in

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας στη σύσκεψη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μοσχάτου – Καλλιθέας

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας στη σύσκεψη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μοσχάτου – Καλλιθέας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Το ζήτημα της προσχολικής αγωγής και των παιδικών σταθμών βρίσκεται πάντα ψιλά στην ατζέντα των θεμάτων που ιεραρχούμε στους συλλόγους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Ο αποκλεισμός κάθε χρόνο χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών και τα νέα ζευγάρια. Δεν πρόκειται μόνο για τα παιδιά που αποκλείστηκαν από τα διάφορα προγράμματα, αλλά και γι αυτά που οι γονείς τους δεν έχουν καν δικαίωμα συμμετοχής στα προγάμματα αυτά. Πρόκειται επίσης και για τα παιδιά που οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν είτε στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών είτε στα δίδακτρα των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών, αναζητώντας εναγωνίως βοήθεια από παππούδες, γιαγιάδες και λοιπούς συγγενείς.

Η ΟΓΕ και ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας έχουμε καταγγείλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί συνολικά στην προσχολική αγωγή και έχουμε αναπτύξει πλούσια δράση με παραστάσεις διαμαρτυρίας και εκδηλώσεις ενημέρωσης αλλά και διεκδίκησης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Κυβέρνηση και δημοτικές αρχές υλοποιώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιστρατεύουν μια σειρά απαράδεκτα, από παιδαγωγικής άποψης, μέτρα για να “κουκουλώσουν” την ανυπαρξία κρατικής χρηματοδότησης, προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και νέων υποδομών.

Μετατρέπουν την προσχολική αγωγή από υποχρέωση του κράτους σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας και αντί να παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά, επιδιώκεται να γίνει πολυτέλεια στην οποία φυσικά πρόσβαση θα έχουν όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος.

Στην ανεπτυγμένη Γερμανία, όπως αναφέρει η πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Εκπαίδευσης και Ανατροφής (VBE) που έγινε σε συνεργασία με περισσότερους από 2.600 βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας, οι δομές δεν επαρκούν και μόλις το 33%των παιδιών κάτω των 3 ετών φιλοξενείται σε κάποιο δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό, ενώ 9 στους 10 σταθμούς λειτουργούν με ανησυχητικά οριακό προσωπικό τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα. Οι σταθμοί στη Γερμανία χρηματοδοτούνται από τους δήμους με έσοδα από την τοπική φορολογία και από γονικές εισφορές.

Η δική μας θέση είναι ότι η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να είναι ούτε εμπόρευμα και να θεωρείται κόστος από το κράτος, ούτε ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης, ούτε παιδοφυλακτήριο.

Ωστόσο και παρά τις θεαματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και της ΚΕΔΕ ότι προτεραιότητά τους είναι να μην μείνει κανένα παιδί εκτός δομών, αλλά και η διασφάλιση ότι η στέγασή τους θα είναι σε υποδομές που πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας, η εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής για τα νήπια και τα προνήπια, προχωράει χωρίς να προβλέπεται καμία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για να εξασφαλιστούν αίθουσες, κτήρια και το αναγκαίο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Χωρίς να εξασφαλιστούν δηλαδή οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αγωγή των παιδιών μας.

Αυτό που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το τελευταίο νομοθέτημα της πριν τις εκλογές και θα υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι να περάσουν τα παιδιά μας τα πιο ευαίσθητα χρόνια της ζωής τους μέσα σε κοντέϊνερ, να στοιβαχτούν σε τμήματα των 22-25 παιδιών και σε αύλειους χώρους δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων όπου τα νηπιαγωγεία τους θα συστεγάζονται, χωρίς να μπορούν να χαρούν το παιχνίδι, χωρίς να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια, τη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη μέσα στον κατάλληλο χώρο και με τα κατάλληλα μέσα.

Σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση ενισχύεται από τη μια η ιδιωτική Εκπαίδευση και από την άλλη η αντιδραστική – αναχρονιστική άποψη (όπως της ΚΕΔΕ και του κ. Πατούλη) για κατάργηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και το πέρασμα των νηπιαγωγείων στην Τοπική Διοίκηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Υπάρχει αρνητική εμπειρία και από την Καλλιθέα όπου σε ορισμένους σταθμούς ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται είναι μεγαλύτερος από αυτόν που μπορούν να υποστηρίξουν επαρκώς και με ασφάλεια οι υπάρχουσες κτηριακές υποδομές. Σε άλλες περιπτώσεις τα υπεράριθμα νήπια και προνήπια στέλνονται να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία μακριά από το σπίτι τους.

Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού που του δίνει τα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του. Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία το παιδί μπορεί πιο ολοκληρωμένα να μάθει όσα είναι αναγκαία για την ανάπτυξή του: Να σκέπτεται, να παρατηρεί το περιβάλλον, να συμβιώνει αρμονικά, να λειτουργεί ομαδικά, να πειθαρχεί, να διεκδικεί, να κάνει φίλους.

Για μας η προσχολική αγωγή είναι αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα κάθε παιδιού, και αποκλειστική ευθύνη του κράτους να το εξασφαλίσει, γιατί σήμερα η ίδια η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Για αυτό και ΔΕΝ ανεχόμαστε να κάνουμε εκπτώσεις σε αυτό που είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τα παιδιά μας.

Η προσχολική αγωγή πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα και επιστημονικά, σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Από την ίδια την πραγματικότητα λοιπόν επιβεβαιώνεται η ανάγκη να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή με σύγχρονους όρους. Παράλληλα, να εξασφαλιστεί η γενναία χρηματοδότηση προς τους δήμους ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες φοίτησης για τα μικρότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.

Απαιτούμε:

– Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

– Άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτήρια, αίθουσες και προσωπικό.

– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού.

– Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 6ωρο, 5ημερο, 30ωρο.

– Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

– Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.

– Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους (π.χ. υπουργείο Παιδείας). Το περιεχόμενο του παιδαγωγικού έργου δεν μπορεί να είναι στη δικαιοδοσία της εκάστοτε δημοτικής αρχής, διαφοροποιημένο και αποσπασματικό. Να συνδέεται το παιδαγωγικό έργο των παιδικών σταθμών με αυτό των νηπιαγωγείων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση και με αυτό το πλαίσιο οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) ενώνουμε τη φωνή μας με τις νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια, τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυταπασχολούμενες και τις αγρότισσες, με τις βρεφονηπιοκόμους και τις νηπιαγωγούς και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ».

Έβαλε κρυφή κάμερα στο σπίτι της και «τσάκωσε» την φίλη της να την κλέβει (vid)

Champions League: Πρόκριση-θρίλερ για τον Ολυμπιακό, 1-0 τον Ερυθρό Αστέρα!