in

Έντονες αντιδράσεις από τον Δήμο Καλλιθέας και προσπάθειες για την επαναλειτουργία της παιδιατρικής Κλινικής

Εκτενές άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών για το θέμα της αναστολής λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων στην Καλλιθέα. Στο άρθρο φιλοξενούνται οι έντονες αντιδράσεις και προσπάθειες του Δήμου Καλλιθέας για την επαναλειτουργία της παιδιατρικής Κλινικής. Ήδη υπήρξε μια πρώτη θετική δέσμευση από τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, κο Π.Στάθη.

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος με ανακοίνωση του δήλωσε πως «θα συνεχίσουμε τον αγώνα και θα κρατάμε συνεχώς ενήμερους τους πολίτες της Καλλιθέας για το μεγάλο αυτό ζήτημα. Μια πόλη 100.000 κατοίκων δεν μπορεί να μην διαθέτει Δημόσια Παιδιατρική Κλινική».

[xtopic title=”Δείτε επίσης” layout=”1″ alignment=”left” count=”3″ condition=”random” order=”DESC” tags=”” featured=”0″ ids=”” cats=”epikairotita”]

Το άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών:

Αιφνίδια και «εν κρυπτώ» αποφάσισε η διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» να κλείσει την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική, στο παράρτημα του νοσοκομείου της Καλλιθέας. Μια τουλάχιστον ακατανόητη απόφαση, που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους γονείς των παιδιών των νοτίων προαστίων της Αθήνας. Καλλιθεάτες, Νεοσμυρνιώτες, Φαληριώτες γονείς αλλά και οι δήμαρχοι των περιοχών αντιδρούν στο κλείσιμο ενός παιδιατρικού τμήματος, που το 2018 μέτρησε 7.062 επισκέψεις!

Ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, ξεκαθαρίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ότι δεν υπάρχει από την πλευρά της Υγειονομικής Περιφέρειας αλλά ούτε και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας τέτοια σκέψη, να κλείσει δηλαδή το παράρτημα του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». «Δεν υπάρχει εισήγηση της διοίκησης του νοσοκομείου προς την Υγειονομική Περιφέρεια, ούτε απόφαση ή βούληση της ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας να κλείσει το Παίδων Καλλιθέας. Αντιθέτως, πάση δυνάμει θα παραμείνει ανοιχτό», τονίζει ο Π. Στάθης.

Ο μόνος και αμετακίνητος επί δεκαετία (από το 2010) διοικητής των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας («Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού»), Εμμανουήλ Παπασάββας, αιφνιδίασε δυσάρεστα τη νέα διοίκηση της 1ης ΥΠΕ, την οποία ουδέποτε ενημέρωσε για την απόφασή του να κλείσει την Παιδιατρική Κλινική στην Καλλιθέα.

Τα κακά μαντάτα έφτασαν στα… αυτιά της διοίκησης της 1ης ΥΠΕ από τον δήμαρχο Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο, ο οποίος, αγανακτισμένος από την αδιαφορία της διοίκησης του νοσοκομείου στις οχλήσεις του, μετέβη αυτοπροσώπως μαζί με τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλο -εκφράζοντας και τον δήμαρχο Νέας Σμύρνης Σταύρο Τζουλάκη- στα γραφεία της ΥΠΕ, την περασμένη εβδομάδα.

Απαυδισμένος, όπως εξηγεί, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», από την πλήρη απαξίωση της διοίκησης του νοσοκομείου Παίδων να απαντήσει στο αίτημα των τριών δήμων να μην κλείσει το παράρτημα του νοσοκομείου στην Καλλιθέα: «Θα το δούμε, το εξετάζουμε, θα το επισκεφτούμε. Αόριστες απαντήσεις.

Αυτές τις απαντήσεις παίρναμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου», αναφέρει ο δήμαρχος. Την ίδια και χειρότερη συμπεριφορά της διοίκησης του νοσοκομείου Παίδων απέναντι στην αγωνία των δημοτών του νότιου τομέα της Αττικής περιγράφει και η Βούλα Κοσμίδου, πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Καλλιθέας και δημοτική σύμβουλος. Καμία απάντηση δεν λάβαμε, όπως και να θέσαμε το θέμα, προφορικώς και γραπτώς, με επιστολή μας», τονίζει στην «Εφ.Συν.».

