in

Παραβάσεις: Το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ

[dropcap]T[/dropcap]ην Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 17.00 στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, που φέτος είναι αφιερωμένες στα διηγήματα σπουδαίων συγγραφέων, συνεχίζουν με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα και εκπρόσωπο του μαγικού ρεαλισμού.

[xtopic title=”Δείτε επίσης” layout=”1″ alignment=”left” count=”1″ condition=”random” order=”DESC” tags=”” featured=”0″ ids=”” cats=”politistika”]

Η ηθοποιός Εύη Σαουλίδου, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Αργυρώς Χιώτη, ερμηνεύει  το διήγημα Η απίστευτη και θλιβερή ιστορία της αθώας Ερέντιρας και της άσπλαχνης γιαγιάς της, ένα από τα πιο μεστά έργα του Μάρκες, μια τραγική ανθρώπινη ιστορία αλλά και μια μαγική παραβολή για την κατάχρηση εξουσίας και την κοινωνική αδικία. Η Ερέντιρα είναι ένα όμορφο κορίτσι που βιώνει μυστικιστικά οράματα. Όταν, εξαιτίας ενός ατυχήματος, το σπίτι της γιαγιάς της καταστρέφεται ολοσχερώς, η γιαγιά της την εκδίδει ώστε να αποζημιωθεί για την καταστροφή. Η Ερέντιρα κάνει πλούσια τη γιαγιά της και, τελικά, καταφέρνει να λυτρωθεί μέσα από τα οράματά της.  Ο Μάρκες, σαν ένας αυθεντικός παραμυθάς, αποτυπώνει  σ’ αυτό το διήγημα, όπως και σε όλο του το έργο, με τη γλαφυρή του γλώσσα την ομορφιά αλλά και την τραγωδία της Λατινικής Αμερικής.

Οι μουσικοί Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος (βιολοντσέλο) και Φαίδων Μηλιάδης (βιολί)  θα συνοδεύσουν την ηθοποιό.

Η χρήση των διηγημάτων γίνεται με την ευγενική παραχώρηση των Εκδόσεων Νεφέλη, από την έκδοση Άπαντα διηγήματα (2015) σε μετάφραση Κλαίτης Σωτηριάδου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή που θα ξεκινήσει στις 7 Νοεμβρίου στις 12.00 στο SNFCC.org.

Οι Παραβάσεις, καθώς και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Ο Παντέλης στον πάγκο της Καλλιθέας

Μαρτυρία γιατρού για τον θάνατο Κατσίφα: «Τον έσερναν αιμόφυρτο – Του έριξαν τη χαριστική βολή»