in

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού – Εκδήλωση στην πλατεία Κύπρου

[dropcap]H[/dropcap] Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για ανεξαρτησία και ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία.

Στόχος είναι η διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του λευκού μπαστουνιού και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή τους μετακίνηση όσοι άνθρωποι το έχουν ανάγκη.

[xtopic title=”Δείτε επίσης” layout=”1″ alignment=”left” count=”3″ condition=”random” order=”DESC” tags=”” featured=”0″ ids=”” cats=”politistika”]

Το λευκό μπαστούνι έχει γίνει σύμβολο της ελευθερίας, της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας. Η χρήση του επιτρέπει στο άτομο με οπτική αναπηρία να μετακινηθεί ελεύθερα στο περιβάλλον και να εκπληρώσει τα καθημερινά του καθήκοντα με ευκολία και χωρίς τη συνδρομή κανενός.

Σηματοδοτεί το ενδιαφέρον και το καθήκον που πρέπει να δείξουν πολιτεία και πολίτες, απέναντι στα άτομα που στερούνται την όραση, ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν τον δρόμο, να παρακάμπτουν τα εμπόδια και να φτάνουν στον προορισμό τους με ασφάλεια. Το Λευκό Μπαστούνι για να εκτελέσει το σκοπό του, χρειάζεται προσβασιμότητα, ελεύθερες τις κίτρινες λωρίδες όδευσης των τυφλών και όχι εμπόδια στους δρόμους.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού, συμμετέχει και φέτος σε δράσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που εμπλέκουν το κοινό, ενημερώνοντας το σχετικά με τη χρήση του λευκού μπαστουνιού και τη σημασία του.

Στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» το Κ.Ε.Α.Τ. συμμετέχει σε εκδήλωση με θέμα «Όλοι μαζί κάνουμε την πόλη προσβάσιμη και φιλική για τα άτομα με πρόβλημα όρασης», σήμερα Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 και ώρες 11:00-15:00, στη διασταύρωση των οδών Αγίου Μάρκου και Μιλτιάδου, στην οποία το κοινό θα συμμετάσχει σε βιωματικούς περιπάτους χρησιμοποιώντας το λευκό μπαστούνι ή το σκύλο οδηγό.

Συμμετέχει, επίσης, στην εκδήλωση που διοργανώνεται από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας, πάλι σήμερα Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 και ώρες 10:00-12:00 στην πλατεία Κύπρου, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για θέματα προσβασιμότητας. Θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια προσομοίωσης στην Κινητικότητα και Προσανατολισμό με μάσκα και μπαστούνι, καθώς και επίδειξη τεχνικών βλέποντος οδηγού.

Στη Θεσσαλονίκη, το Κ.Ε.Α.Τ. συμμετέχει στη δράση “Παραμύθια στο σκοτάδι…” στις 20 Οκτωβρίου στις 20:00, στον Πολυχώρο “Κήπος”, Ορφανίδου 6. Πρόκειται για αφήγηση του μύθου της Περσεφόνης και ενός παραδοσιακού παραμυθιού από την Παραμυθού Κλεάρχου Κατερίνα, με την συνοδεία μουσικών οργάνων, εμπλουτισμένη με παραδοσιακό τραγούδι, όπου οι ακροατές θα παρακολουθήσουν με τα μάτια τους κλειστά.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

O χάρτης της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας και πόσα χρήματα αφήνουν οι τουρίστες σε κάθε χώρα

Τι συμβαίνει με τα συμπληρώματα διατροφής – Μπορεί να περιέχουν δυνητικά επικίνδυνα συστατικά