in

Δήμαρχος Καλλιθέας για μετρό στην Καλλιθέα: «το διεκδικούμε με όλες τις δυνάμεις μας» (Συνέντευξη)

Συνέντευξη στο liberal και στον Χρήστο Ράπτη παραχώρησε ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος. Ο δήμαρχος τόνισε την ανάγκη κατασκευής μετρό στην Καλλιθέας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η δημοτική αρχή το διεκδικεί με όλες της δυνάμεις».

Εκτός από αυτό, ο δήμαρχος έθεσε σε απόλυτη προτεραιότητα τον πολίτη. Πρώτος Δήμος στην χώρα που εφάρμοσε το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Επιθυμεί την τοπική αυτοδιοίκηση περισσότερο ανεξάρτητη και δυναμική. Όσο για τον νόμο «Κλεισθένη» δηλώνει: «Οι δήμοι έχουν κατακτήσει ένα υψηλό επίπεδο δημοκρατικής λειτουργίας και διαλόγου. Αυτό που ο νέος νόμος θα φέρει θα είναι ο κίνδυνος να καταστραφεί όλη αυτή η κουλτούρα, διότι οδηγεί στην λογική των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και στην ακυβερνησία».

[xtopic title=”Δείτε επίσης” layout=”1″ alignment=”left” count=”3″ condition=”random” order=”DESC” tags=”” featured=”0″ ids=”” cats=”epikairotita”]

Κύριε δήμαρχε, πρόσφατα διοργανώσατε μια εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σχετικά με την έλευση του Μετρό στην περιοχή. Ποια ήταν τα συμπεράσματα;

Η εκδήλωσή μας αυτή αποτέλεσε μια ακόμη συνέχεια των δράσεών μας για την διεκδίκηση γραμμής Μετρό στην περιοχή. Το ίδρυμα στήριξε την εκδήλωση και παραβρέθηκε με μέλη της διοίκησής του, αφού το θέμα, αποτελεί και δέσμευση του ελληνικού Κράτους έναντι του ΚΠΙΣΝ. Επίσης στήριξη είχαμε και από τους όμορους Δήμους Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης.

Σαν πρώτο συμπέρασμα, πέρα από την αναγκαιότητα του ζητήματος είναι ότι «θα υπάρξει προτεραιοποίηση» στην μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού των μέσων σταθερής τροχιάς, η οποία θα δημοσιευθεί, το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2019, όπως δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, που συμμετείχε στην ημερίδα μας.

Εμείς συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το θέμα από κοντά και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με όλες τις δυνάμεις μας για το καλό της πόλης μας. Το Μετρό πρέπει να έρθει εδώ, τώρα. Στην Καλλιθέα. Στο παραλιακό μέτωπο!

Τι πιστεύετε για τα μεγάλα έργα που γίνονται στην περιοχή σας;

Η Καλλιθέα αλλάζει με δύο εμβληματικά έργα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, καθώς επίσης και με την μεταμόρφωση του άξονα της Λ. Συγγρού σε τουριστικό πόλο. Ειδικότερα, το κέντρο πολιτισμού, εξελισσόμενο ευχάριστα, σε ένα πανευρωπαϊκό πολιτιστικό και τουριστικό προορισμό, εμφανίζει ετήσια επισκεψιμότητα άνω των τριών εκατομμυρίων! Η ανάπλαση της λεωφόρου Ποσειδώνος και της παραλίας πρόκειται να παραδοθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια. Εκτιμάται ότι, θα αυξήσει τους επισκέπτες σε περισσότερα από τεσσεράμισι εκατομμύρια! Το «Ωνάσειο», πρόκειται να κάνει μια τεράστια επέκταση, ενώ στην ίδια περιοχή, έχει μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της, μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες παγκοσμίως.

Η πρόκληση εδώ είναι, η οικονομία της πόλης, να συνδεθεί με βιώσιμο τρόπο με αυτά τα γεγονότα και να εκμεταλλευθεί την αύξηση της επισκεψιμότητας και συνεπώς την άνοδο ενός πλήθους παραγωγικών κλάδων.

Αναλάβατε την διοίκηση της πόλης στην μέση μιας μεγάλης κοινωνικής κρίσης τι κάνατε για αυτό;

Ιδιαίτερα θέλω να πω για πόλη σαν την Καλλιθέα, ότι τα κοινωνικά προβλήματα ήταν ακόμη μεγαλύτερα. Κινητοποιηθήκαμε αμέσως και είμαστε ο πρώτος δήμος στο λεκανοπέδιο που εφάρμοσε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ενώ παράλληλα λειτουργούμε Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Ιματιοθήκη, Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας, ΚΕΠ Υγείας και Κέντρο Κοινότητας ενώ πραγματοποιούμε ένα μεγάλο πλήθος δράσεων για την τρίτη ηλικία.

