in

Η Καλλιθέα τιμά τους 353.000 νεκρούς της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου!

[dropcap]E[/dropcap]κδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαϊου) θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία του Δήμου Καλλιθέας με τα Ποντιακά Σωματεία Καλλιθέας στην πλατεία Δαβάκη στο «Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού» το Σάββατο 19 Μάιου 2018, ώρα 12.00 το μεσημέρι.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

  • Προσέλευση κοινού
  • Επιμνημόσυνη Δέηση
  • Ομιλία Δημάρχου Καλλιθέας Δημητρίου Κάρναβου
  • Κατάθεση Στεφάνων
  • Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

Συνδιοργάνωση

  • Αδελφότητα Ποντίων «Η Παναγία Γουμερά»
  • Αδελφότης Τριπολιτών Πόντου «Αρχιστράτηγος Μιχαήλ»
  • Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών
  • Παμποντιακός Σύλλογος «ΑΡΓΩ»
  • Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί»
  • Σύλλογος Ποντιακού Ελληνισμού «Ο Μιθριδάτης»
  • Σωματείο Διάδοσης και Διάσωσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς οι «Μωμόγεροι»
  • Πολιτιστικός φορέας Ποντίων Καλλιθέας (Θέατρο Πόντου)

Διεθνής αναγνώριση

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα. Επίσης, στο 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη «της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».

Τον Δεκέμβριο 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars ή IAGS) αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων, και εξέδωσε το εξής ψήφισμα:

«ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες,

ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η Οθωμανική γενοκτονία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσιάζεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον μόνο των Αρμενίων, με λίγη αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών, εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας, μεταξύ των έτων 1914 και 1923, συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Έλλήνων της Ανατολίας.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ η Ένωση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη).»

Η γενοκτονία των Ποντίων είναι αναγνωρισμένη ως τέτοια επισήμως από τέσσερα κράτη, την Ελλάδα με νόμο του 1994 (N. 2193/1994), τη Σουηδία με υπερψήφιση στο Σουηδικό κοινοβούλιο στις 11 Μαρτίου 2010, την Αρμενία τον Μάρτιο του 2015, μαζί με τη γενοκτονία των Ασσυρίων και την Ολλανδία, μαζί με τη γενοκτονία των Αρμενίων και Ασσυρίων, στις 9 Απριλίου 2015.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι υπήρξε γενοκτονία και αποδίδει τους θανάτους σε απώλειες πολέμου, σε λοιμό και σε ασθένειες και δεν παραδέχεται ότι υπήρξε γενοκτονία. Ωστόσο. Τούρκοι επιστήμονες έχουν δημοσίως χαρακτηρίσει τα γεγονότα ως γενοκτονία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Ληστής βγάζει όπλο σε παιδάκια και σκοτώνεται από τα πυρά μιας… μαμάς! (vid)

Mεγάλη έρευνα: «8 στις 10 Ελληνίδες απατούν το σύντροφο τους»