in

Καθιστική διαμαρτυρία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο – «Κατάσταση διάλυσης των σπουδών μας…»

Την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στην Καλλιθέα περιγράφει με επιστολή του φοιτητής του συγκεκριμένου τμήματος, όπως αναφέρει υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού φοιτητών λόγω μετεγγραφών με συνέπεια οι σπουδές τους να γίνονται μη βιώσιμες, καθώς ο μέγιστος διαχειρίσιμος αριθμός φοιτητών είναι 100 ενώ την φετινή χρονιά, οι εισακτέοι στο τμήμα ξεπερνούν τους 180.

Ολόκληρη η επιστολή του φοιτητικού συλλόγου: 

«Ως Φοιτητικός Σύλλογος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη δράση που προγραμματίζουμε την Τετάρτη 19/02 και ώρα 12.00, στην είσοδο του Πανεπιστημίου μας, Θησέως 70, στην Καλλιθέα.

Το τμήμα μας, βιώνει αυτή τη χρονιά μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η κατάσταση αυτή αφορά τον υπερπληθυσμό φοιτητών, λόγω μετεγγραφών. Για το τμήμα μας είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται ο θεσμός των μετεγγραφών, καθώς πριν την πανεπιστημιοποίηση των ΑΤΕΙ δεν υπήρχαν άλλα αντίστοιχα τμήματα ΑΕΙ στην Ελλάδα, με φυσική συνέπεια να μην προκύπτουν μετεγγραφέντες φοιτητές.

Δείτε επίσης: «Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο» το εμβληματικό κτίριο της Καλλιθέας!

Η πανεπιστημιοποίηση οδήγησε, τη φετινή χρονιά, οι εισακτέοι φοιτητές στο τμήμα να ξεπερνούν τους 180. Τα προηγούμενα χρόνια εγγράφονταν συνολικά 60 έως 80 φοιτητές. Οι φετινοί εισακτέοι με γενική κατάταξη πανελληνίων (μη υπολογισμένες οι ειδικές κατηγορίες και μετεγγραφές) ήταν περίπου 80. Ο μέγιστος διαχειρίσιμος αριθμός φοιτητών (βάσει υποδομών και προσωπικού, υπολογισμένος από τα διοικητικά όργανα του πανεπιστημίου) είναι 100.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Ματζαβίνος

Η παραπάνω συνθήκη κάνει τις σπουδές, τόσο των φετινών εισακτέων, όσο και των φοιτητών άλλων ετών, μη βιώσιμες, τουλάχιστον με τη μορφή και στο επίπεδο που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Συνοπτικά οι προτεινόμενες από τη διοίκηση του πανεπιστημίου λύσεις θεωρούμε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές καθώς είτε αποκλείουν μεγάλο μέρος των φοιτητών από τις σπουδές, είτε υποβαθμίζουν έως και εξαφανίζουν κάποια απαραίτητα μέρη του προγράμματος σπουδών (ακύρωση εργαστηρίων, αδυναμία περαίωσης διαλέξεων με όλους τους φοιτητές παρόντες, πλήρης υποβάθμιση πτυχιακών/πρακτικών τα επόμενα χρόνια).

Η παρούσα κατάσταση διάλυσης των σπουδών μας, έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων επιχειρείται η εξίσωση των πτυχίων Δημόσιων Πανεπιστημίων και Ιδιωτικών κολλεγίων. Το γεγονός αυτό μας κάνει πολύ πιο ανήσυχους για τη συνέχεια.

Την προσεχή Τετάρτη 19/02 και ώρα 12.00, καλούμε ενωτικά φοιτητές και καθηγητές συνολικά του πανεπιστημίου μας, σε καθιστική διαμαρτυρία, κλείνοντας το δρόμο μπροστά από τη σχολή. Συμβολικά, οι φοιτητές θα φορούμε τις εργαστηριακές μας ποδιές. Παράλληλα θα σταλεί ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Ν. Κεραμέως, που εκθέτει τα αίτια της διαμαρτυρίας και καταγράφει πλήρως τα προβλήματα».

Φωτογραφίες: Μιχάλης Ματζαβίνος

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Νίκη τίτλου για την Καλλιθέα στη Σαντορίνη!

Έξι κινήσεις που νικούν την αϋπνία