in

Ωρiμάζει η επέκταση του μετρό προς Καλλιθέα!

Επτά μεγάλες επεκτάσεις θα μεγαλώσουν το δίκτυο του Μετρό της Αθήνας τις επόμενες δεκαετίες. Το μέσο που έχει αγαπηθεί από τους Αθηναίους και θεωρείται ως ένα ισχυρό όπλο απέναντι στο κυκλοφοριακό σήμερα αποτελείται από τρεις γραμμές ενώ μια νέα τέταρτη γραμμή είναι υπό κατασκευή ενώ υπό δημοπράτηση έχουμε και την επέκταση της δεύτερης γραμμής στο βορειοδυτικά.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης Γραμμών του Μετρό Αθήνας, στα μελλοντικά σχέδιο της Ελληνικό Μετρό υπάρχουν επτά επεκτάσεις οι οποίες έχουν ως σκοπό η πρωτεύουσα να φτάσει με αυτές τις προσθήκες τους 110 σταθμούς και συνολικά πέντε γραμμές.

  • Η σημαντικότερη επέκταση θεωρείται και αποτελεί μια σημαντική προτεραιότητα η επέκταση της γραμμής 4 Γουδή-Μαρούσι-Λυκόβρυση. Αυτή η μεγάλη επέκταση θα καλύψει τον μεγάλο οδικό άξονα της Κηφισίας και θα δώσει μεγάλες ανάσες στην κορεσμένη κυκλοφοριακά περιοχή της Αθήνας. Θα συνδέεται με τη γραμμή 3 στην Κατεχάκη και με την γραμμή 1 στο Μαρούσι. Η επέκταση αυτή διαθέτει 10 σταθμούς: ΚΑΤΕΧΑΚΗ, ΦΑΡΟΣ, ΦΙΛΟΘΕΗ, ΣΙΔΕΡΑ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ, ΟΤΕ, ΜΑΡΟΥΣΙ, ΠΕΥΚΗ, ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ. Η επέκταση θα είναι στο σύνολό της υπόγεια και το κόστος της θεωρείται πως φτάνει τα 1,3 δισ. ευρώ με πρόχειρους υπολογισμούς. Θα καλύψει ίσως τον πιο επιβαρυμένο οδικό άξονα στο λεκανοπέδιο.
  • Μια ακόμα επέκταση που φαίνεται να προχωρά προς ωρίμανση είναι ο νέος υπόγειος κλάδο της γραμμής 1 Θησείο-ΚΠΙΣΝ. Είναι η περίφημη επέκταση προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα διαθέτει σταθμούς σε ΧΑΜΟΣΤΕΡΝΑΣ, ΠΛ.ΔΑΒΑΚΗ, ΛΟΦΟ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ και θα καταλήγει στο ΚΠΙΣΝ. Είναι μια σημαντική επέκταση για τα νότια προάστια.
  • Μια τρίτη επέκταση που θεωρείται σημαντική είναι η επέκταση της γραμμής 4 προς τα δυτικά. Πρόκειται για το τμήμα ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ που θα διαθέτει έξι νέους σταθμούς. Αυτή η επέκταση καλύπτει βαριά δομημένες περιοχές όπως η Νέα Ιωνία, τα Πευκάκια, η Νέα Φιλαδέλφεια (θα αποκτήσει και πρόσβαση στο μετρό το γήπεδο της ΑΕΚ), οι Άγιοι Ανάργυροι, το Ίλιον και η Πετρούπολη. Θα συνδέεται με τη γραμμή 1 στα Πευκάκια, με τον Προαστιακό στους Αγίους Αναργύρους και με τη γραμμή 2 στο Ίλιον.
  • Επόμενη επέκταση στον χάρτη της Ελληνικό Μετρό είναι η νότια επέκταση της γραμμής 2 ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΓΛΥΦΑΔΑ. Πρόκειται για επέκταση που θα καλύψει τον Δήμο Γλυφάδας με τρεις σταθμούς: ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ, Γ.ΛΑΜΠΡΑΚΗ και ΓΛΥΦΑΔΑ στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου. Αυτή η επέκταση φέρνει το μετρό της Αθήνας για πρώτη φορά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα καθώς το τέρμα θα απέχει μόλις 100 μέτρα από την παραλία της Γλυφάδας και θα είναι πολύ κοντά στον νότιο πόλο της ανάπτυξης του Ελληνικού.
  • Ακόμα μια ενδιαφέρουσα επέκταση είναι αυτή της γραμμής 1 ΚΗΦΙΣΙΑ-ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ. Αυτή η επέκταση είναι σημαντική γιατί προβλέπεται η υπογειοποίηση του σταθμού ΚΗΦΙΣΙΑ και η δημιουργία δύο νέων σταθμών σε ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ και στον ΚΟΜΒΟ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ. Ο τελευταίος αναμένεται να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους συγκοινωνιακούς κόμβους του δικτύου καθώς είναι ο μοναδικός σταθμός που χωροθετείται πάνω στην Λεωφόρο Κηφισού και θα εξυπηρετεί τις πολυάριθμες ανάγκες για εκείνους που χρησιμοποιούν την περιοχή.
  • Στα μελλοντικά σχέδια της Ελληνικό Μετρό είναι επίσης η τελική επέκταση της γραμμής 2 προς Μενίδι. Μετά την ολοκλήρωση της υλοποίησης της επέκτασης προς Ίλιον που θα φέρει το Μετρό μέχρι τα σύνορα με Καματερό (σταθμοί: Παλατιανή, Ίλιον, Άγιος Νικόλαος) υπάρχει η επέκταση μέχρι το κέντρο των Αχαρνών. Προβλέπονται 3 σταθμοί: ΚΑΜΑΤΕΡΟ, ΖΕΦΥΡΙ, ΑΧΑΡΝΕΣ. Στον σταθμό ΖΕΦΥΡΙ θα γίνεται σύνδεση με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο.
  • Τέλος υπάρχει και η νέα γραμμή 5 του Μετρό. Αυτή είναι ουσιαστικά ένας νέος κλάδος της γραμμής 4 από τον Ευαγγελισμό και θα καταλήγει μέχρι τα νότια προάστια στην Άνω Ηλιούπολη (ή την ΠΥΡΚΑΛ). Ουσιαστικά η νέα αυτή γραμμή θα μπορεί να έχει και κάποιους κοινούς σταθμούς με τη γραμμή 4 στο κέντρο, αλλά αυτό είναι κάτι που είναι δυναμικό και θα αποφασιστεί μελλοντικά. Δηλαδή αν η γραμμή π.χ. θα ξεκινά από την Ακαδημίας και θα κατεβαίνει στα νότια ή από κάποιον άλλο κεντρικό σταθμό.

