http://www.momoyeroi.com/
in

Απαγόρευσαν την είσοδο στην Τουρκία, στον πρόεδρο του συλλόγου «Οι Μωμόγεροι» Καλλιθέας

Μια δυσάρεστη έκπληξη επεφύλαξαν οι τουρκικές αρχές στον πρόεδρο του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι», Κώστα Αλεξανδρίδη κατά την άφιξή του την περασμένη Πέμπτη στο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με τελικό προορισμό την Τραπεζούντα όπου θα συμμετείχε σε επετειακές εκδηλώσεις με τοπικούς συλλόγους και φορείς.

[xtopic title=”Δείτε επίσης” layout=”1″ alignment=”left” count=”1″ condition=”random” order=”DESC” tags=”” featured=”0″ ids=”” cats=”epikairotita”]

Ο πρόεδρος των «Μωμόγερων» περιγράφοντας στο Open Tv την περιπέτειά του και την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι τουρκικές αρχές αναφέρει: «Εκεί στον έλεγχο διαβατηρίων μου ανέφεραν ότι απαγορεύεται η είσοδος σας κ. Αλεξανδρίδη στη χώρα μας εγώ βέβαια εξεπλάγην γιατί έχω επισκεφθεί Τουρκία πάνω από 100 φορές» αναφέρει αρχικά στη δημοσιογράφο Γεωργία Λαγού και συνέχισε λέγοντας «Όταν τους ρώτησα τι είχε συμβεί, μου απάντησαν ότι εκτελούν εντολές. Τους λόγους θα του μάθω, όπως είπαν από το τουρκικό προξενείο»

Ο Κώστας Αλεξανδρίδης έχει συμμετάσχει τα προηγούμενα χρόνια σε δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις των ποντίων στην Τραπεζούντα σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, στις οποίες παίρνει μέρος και ο ντόπιος πληθυσμός. Πρόκειται για σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες, στις οποίες δίνεται πάντα μεγάλη δημοσιότητα και καλύπτονται από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το CΝΝ Τurk.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι Τούρκοι του υπέδειξαν έγγραφο, το οποίο όπως το ενημέρωσαν εκδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου και τον καθιστούσε persona non grata. «Είναι στα τούρκικα και στα αγγλικά, αναφέρει το όνομά μου, τα πλήρη στοιχεία μου αριθμό ταυτότητας και από κάτω εξηγεί για ποιους λόγους δεν επιτρέπεται η είσοδός μου στη χώρα. Έχουν σημειώσει ότι εμπίπτω στο νόμο 6458, άρθρο 9, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις» τονίζει ακόμη.

Το αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψει την ίδια ημέρα στην Αθήνα γεμάτος με αναπάντητα ερωτήματα. Τις επόμενες ημέρες (ίσως και σήμερα ακόμη), θα μεταβεί στο τουρκικό προξενείο όπου θα ζητήσει να ενημερωθεί για τους λόγους απαγόρευσης εισόδου στην γείτονα χώρα.

Με σημερινό του δημοσίευμα στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο κ. Αλεξανδρίδης ανέφερε πως έχει επικοινωνήσει ήδη με το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Αθήνα κάνοντας αίτηση για άρση της απαγόρευσης και περιμένει επίσημη απάντηση.

Αναλυτική η ανάρτηση του κ. Αλεξανδρίδη:

«Μετά την απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία στις 11/01/2020 και καθώς δε μου δόθηκαν περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με τους λόγους, απευθύνθηκα, όπως μου υπέδειξαν οι τουρκικές αρχές, στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας, στην Αθήνα, κάνοντας αίτηση για άρση της απαγόρευσης και περιμένω επίσημη απάντηση.

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που επικοινώνησαν μαζί μου όλο αυτό το διάστημα, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους. Ζητώ συγγνώμη από τους Τραπεζούντιους φίλους μου που δεν μπόρεσα να παρευρεθώ κοντά τους να υποδεχτούμε μαζί το νέο έτος (Kalandar).

Είτε είναι θετική η απάντηση, είτε αρνητική, ο πολιτισμός πρέπει να μας οδηγεί σε κόσμιες συμπεριφορές, χωρίς ακρότητες και υβρεολόγια. Έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου, καθώς θεωρώ ότι η πολιτιστική μου δραστηριότητα στην Τουρκία (αλλά και στις 22 άλλες χώρες που έχω επισκεφθεί) δεν εμπεριέχει κάτι μεμπτό, μοιράζομαι μαζί σας στιγμιότυπα από το περσινό “kalandar gecesi”, όπου Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, όπως παλαιά οι παππούδες μας, υποδεχόμαστε από κοινού το νέο έτος.

Πέρα από απαγορεύσεις και περιορισμούς, η πίστη μου στην παράδοση είναι μια σταθερή αξία, όπως και η αγάπη μου για την Τραπεζούντα».

Ένοχη η Ρουμάνα που εξέδιδε τη 17χρονη ξαδέλφη της σε βαγόνι

Στοίχημα: Τα (τρομερά) ρεκόρ της Λίβερπουλ και το σερί (στα γκολ) του ΠΑΟΚ