής. Εμείς, δεν είμαστε έτσι. Σεβόμαστε τα 53 χρόνια ιστορίας, από τη συγχώνευση πέντε ομάδων της πόλης που υλοποιήθηκε με την ουσιαστική βοήθεια και καθοδήγηση της διοίκησης του αείμνηστου Γιάννη Γάλλου στην πρώτη της θητεία, μέχρι σήμερα. Δίπλα στην ομάδα μας παντού: Μια πόλη, μια ομάδα, μια ιστορία κι όχι αντιπολίτευση στη διοίκησή της επειδή δεν ελέγχεται από μας. Διότι αυτό συμβαίνει σήμερα, και βρέθηκε η θρυλική «Γαλανόλευκη Κυρία» (αντί να «γράψει πάλι ιστορία») στο κατώφλι των τοπικών πρωταθλημάτων…

Ερχόμαστε τώρα στο θέμα των Τζιτζιφιών. Οι διοικήσεις των τελευταίων 20 ετών τις κατέστησαν από «πρώτη κυρία της πόλης»-κέντρο πολιτισμού, δημιουργίας και καθαρού αέρα, στην πλέον υποβαθμισμένη περιοχή της.

Δέσμιοι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τόσο ο νυν όσο και ο τέως δήμαρχος, άλλαξαν τον κοινωνικό ιστό του επινείου. Με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί από τη μελέτη που εκπόνησε το Ίδρυμα αλλάζει ο κοινωνικός ιστός της όμορφης γειτονιάς και ταλαιπωρούνται κάτοικοι και επισκέπτες. Διαβουλεύσεις , μελέτες και αποφάσεις θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί της λειτουργίας του κέντρου πολιτισμού. Αλλά που; Ποιοι να τα κάνουν αυτά, οι δήμαρχοι που δεν έκαναν ούτε μια παράσταση στη διοίκηση των Αστικών Συγκοινωνιών για να πυκνώσουν τα δρομολόγια της γραμμής 910;

Οι άνθρωποι που -αν τους εμπιστευτείτε την ψήφο σας, θα κόψουν μετεκλογικά δέντρα για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια του «Νιάρχος»;

Φίλες και φίλοι

Ενδεικτικά, για να μην σας κουράσω, θέλω να σταθώ και σε άλλες πτυχές του προγράμματός μας:

  • Απελευθέρωση σε όλες τις ράμπες αναπήρων με αυστηρή επιτήρηση
  • Δημιουργία νέων θέσεων parking
  • Εύρυθμη αποκομιδή σκουπιδιών και κλαδιών, σε μια πόλη καθαρή κι όχι βρώμικη, όπως είναι σήμερα
  • Διαρκή σεμινάρια επιμόρφωσης πολιτών
  • Αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτισμού με νέας τεχνολογίας
  • Ανακύκλωση στη βάση και προώθηση περιβαλλοντολογικών  προγραμμάτων και στην πηγή που βρίσκονται τα νοικοκυριά
  • Απορρόφηση χρηματοδοτικών εργαλείων για συγκεκριμένες προτάσεις
  • Προστασία, διαφύλαξη και εμπλουτισμό του περιβάλλοντος
  • Σχολικό αθλητισμό και ανοιχτά προαύλια για τους μαθητές
  • Θερινές εκδηλώσεις στις γειτονιές και στις πλατείες. Θα ξαναδώσουμε ζωή στη γειτονιά με ανοικτές τις αυλές των σχολείων τα καλοκαίρια. Με καραγκιόζη, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις
  • Αποκέντρωση εκδηλώσεων προς τις περιοχές Τζιτζιφιών και Χαροκόπου-Λόφου Σικελίας-Σφαγείων
  • Καθημερινή λειτουργία του κινηματογράφου «Καλυψώ» τη χειμερινή περίοδο και θερινές προβολές στην περιοχή της μαρίνας
  • Αναβάθμιση των Εργαστηρίων και Σχολών του Δήμου. Κι εδώ θέλω να ευχηθώ από βάθους καρδιάς «περαστικά» στον αγαπημένο φίλο και πρωτομάστορα της Τέχνης στον Δήμο Καλλιθέας, τον καθηγητή της ζωγραφικής των εργαστηρίων Χρήστο Παπαδάκη, ο οποίος βρίσκεται στο κρεβάτι του πόνου, μετά από ένα αναπάντεχο ατύχημα.
  • Αξιοποίηση της Δημοτικής Φιλαρμονικής
  • Τόνωση της τοπικής αγοράς με καθιέρωση ως εκπτωτικής μιας ημέρας την εβδομάδα
  • Δημιουργία Πάρκου Ζώων
  • Ενίσχυση όλων των αθλητικών σωματείων, με αιχμή εκείνα που αγωνίζονται στις εθνικές κατηγορίες ή διεκδικούν άνοδο σε αυτές.

