in

Βανδάλισαν το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Καλλιθέα

Στόχος βανδάλων έγινε το Παμποντιακό Ηρώο της Καλλιθέας στην πλατεία Δαβάκη. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του Παμποντιακού Συλλόγου «Η Αργώ», που δημιουργήθηκε στην Καλλιθέα Αττικής στα τέλη του 1985, τα δύο μνημεία της κεντρικής πλατείας, το Ηρώο του Πόντου και το άγαλμα Δαβάκη, βεβηλώθηκαν από αγνώστους.

Ειδικότερα, στο Παμποντιακό Ηρώο γράφτηκε το σύνθημα «Τσακίστε τους φασίστες», ενώ με μαύρο σπρέι βάφτηκε η βάση του μνημείου όπου υπάρχει η αναγραφή «Ηρώον Ελλήνων του Πόντου». Το Παμποντιακό Ηρώο στην πλατεία Δαβάκη είναι έργο του γλύπτη Ευθυμίου Καλέβρα και αποτελεί σημείο αναφοράς του ποντιακού ελληνισμού στην περιοχή. Εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 1977 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο.

«Ο βανδαλισμός του Ηρώου του Πόντου και του αγάλματος Δαβάκη προκαλεί κάθε νοήμονα άνθρωπο», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Παμποντιακός Σύλλογος «Η Αργώ» και κάνει λόγο για εικόνες «αίσχους και ντροπής από δράση παρασιτοειδών στην πόλη».

Με δελτίο τύπου ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» καταδικάζει την βεβήλωση

Ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» καταδικάζει μέσω δελτίου Τύπου την πρόσφατη βεβήλωση του μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην κεντρική πλατεία της Καλλιθέας Αττικής (πλατεία Δαβάκη).

«Η πρόσφατη βεβήλωση αποτελεί λυπηρό γεγονός, όχι μόνον για όσους κατοικούν [στην Καλλιθέα], αλλά για όλους τους Έλληνες συμπατριώτες μας» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

«Η αρχαιότερη ποντιακή οργάνωση της Καλλιθέας, ο Σύλλογος Ποντίων “Αργοναύται-Κομνηνοί”, που έχει την αποκλειστική (και νόμιμη) δικαιοδοσία, μετά την τελευταία απόφαση του ΔΣ του Σωματείου Ανεγέρσεως Παμποντιακού Ηρώου (στις 30/9/1977) και ορίστηκε να φροντίζει την επίβλεψη, την καλή συντήρηση και γενικότερα τη διαχείριση του πρώτου πανελληνίως εγκατασταθέντος μνημείου ποντιακής Γενοκτονίας […] καταδικάζει απερίφραστα, μαζί με τα αδελφά σωματεία και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, το απεχθές έγκλημα εναντίον της μνήμης, του πολιτισμού και των συμβόλων του ποντιακού ελληνισμού» καταλήγει το δελτίο που υπογράφει για το ΔΣ ο πρόεδρος Θεόφιλος Καστανίδης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Ο Kone στη Καλλιθέα

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Αυνανίστηκε σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ και λέρωσε κοπέλα