in

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απάτη με δήθεν ενοικιαζόμενα σπίτια στην Καλλιθέα, Μοσχάτο και άλλες περιοχές

Μια μεγάλη απάτη με δήθεν ενοικιάσεις σπιτιών βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, με τους απατεώνες να εκμεταλλεύονται την τεράστια ανάγκη για διαθέσιμα σπίτια και τις υπέρογκες τιμές των ενοικίων.

Τα δήθεν διαθέσιμα σπίτια που προσφέρονται βρίσκονται στο Μοσχάτο, αλλά και σε γύρω περιοχές όπως Καλλιθέα και Πειραιάς.

Τι κάνουν οι απατεώνες: Αρχικά, δημοσιεύουν αγγελίες σε γνωστά sites, όπως Χρυσή Ευκαιρία (xe.gr).

Μαζί με την αγγελία του “σπιτιού”, δημοσιεύουν περιγραφή και φωτογραφίες, εντελώς αληθοφανείς αλλά και πολύ καλαίσθητες. Ενδεικτικά δημοσιεύουμε φωτογραφίες που συνόδευαν αγγελία – απάτη για να γνωρίζετε και εσείς:

Το παραπάνω “σπίτι” προσφερόταν για ενοικίαση στην Καλλιθέα, στο Μοσχάτο και στον Πειραιά ταυτόχρονα.

Επίσης επίσης όπως αναφέρει moschatotavros.gr η τιμή του σπιτιού είναι εξωπραγματική για την εποχή. Το παραπάνω “σπίτι” στην Καλλιθέα που υποτίθεται ήταν 97τ.μ. προσφερόταν για ενοικίαση μόλις στα 440€ τον μήνα, ποσό απίστευτο όχι μόνο με την τωρινή κατάσταση, αλλά εδώ και πολλά χρόνια.

Με αυτό τον τρόπο προσελκύουν ενδιαφερόμενους, οι οποίοι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τηλέφωνο, καθώς τέτοιο δεν υπάρχει, αλλά με email.

Μια μέρα αφού οι ενδιαφερόμενοι στείλουν το email, οι απατεώνες απαντούν. Λένε ενοικιάζουν το σπίτι επειδή τους έτυχε κάτι έκτακτο και έφυγαν στο εξωτερικό ή επειδή είναι επιχειρηματίες που ζουν στο εξωτερικό και ζητάνε – ευγενικά πάντα – κάποια στοιχεία (οικογενειακή κατάσταση, μισθό κλπ).

Μάλιστα για να γίνουν πιο πιστευτοί, στέλνουν φωτογραφίες με ταυτότητα ή διαβατήριο του ανθρώπου που αναπαριστούν.

Μετά, λένε ότι το σπίτι είναι άμεσα διαθέσιμο και βάζουν μπροστά την απάτη. Λένε ότι επειδή δεν είναι οι ίδιοι στη Ελλάδα για κάποιο λόγο, η διαδικασία που πρέπει να γίνει για να «κλειστεί» το σπίτι είναι μέσω Airbnb ή Tripadvisor, όπου πρέπει να καταβάλεις ένα ή δύο ενοίκια ως εγγύηση και αφού υπογράψεις συμφωνητικό που απαιτείται θα κανονίσουν κάπως με κάποιον τρόπο να έρθουν να σου δώσουν τα κλειδιά.

Σε περίπτωση που δεν μείνεις ευχαριστημένος με το σπίτι, μέσω ξανά του Airbnb θα σου γυρίσουν τα χρήματα πίσω, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει!

Όλη η ιστορία είναι να καταφέρουν να πείσουν τον ενδιαφερόμενο να βάλει πρώτα τα χρήματα της εγγύησης και μετά απλά να εξαφανιστούν.

Αν ο ενδιαφερόμενος απαντήσει στο πρώτο τους email ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται, ζητάνε προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, διεύθυνση κλπ) δήθεν για να φτιάξουν το συμφωνητικό και να έρθουν σε επικοινωνία με το Airbnb ή το Tripadvisor ώστε να προχωρήσει η ενοικίαση.

Τι πρέπει να κάνετε

Για να προστατευθείτε από την απάτη, εκεί πρέπει να σταματήσετε την επικοινωνία. Όπως φυσικά πρέπει να κάνετε και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση κάποιος στο internet, που δεν έχετε ιδέα ποιος είναι σας ζητάει τέτοιου είδους προσωπικά στοιχεία.

Για να αποφύγετε το χάσιμο χρόνου, αλλά κυρίως το να πέσετε θύματα μίας τέτοιας απάτης, σε περίπτωση που υποψιαστείτε ότι η αγγελία δεν είναι πραγματική, ζητήστε άμεσα το τηλέφωνο επικοινωνίας του φερόμενου ως ιδιοκτήτη για να μιλήσετε μαζί του.

Μία λύση φαίνεται να είναι η καταγγελία των ψεύτικων αγγελιών από τα ίδια τα site ή από τα μεσιτικά γραφεία που χρησιμοποιούνται παραπλανητικά προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή να δοθεί η δυνατότητα στους χρήστες των σελίδων ενοικίασης να καταγγείλουν αγγελίες οι οποίες μοιάζουν παραπλανητικές.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
moschatotavros.gr

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις νέες ταυτότητες

Φωτιά σε διαμέρισμα στις Τζιτζιφιές