Επίσης, είμαστε περήφανοι για τα δύο σωματεία πρόληψης και απεξάρτησης που λειτουργούν υπό την αιγίδα μας τον «Σταθμό» και τον «Θησέα» όπου λειτουργεί και συμβουλευτικός σταθμός για το αλκοόλ. Επιπλέον, στην προσπάθειά μας για μια πιο ανθρώπινη πόλη δώσαμε έμφαση και στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Καθιερώσαμε την «Ώρα του Δημότη», εικοσιτετράωρη γραμμή εξυπηρέτησης και σύντομα θα έχουμε ένα 5ψήφιο αριθμό, όπου ο δημότης θα καλεί για κάθε θέμα σχετικά με τον Δήμο.

Τι έργα έχουν γίνει στην πόλη στη θητεία σας;

Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια να ανατάξουμε την χρηστική και κοινωνική υποδομή της πόλης. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν η Καλλιθέα να αναπτυχθεί ανθρωποκεντρικά. Φροντίσαμε λοιπόν να αναπτύξουμε τις λειτουργίες εκείνες που κάνουν τη ζωή καλύτερη, στον κάτοικο, στην μητέρα, στο παιδί, στον ηλικιωμένο στον επαγγελματία της πόλης. Για αυτό και ήταν σαρωτικό το πρόγραμμά μας για παιδικούς σταθμούς, αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινωνικές δομές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθαριότητα, σχολικά κτήρια, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ασφάλεια, αλλά και δράσεις ανάδειξης της ιστορικής πορείας και μνήμης της πόλης.

Αυξήσαμε την πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς, επισκευάσαμε και αναπλάσαμε όλους τους αθλητικούς χώρους της πόλης και ανακατασκευάσαμε σχεδόν όλες τις σχολικές αυλές, έργο που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι να τεθούμε ξανά στην κρίση του λαού. Μεγάλο βάρος δίνουμε και στην επισκευή και συντήρηση ιστορικών κτηρίων όπως το «Λασκαρίδειο» το κτίριο της μάχης της οδού Μπιζανίου, που σύντομα ξεκινάνε οι εργασίες αλλά και της οικίας Δαβάκη.

Σε αυτά να συμπεριλάβουμε και τους νέους θεσμούς πολιτισμού, άθλησης και ψυχαγωγίας που δημιουργήσαμε, όπως το Καλοκαιρινό και Μεσογειακό Φεστιβάλ, τις Ημέρες Καριέρας, τις καλοκαιρινές προβολές ταινιών, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, δράσεις κατά της βίας και του εκφοβισμού, την ημέρα ποδηλάτου, δράσεις για την ανάδειξη της τοπικής αγοράς και επιπλέον, με την αρωγή μας, οι εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες εμπλουτίστηκαν κατά πολύ. Η Καλλιθέα πλέον γίνεται ένας πολιτιστικός προορισμός με πολλές επιλογές πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας.

Όλοι οι πυκνοκατοικημένοι δήμοι σαν τον δικό σας αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθαριότητα. Πως το αντιμετωπίζετε;

Ειδικότερα για την καθαριότητα, δίνουμε την μεγάλη μάχη της καθημερινότητας και βελτιωνόμαστε μέρα με την ημέρα. Ήδη δημιουργήσαμε ομάδα άμεσης παρέμβασης για την καθαριότητα και το περιβάλλον που λειτουργεί κάθε μέρα της εβδομάδας εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Ανανεώσαμε τον στόλο των οχημάτων με δώδεκα νέα οχήματα και προχωράμε για την απόκτηση και άλλων. Εκτιμούμε ότι, μέχρι το τέλος αυτής της θητείας μας, θα έχουμε περίπου τριάντα νέα αυτοκίνητα για την εξυπηρέτηση των Καλλιθεατών στην καθαριότητα. Επιπλέον, ανανεώνουμε τους κάδους αποκομιδής με καινούργιους. Έχουμε ήδη παραλάβει 800 και προγραμματίζουμε την αγορά άλλων 500 κάδων. Ειδικά για την καθαριότητα είμαστε από τους δήμους με τα καλύτερα ποσοστά στην ανακύκλωση ανά κάτοικο.

Εκτός από τα απορρίμματα, ανακυκλώνουμε τα κλαδιά αλλά και τα μπάζα που μαζεύουμε. Παράλληλα έχουμε τοποθετήσει σε πολλά σημεία της πόλης βυθιζόμενους κάδους νέας τεχνολογίας με δεκαπλάσια χωρητικότητα από τους συμβατικούς, ο κάθε ένας και θα φτάσουμε συνολικά στα δεκατρία ζευγάρια, πράγμα που σημαίνει ότι εξοικονομούμε 260 κάδους από το περιβάλλον!

