in

Δύο υπόγεια πάρκινγκ στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης του Φαλήρου – Ανάσα για τις Τζιτζιφιές

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της πρώτης φάσης της Ανάπλασης Φαλήρου που αφορά τις υποδομές και το αντιπλημμυρικό έργο. Τον Φεβρουάριο όπως εκμυστηρεύεται ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, Χρήστος Καπάνταης στο ypodomes.com, θα ενωθούν οι δύο νέες επιφανειακές σήραγγες (300 και 500 μέτρων) της Λεωφόρου Ποσειδώνος με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, σε Συγγρού και Α.Παπανδρέου επιτρέποντας ταυτόχρονα να ξεκινήσουν οι εργασίες καθαίρεσης στο τμήμα 3χλμ της παραλιακής που υφίσταται σήμερα.

Αυτή η αλλαγή αναμένεται να φέρει τα πρώτα αποτελέσματα στην κίνηση των οχημάτων που θα πάψουν να βλέπουν την παραλία του Μοσχάτου καθώς μόνο σε ένα τμήμα ανάμεσα στις δυο σήραγγες θα είναι ορατή.

Με την αποξήλωση της σημερινής παραλιακής θα ξεκινήσει και το αντιπλημμυρικό έργο το οποίο θα θωρακίσει την περιοχή οριστικά.

Μία από τις σπουδαίες κληρονομιές αυτής της εργολαβίας, είναι η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Υδάτων, σε απόσταση 2,2χλμ από το Φάληρο. Πρόκειται για μια καινοτόμο μονάδα η οποία θα συλλέγει τμήμα των υδάτων που κατεβάζει ο Κηφισός σε υπόγειες δεξαμενές θα το επεξεργάζεται και θα φιλτράρει το νερό και κατόπιν θα διατίθεται για το πότισμα του πάρκου που θα δημιουργηθεί στο Φάληρο.

Μάλιστα όπως σημειώνει ο κ.Καπάνταης υπολογίζεται πως θα περισσεύει και ποσότητα υδάτων για το πότισμα άλλων χώρων στους όμορους Δήμους. Η λειτουργία του όμως περιέχει και ένα σημαντικό ρόλο μιας και θα διαθέτει αμφίδρομους αγωγούς οι οποίοι κατά την καλοκαιρινή περίοδο που ο Κηφισός στερεύει σχεδόν, θα μπορούν να αντλούν θαλασσινό νερό το οποίο θα διοχετεύεται στο ποτάμι το οποίο θα λειτουργεί αποτρεπτικά για οσμές και κουνούπια.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΡΓΟ

Όπως σημειώνει ο κ.Καπάνταης στο ypodomes.com, αυτή την εποχή προετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο Β`φάσης της Ανάπλασης Φαλήρου που είναι η δημιουργία του λεγόμενου “οικολογικού πάρκου”. Το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 80 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), η χρηματοδότηση του οποίου προέρχεται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας με το σχετικό κονδύλι να έχει ήδη εγγραφεί για το 2019.

[xtopic title=”Δείτε επίσης” layout=”1″ alignment=”left” count=”2″ condition=”random” order=”DESC” tags=”” featured=”0″ ids=”” cats=”epikairotita”]

Στόχος είναι να βγει στον αέρα η προκήρυξη στις αρχές του 2019, τα έργα να ξεκινήσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των έργων πρώτης φάσης, και δύο χρόνια αργότερα, το 2021 η αναπλασμένη περιοχή να αποδοθεί στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Το αντικείμενο των έργων θα είναι η δημιουργία του πάρκου που περιλαμβάνει τα 220 στρέμματα που βρίσκονται μεταξύ του νέου οδικού άξονα και της θάλασσας και των περίπου 35 στρεμμάτων από τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο. Οι επιφανειακές σήμερα σήραγγες που είναι ορατές από τους οδηγούς που διέρχονται από την περιοχή θα σκεπαστούν με χώμα και πράσινο και θα αποτελούν ένα φυσικό ανάχωμα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία δύο υπόγειων διώροφων πάρκινγκ 300 και 500 θέσεων που θα κατασκευαστούν παράλληλα με τις σήραγγες και θα βοηθούν στο να μην “πλημμυρίζει” η γύρω περιοχή με αυτοκίνητα.

Το έργο της Ανάπλασης Φαλήρου θα εφάπτεται από τη μία πλευρά με το ΣΕΦ και την επιχειρούμενη Ανάπλαση στο Μικρολίμανο από το Δήμο του Πειραιά και από την άλλη με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το γήπεδο Ταεκβοντό, τη Μαρίνα Φλοίσβου και κατ`επέκταση με το Πάρκο Φλοίσβου, δημιουργώντας μία ενιαία έκταση πρασίνου, αθλητισμού και ψυχαγωγίας, μεταμορφώνοντας τελείως την εικόνα της περιοχής.

Με τη λειτουργία του πάρκου έκτασης εμβαδού 487.393 τ.μ., όπως υποστηρίζει ο κ.Καπάνταης θα διεξαχθεί διαγωνισμός για τις εμπορικές χρήσεις του χώρου, την φύλαξη και συντήρηση του για να μην έχουμε φαινόμενα αντίστοιχα με εκείνα του Πεδίου του Άρεως.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Συναγερμός με την εξαφάνιση 36χρονου στο Παλαιό Φάληρο

Αυτά είναι τα 17 σημάδια του καρκίνου που πρέπει να γνωρίζουμε