in

Το ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει στις Παραβάσεις το διήγημα του Λουίτζι Πιραντέλλο «Το Πιθάρι»

[dropcap]T[/dropcap]ην Κυριακή 17 Μαρτίου στις 17.00 στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, που φέτος είναι αφιερωμένες σε διηγήματα και νουβέλες σπουδαίων συγγραφέων, συνεχίζουν με «Το Πιθάρι» του Λουίτζι Πιραντέλλο σε σκηνοθεσία-διασκευή της Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Ο σπουδαίος Ιταλός συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Λουίτζι Πιραντέλλο έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του όχι μόνο στη θεατρική παραγωγή αλλά και στη διηγηματογραφία. «Το Πιθάρι» είναι μια κωμική ιστορία γραμμένη το 1917 που διαδραματίζεται στην ιταλική επαρχία. Ο πεισματάρης γαιοκτήμονας Δον Λολό Τζιράφα παραγγέλνει ένα τεράστιο πιθάρι για την αποθήκευση του λαδιού. Το ογκώδες αυτό αντικείμενο σπάει, μυστηριωδώς, λίγες ώρες αργότερα και ο Δον Λολό ζητά τη βοήθεια του μάστορα μπαρμπα-Ντίμα για να το ξανακολλήσει. Μόνο που η στενοκεφαλιά του ιδιότροπου ιδιοκτήτη οδηγεί τον μπαρμπα-Ντίμα σε μια αδιέξοδη κατάσταση… Στην προσπάθειά του να κολλήσει το πιθάρι, εγκλωβίζεται μέσα του, όμως ο Δον Λολό αρνείται να το ξανασπάσει για να τον ελευθερώσει…..

Χαρακτηριστικό δείγμα του σατιρικού ρεαλισμού του Πιραντέλλο, «Το Πιθάρι» μας μεταφέρει στον ιταλικό νότο των αρχών του 20ου αιώνα και μετατρέπει μια φαινομενικά απλή ιστορία σε ένα πανηγύρι παραλογισμού. Ερμηνεύει ο Νικόλας Παπαγιάννης με τη συνοδεία στο ακορντεόν του Θάνου Σταυρίδη.

Το διήγημα περιλαμβάνεται στο βιβλίο Luigi Pirandello, Διηγήματα (εκδ. Ροές, 2008) σε μετάφραση Μάρας Θεοδωρίτση.

Η είσοδος στις Παραβάσεις είναι ελεύθερη με προεγγραφή.

Η ηλεκτρονική προεγγραφή για το κοινό θα ξεκινήσει στις 8 Μαρτίου στις 12.00.

Οι Παραβάσεις, καθώς και η πλειονότητα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).                 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Νικητή τον Κάρναβο βγάζει δημοσκόπηση της εφημερίδας «Παραπολιτικά»

Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας

«Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας», με υποψήφιο Δήμαρχο, τον Θοδωρή Ψαλιδόπουλο