Όμως ό,τι και να κάνει ένας Δήμος δεν θα είναι ποτέ αρκετό στην καθαριότητα. Είναι ζήτημα περιβαλλοντικής συνείδησης και κουλτούρας. Η βοήθεια από τους πολίτες σε αυτό το θέμα είναι καθοριστική και προσπαθούμε για αυτό με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Και ποιο είναι το πρόγραμμά σας για το μέλλον;

Είμαστε περήφανοι γιατί πριν από λίγες ημέρες καταθέσαμε έναν αναπτυξιακό προϋπολογισμό για το 2019. Τα οικονομικά μας, παρά την οικονομική κρίση είναι ανθηρά. Αυτό από την μια μεριά δείχνει ότι η σταθερή πολιτική μας, των προηγουμένων ετών ήταν σωστή και αποδοτική. Από την άλλη, σκοπεύουμε να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην αγορά εξοπλισμού υποδομής για την καθαριότητα με ποσό περίπου στα δύο εκατομμύρια ευρώ. Συνεχίζουμε την φροντίδα και την ανάπλαση σε χώρους άθλησης, σχολεία και ιστορικά κτίρια. Όπως και πιο πάνω σας ανέφερα, σε λίγες ημέρες ξεκινάει η ανάπλαση του «Μπιζανίου» και του περιβάλλοντος χώρου, ενώ σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο, θα αξιοποιήσουμε την «Οικία Δαβάκη» την οποία ο δήμος αγόρασε, σε κέντρο ιστορικής μνήμης. Ένα ακόμη μεγάλο έργο είναι η ανάπλαση του πρασίνου στην όχθη του Ιλισσού.

Μόνο για την επόμενη χρονιά θα δαπανήσουμε για τεχνικά έργα περίπου τεσσεράμισι εκατομμύρια ευρώ, για το περιβάλλον και το πράσινο πάνω από ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες ευρώ και για δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού περίπου ενάμιση εκατομμύριο ευρώ. Τελειώνοντας να πω, ότι η πόλη έχασε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να εξασφαλίσει κονδύλια για την πραγματοποίηση έργων όπως αυτό της συνολικής μελέτης για τον φωτισμό εμείς ξεκινάμε την αναζήτηση της καλύτερης λύσης για ένα πρόγραμμα σύγχρονου «έξυπνου» φωτισμού για όλη την Καλλιθέα το οποίο και θα υλοποιήσουμε στην επόμενη θητεία μας, εφόσον οι πολίτες μας τιμήσουν ξανά με την ψήφο τους.

Τέλος, οι ερχόμενες εκλογές γίνονται με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής. Ποια είναι η άποψή σας;

Όπως έχω δηλώσει και παλαιότερα, η τοπική αυτοδιοίκηση ανέκαθεν υπήρξε, ένα πεδίο συγκλίσεων και υπέρβασης ιδεολογικών διαφορών προκειμένου να εφαρμόζονται λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι δήμοι έχουν κατακτήσει ένα υψηλό επίπεδο δημοκρατικής λειτουργίας και διαλόγου. Τόσο ως συνδυασμός αλλά και ως διοίκηση εργαζόμαστε πάντοτε προς αυτή την κατεύθυνση. Πάνω από όλα είναι για εμάς, το συμφέρον της Καλλιθέας, παραμερίζοντας τις όποιες κομματικές και ιδεολογικές διαφορές και ταυτότητες, ρίχνοντας γέφυρες συνεργασίας με όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως πεποιθήσεων. Στην Καλλιθέα, για την Καλλιθέα. Αυτή θα είναι και η στάση μας τα επόμενα χρόνια.

Λίγους μόλις μήνες από την ψήφιση του νόμου «Κλεισθένη» ποια είναι τα συμπεράσματα σας από την εφαρμογή του;
Ο νόμος αυτός καθιερώνει την απλή αναλογική με την δικαιολογία της ανάγκης για σύγκλιση απόψεων και συλλογική διακυβέρνηση. Αυτό εμείς, στην τοπική αυτοδιοίκηση, το έχουμε ήδη κατακτήσει! Η τοπική αυτοδιοίκηση, χρόνια τώρα, λειτουργεί με αυτό το μοντέλο της σύγκλισης και του διαλόγου. Αντίθετα, αυτό που ο νέος νόμος θα φέρει θα είναι ο κίνδυνος να καταστραφεί όλη αυτή η κουλτούρα, διότι οδηγεί στην λογική των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και στην ακυβερνησία.