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως λένε στην «Εφ.Συν.», ο δήμαρχος και η πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγου Γονέων της Καλλιθέας ενημερώνουν τη διοίκηση του Παίδων για τη συνταξιοδότηση στο τέλος του 2019 (31/12/2019) και της τελευταίας παιδιάτρου στην Παιδιατρική Κλινική του παραρτήματος του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» της Καλλιθέας.

Όμως, η διοίκηση, όπως στην παλαιότερη περίπτωση του πολύπαθου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου, φαίνεται ότι μάλλον έχει ως στόχο της τη συρρίκνωση της δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης των παιδιών, παρά την ενίσχυσή της και μάλιστα υπό τις παρούσες συνθήκες των αυξημένων -λόγω και των μεταναστευτικών ροών- αναγκών.

Απαξίωση

Η υποβάθμιση, από τη διοίκηση του Παίδων, του παραρτήματος της Καλλιθέας, το οποίο κάποτε λειτουργούσε κανονικά ως νοσοκομείο, εφημερεύοντας και νοσηλεύοντας παιδιά, είναι συστηματική και διαχρονική, λέει η Βούλα Κοσμίδου. Απλώς τώρα συνταξιοδοτήθηκε και η τελευταία παιδίατρος και μένει μόνο σε λειτουργία το Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης και Αποκατάστασης, που διαθέτει το Παίδων Καλλιθέας. Αλλά η παιδίατρος είναι απαραίτητη και για τα παιδιά αυτά, στην πλειονότητά τους ασθενείς υψηλού κινδύνου. «Ενα παιδιατρικό νοσοκομείο είδε και την τελευταία παιδίατρό του να κλείνει την πόρτα πίσω της στα τέλη του 2019», μας λέει. Πέρα από την εξυπηρέτηση του νοτίου τομέα της Αττικής, είναι δεδομένη και η αποφόρτιση που επιτελούσε το Παίδων Καλλιθέας των δύο ήδη ασφυκτικά επιβαρημένων νοσοκομείων Παίδων της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι το κτιριακά πλήρως ανακαινισμένο παράρτημα επί της λεωφόρου Συγγρού 290, το οποίο επί σειρά δεκαετιών λειτουργούσε υποδειγματικά, οδηγήθηκε σταδιακά σε υπολειτουργία εξαιτίας μη πλήρωσης των κενών, λόγω συνταξιοδότησης θέσεων γιατρών (από χειρουργούς και ορθοπεδικούς μέχρι οφθαλμιάτρους και οδοντιάτρους). Ιδιαίτερα θλιβερό είναι το γεγονός ότι το ακτινολογικό εργαστήριο του παραρτήματος, ενώ είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, δωρεά από το ίδρυμα «Ολα για το παιδί», παραμένει και αυτό εκτός λειτουργίας.

«Ηταν ένα νοσοκομείο Παίδων στα νότια προάστια της Αθήνας που εφημέρευε κανονικά, μέχρι και νοσηλείες πραγματοποιούσε», θυμάται η πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Καλλιθέας, που είχε εκεί πριν από 15 χρόνια ένα από τα δίδυμα παιδιά της, που είχαν γεννηθεί πρόωρα. «Ο γιος μου, σαράντα ημερών, νοσηλεύτηκε για έναν μήνα στο ζεστό, οικογενειακό περιβάλλον του Παίδων της Καλλιθέας». Λόγω της υποστελέχωσης, τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε εξετάζοντας τακτικά και έκτακτα περιστατικά μόνο πρωινές ώρες -από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι-, μας λέει με απογοήτευση η Βούλα Κοσμίδου.

Οι γονείς αλλά και όλοι οι δημότες των νοτίων προαστίων απηύθυναν έκκληση προς πάσα κατεύθυνση να δοθεί άμεσα λύση στην υποστελέχωση του Παίδων Καλλιθέας.

Παρέμβαση ΥΠΕ

Αφού διερεύνησε την κατάσταση στο νοσοκομειακό παράρτημα, αργά χθες το βράδυ, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, παρήγγειλε η διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον ενός επικουρικού παιδιάτρου και την απρόσκοπτη παροχή παιδιατρικής φροντίδας στα παιδιά των περιοχών αυτών και του Κέντρου Πρώιμης Παρέμβασης και Αποκατάστασης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Ντέιβιντ Όλνεϊ: Ζήτησε συγγνώμη από το κοινό και πέθανε επί σκηνής

Κινητοποίηση αύριο 21/01 για το κλείσιμο του παραρτήματος Καλλιθέας του Νοσοκομείου Παίδων