Επίσης, γενναία μείωση των δημοτικών τελών για όλους τους δημότες και όχι προεκλογικά για επικοινωνιακούς σκοπούς. Σε εποχές που έχουμε μεγάλη μείωση προσωπικού στον Δήμο  και τα ανταποδοτικά έχουν μειωθεί κατά πολύ, αντίστοιχα θα έπρεπε να προσαρμοστούν και έσοδα που απαιτούνται από τους δημότες, ή έστω να αποδοθούν με αντίστοιχες παροχές και όχι να έχουμε ταμείο  που το διαχειριζόμαστε για εκδηλώσεις και φιέστες για λίγα άτομα. Είναι εξοργιστικό η Καλλιθέα να πληρώνει τα ίδια δημοτικά τέλη με τη Γλυφάδα… Ίδια οικονομική δυνατότητα έχουν οι Καλλιθεάτες με τους Γλυφαδιώτες;

Kαι κάτι άλλο. Τα παιχνίδια μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών της φύλαξης της μαρίνας, της φροντίδας του πράσινου στο κολυμβητήριο και άλλων, πρέπει να σταματήσουν. Ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες για τις οποίες θα μπορούσε να αιτηθεί μόνιμου προσωπικού και όχι να το ανταλλάσσει με ρουσφέτια.

Στις κοινωνικές παροχές  δεν συνεργαζόμαστε με εταιρείες, που έχουν κάνει τον πόνο και την αδυναμία των πολιτών, επάγγελμα και μέσω πλουτισμού. Σε δημόσια θέα, στο οικόπεδο πίσω μας, δε βγάζουμε τους συνδημότες μας τις ημέρες των γιορτών όταν οι γείτονές τους γυρνούν με γεμάτες τσάντες από τα γειτονικά σούπερ μάρκετ.

Καλλιθεάτισσες και Καλλιθεάτες

Αγαπώ πολύ αυτή την πόλη, είμαι γέννημα-θρέμμα της και θα κάνω τα πάντα ν’ αλλάξει ρότα για να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Όταν μια χούφτα άνθρωποι το καλοκαίρι του ’13 ξεκινούσαμε αυτό το όνειρο, αδυνατούσαμε να καταλάβουμε μέχρι σε ποιο σημείο μπορεί να βγει αληθινό. Πλέον η παράταξη «ΤΩΡΑ Καλλιθέα» έχει σηκώσει πανιά!

Είναι έτοιμη και αποφασισμένη ν’ αλλάξει αυτή την πόλη!

Μόνη της; Μόνη της όχι, αλλά ούτε με τον σημερινό δήμαρχο, ούτε, βεβαίως, με τον προηγούμενο δήμαρχο. Η διοίκηση του κ. Ασκούνη και οι άνθρωποί της το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να ξανακάτσει στις καρέκλες, στις οποίες είχαν γαντζωθεί άλλοι για 16 κι άλλοι για 24 χρόνια. Η διοίκηση του κ. Κάρναβου, ακολουθώντας την ίδια πολιτική, κούρασε και γέρασε πριν από την ώρα της. Έφαγε κι αυτή τα ψωμιά της…

Δίνω τη μάχη των εκλογών ως πρώτος μεταξύ ίσων σ’ ένα  ευρύτατο ψηφοδέλτιο ριζοσπαστικών δυνάμεων, στελεχωμένου από ανθρώπους που βάζουν το «εμείς» πάνω από το «εγώ», την πόλη πάνω από το κόμμα, το όνειρο πάνω από τη μιζέρια. Με νέα κοινωνικά στελέχη, καθώς και άλλα όπως ο Γιώργος Δεδούσης, με τον οποίο ανταμώσαμε στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, και πλέον είναι στο δικό μας ψηφοδέλτιο. Αλλά και ακόμα πιο νέους και διαλεχτούς φίλους, όπως ο Γιώργος Αναγνωστάκος, ο οποίος ξεκινά από διαφορετική πολιτική αφετηρία από τον Γιώργο Δεδούση, αλλά είναι εδώ και μας στηρίζει και ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

Φίλες και φίλοι

Εμπιστευτείτε μας!

Αποφασίστε μαζί μας για το σήμερα και το αύριο της πόλης

Με πόθο και πάθος για την Καλλιθέα

Με άγγιγμα ψυχής και στάση ζωής

Με τους νέους και τις νέες

Με τους απόμαχους της δουλειάς

Με τα υπερήφανα ΑΜΕΑ

Όλοι μαζί με αξιοπρέπεια

Για την αλλαγή

Για τη νίκη!

Από τα βάθη της καρδιάς μου ένα μεγάλο, ένα πελώριο «ευχαριστώ»

Και τώρα καλώ δίπλα μου, όλους εκείνους που συμπορεύονται μαζί μου στον τίμιο και καθαρό αγώνα μας, τους υποψήφιους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους του συνδυασμού μας».

 

Η Nalyssa Green στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Συνεχίζει τις ενημερωτικές περιοδείες στις γειτονιές της Καλλιθέας ο Δήμαρχος