Το δίκτυο σήμερα και στο μέλλον

Προς το παρόν, το Αθηναϊκό δίκτυο Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου διαθέτει 67+4, δηλαδή 71 σταθμούς: η γραμμή 1 διαθέτει 24 σταθμούς, η γραμμή 2 άλλους 20 σταθμούς και η γραμμή 3 έχει 23 σταθμούς +4 σε κοινή χρήση με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο.

Με την ολοκλήρωση από την Ελληνικό Μετρό, της γραμμής 4 στο τμήμα ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ, το δίκτυο θα φτάσει τους 85 σταθμούς και θα πιάσει τους 88 με την επέκταση της γραμμής 2 στο Ίλιον. Με τις επτά παραπάνω επεκτάσεις θα προστεθούν προοδευτικά άλλοι 32 σταθμοί και ο μελλοντικός αριθμός θα φτάσει τους 117 σταθμούς.

Βέβαια, η υλοποίηση όλων των παραπάνω επεκτάσεων θα απαιτήσει και πολλα χρόνια και μεγάλες επενδύσεις μιας και οι ανάγκες για όλες αυτές τις επεκτάσεις φτάνουν -με εκτιμήσεις- σχεδόν τα 4 δισ. ευρώ με σημερινές τιμές. Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα όλα τα έργα καλύπτονται από τα επταετή ευρωπαϊκά προγράμματα θα χρειαστούν 2 με 3 δεκαετίες για να καλυφθούν όλες αυτές οι περιοχές.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
ypodomes.com

Στις φλόγες 3 μοτοσυκλέτες στην Καλλιθέα

Συνάντηση Δημάρχου Κώστα Ασκούνη με τη Διοίκηση της ΕΤ.Α.Δ.: «Όχι στη μετατροπή της Πλατείας Νερού σε Συναυλιακό χώρο»