Η προβλεπόμενη μείωση της θητείας στα 4 χρόνια αντί των 5 ετών των δημάρχων βοηθάει δεδομένων των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε ένα έργο να ολοκληρωθεί;

Εγώ γενικά πιστεύω στην ανανέωση στην πολιτική διακυβέρνηση. Πρέπει το πολιτικό προσωπικό και η διοίκηση να μην παγιώνεται. Έχω και παλαιότερα εκφράσει την θέση μου για την θέσπιση ορίου δύο τετραετιών για τους Δήμους. Μέσα από αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δούμε και την διάρκεια της κάθε θητείας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στην Ευρώπη οι νέες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες αφορούν διάφορα πεδία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό που για εμάς αποτελεί πρόκληση για το μέλλον, έχει να κάνει με την τάση μετατροπής των δήμων σε ευέλικτα ανοικτά οικονομικά συστήματα. Είναι εφικτό να βιώσουμε στο μέλλον αυτοτέλεια των δήμων σε θεσμικό και ρυθμιστικό ρόλο;

Στις περισσότερες χώρες στο εξωτερικό η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πρωταγωνιστής της τοπικής ανάπτυξης και όχι ουραγός. Φυσικά και θέλουμε ένα τέτοιο μοντέλο για την ελληνική διοίκηση και έχουμε κάνει πολλές φορές προτάσεις προς την κεντρική διοίκηση. Προτάσεις που αποβλέπουν στην μεγαλύτερη ανεξαρτησία των τοπικών αρχών ώστε να μπορούν να πρωταγωνιστήσουν με αποφασιστικότητα και ουσία στην τοπική ανάπτυξη.

Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη. Περιγράψτε μας τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Θα σας μιλήσω με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Το παράδειγμα της πόλης μας, της Καλλιθέας. Τα δύο μεγάλα έργα, το κέντρο πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, έχουν αυξήσει και θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την επισκεψιμότητα στην περιοχή. Αυτή η ανάπτυξη θα έπρεπε να αντανακλά στην αύξηση των ωφελειών προς την πόλη. Αυτό όμως δεν γίνετε στον βαθμό που θα θέλαμε, γιατί κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μεγάλων αυτών έργων η τοπική αυτοδιοίκηση, η τοπική κοινωνία έχει πολύ μικρό ρόλο και σχεδόν καθόλου αποφασιστική αρμοδιότητα.

Προϋπόθεση λοιπόν, για την βιώσιμη ανάπτυξη μιας πόλης, είναι για εμάς η εκ των προτέρων συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στον σχεδιασμό και στην λήψη των αποφάσεων που αφορούν στον μελλοντικό σχεδιασμό της πόλης. Ειδικότερα για την Καλλιθέα, εμείς μαζί με του γειτονικούς Δήμους καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα πρόγραμμα ύψους τριάντα πέντε εκατομμυρίων ευρώ, από ευρωπαϊκά κονδύλια, και θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, ώστε να τα οφέλη και οι συνέργειες από τα μεγάλα αυτά έργα να διαχέονται προς τους δήμους μας.

«Έξυπνες πόλεις». Είναι για εσάς ζητούμενο;

Εννοείτε. Ο μηχανισμός του δήμου μας και εγώ προσωπικά έχουμε εργαστεί πολύ πάνω σε αυτόν τον τομέα. Η «έξυπνη πόλη» και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι δυο κλειδιά για το μέλλον. Εμείς έχουμε εγκαταστήσει αρκετές τέτοιες εφαρμογές, όπως στο δημοτολόγιο και την καθαριότητα ενώ σε λίγες ημέρες εγκαθιστούμε ελεύθερο wi-fi σε κεντρικά σημεία της πόλης και σε δημοτικά κτίρια και σχεδιάζουμε να εγκαταστήσουμε και άλλες όπως ο έξυπνος φωτισμός και εφαρμογές του διαδικτύου.

Όμως αυτό δεν είναι αρκετό γιατί συνολικά δεν υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός, δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη και ο κάθε δήμος κάνει αποσπασματικά ότι μπορεί. Έχω ζητήσει, και επιμένω σε αυτό, να υπάρξει όχι απλώς σχεδιασμός αλλά νομοθετική ρύθμιση που θα εφαρμοστεί συνολικά και υποχρεωτικά ώστε όλοι οι δήμοι να αναπτύξουν ένα σχέδιο σύγχρονων εφαρμογών για υπηρεσίες προς τους πολίτες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Η τελευταία μέρα των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα

Φωτεινές Εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος (vid)