in

Νέα δουλειά από την Καλλιθεάτισσα μουσικό Νάνσυ Κουγιούφα: CD με έργα Ερίκ Σατί

[dropcap]O[/dropcap]ι καλλιτέχνες της Καλλιθέας ανοίγουν τα φτερά τους και μεταφέρουν τέχνη και πολιτισμό σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αυτό ακριβώς κάνει η πιανίστα της πόλης μας Νάνσυ Κουγιούφα, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα το cd της «The Early Piano Works of Erik Satie».

Γέννημα-θρέμμα της Καλλιθέας, ξεκίνησε σε ηλικία τεσσάρων ετών τη μουσική της εκπαίδευση. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πιάνο με άριστα και παρακολούθησε ανώτερα θεωρητικά. Καθηγητές της ήταν η Μαίρη Χάλαρη και η Ιφιγένεια Παπαδογιάννη του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Παρακολούθησε σεμινάρια εκτέλεσης πιάνου με τους Julian και Konstantin Ganev από την Βουλγαρία. Η ενασχόλησή της με την εικαστική τέχνη ως ιδιοκτήτρια γκαλερί σύγχρονης τέχνης (Ε31 Gallery) και επιμελήτρια εκθέσεων την ώθησε να ασχοληθεί με το έργο του Erik Satie. Δουλεύει ως ελεύθερη επαγγελματίας μουσικός.

Χαρακτηριστικό για την αναγνώριση του έργου της είναι πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή»:

«Ο Ερίκ Σατί, αυτός ο παράξενος, παιχνιδιάρης Νορμανδός συνθέτης (1867-1925) επένδυσε δημιουργικά στις συνθέσεις μινιατούρες, συνδυάζοντας και εναρμονίζοντας τη ρομαντική ηχώ του 19ου με τον μοντερνισμό και τον φορμαλισμό του 20ού. Ο Σατί πειραματίστηκε με έναν δραστικό τρόπο, δημιουργώντας ένα έργο μικρό σε όγκο μα εξαιρετικά ιδιαίτερο σε βάθος και ποιότητα. Ο διακριτικά λυρικός και ανεπαίσθητα ειρωνικός, χιουμοριστικός ήχος του, η λεπτή μελαγχολία που τον διακρίνει επίσης, συνεχίζει να συγκινεί τόσο τον απλό ακροατή όσο και τον απαιτητικό, υποψιασμένο φιλόμουσο. Στην έκδοση που παρουσιάζουμε σήμερα, τα πρώιμα πιανιστικά έργα του Σατί ερμηνεύει με δεξιοτεχνία και ευαισθησία η Νάνσυ Κουγιούφα, η οποία ασχολείται συστηματικά με το έργο του Γάλλου μουσικού. Μικρές, κρυστάλλινες ατμόσφαιρες δημιουργούνται σε κάθε σύνθεση μέσα από την ερμηνεία της Ελληνίδας σολίστ».

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Βραζιλιάνα κατέγραψε το θάνατό της από γείτονα που την κατηγόρησε για κουτσομπολιό (vid)

16χρονος σκοτώνει με μια γροθιά 47χρονο για να κάνει επίδειξη στους φίλους του