in

Εθελοντική αιμοδοσία για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος του Δήμου Καλλιθέας

[dropcap]M[/dropcap]έσω του προσωπικού της προφίλ στο facebook η αντιδήμαρχος πολιτισμού κα. Άννα Γιαννάκου-Πάσχου ενημέρωσε τους δημότες σχετικά με την αιμοδοσία για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος του Δήμου μας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αντιδημάρχου:

«Φίλοι αιμοδότες,

Επειδή με αγάπη και ενδιαφέρον δέχομαι καθημερινά ερωτήματα για το πότε θα διεξαχθεί αιμοδοσία για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος του Δήμου μας σας ενημερώνουμε ότι θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11/10/2018 από 9:30 έως 13:30 & Παρασκευή 12/10/2018 από 14:00 έως 18:00. στο Δημοτικό Κέντρο Υγείας (Ανδρομάχης 100).

Σας περιμένουμε όλους να συνεισφέρετε για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

ΔΙΝΩ ΑΙΜΑ ΔΙΝΩ ΖΩΗ!»

Η σημασία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας

Η εθελοντική αιµοδοσία είναι μια προσφορά στο συνάνθρωπο. Είναι ένα δώρο που μπορεί να σώσει ζωές, προσφέροντας μια νέα πνοή ζωής σε πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

[xtopic title=”Δείτε επίσης” layout=”1″ alignment=”left” count=”3″ condition=”random” order=”DESC” tags=”” featured=”0″ ids=”” cats=”Καλλιθέα”]

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι εθελοντές αιμοδότες αποτελούν την πιο ασφαλή κατηγορία αιμοδοτών, έναντι των δοτών αντικατάστασης ή δοτών επί πληρωμή, μειώνοντας την πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών μέσω του αίματος από 7.5% σε 0.001%.

Η ανάγκη για αίμα είναι αυξημένη στη χώρα μας, αφού το αυξημένο ποσοστό τροχαίων, καθώς και η μεσογειακή αναιμία, μας κατατάσσει στις χώρες με υψηλή ανάγκη αιμοδοσίας. Η Ελλάδα, κατατάσσεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 60 χώρες στον κόσμο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα. Όσον αφορά στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών στην εθελοντική αιμοδοσία, δυστυχώς, η χώρα μας καταλαμβάνει μια θέση που κάθε άλλο παρά τιμά τους Έλληνες πολίτες. Στην Ελλάδα, μόλις το 52% του συλλεγόµενου αίµατος προέρχεται από εθελοντική αιµοδοσία, ενώ το 48% προέρχεται από δότες του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών, γεγονός που την κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το αίµα προέρχεται κατά 95%-100% από εθελοντές αιµοδότες.

Το 42% του πληθυσμού που δεν δίνει αίμα, θεωρεί ότι η αιμοδοσία είναι επικίνδυνη, φοβάται και δεν εμπιστεύεται το σύστημα υγείας της χώρας. Ταυτόχρονα, περίπου 40% του πληθυσμού αναφέρει ότι δεν δίνει αίμα επειδή δεν γνώριζε την ανάγκη, δεν χρειάστηκε να δώσει, δεν ενημερώθηκε ή δεν γνωρίζει την διαδικασία αιμοδοσίας. Παγκοσμίως, το 90% των ανθρώπων που μπορούν να δώσουν αίμα δεν το κάνουν.

Οι σταθερές ετήσιες ανάγκες για αίμα της χώρας ανέρχονται σε 120.000 μονάδες και αφορούν τις ανάγκες για αίμα των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία. Συνολικά, εκτιμάται ότι οι ανάγκες της χώρας για αίμα κυμαίνονται από 550.000 έως 700.000 κάθε χρόνο.

Η αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης. Για τους άλλους και για τον εαυτό μας. Με μία αιμοδοσία σώζουμε μέχρι 3 ζωές ενηλίκων ή μέχρι 6 ζωές παιδιών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Κύκλος διαλέξεων για τη νεοελληνική ποίηση στο ΚΠΙΣΝ

Μικροί αρχιτέκτονες στην Καλλιθέα