in

Μια πιτσαρία με βίγκαν επιλογές στην Καλλιθέα για την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας!

Η 1η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας για την ακρίβεια ως «αυστηρής» χορτοφαγίας δηλαδή τους vegan φίλους μας.

Τι είναι, όμως, ακριβώς η vegan διατροφή;

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διατροφή προσδιορίστηκε σε γενικές γραμμές από το ξεκίνημα λειτουργίας της Vegan Society το 1944, ο πρώτος πλήρης ορισμός ήρθε το 1949 πριν από τον Leslie J Cross, ο οποίος περιέγραψε τον «βιγκανισμό» (veganism) ως «[την] αρχή της χειραφέτησης των ζώων από την εκμετάλλευση από τον άνθρωπο». Αυτό αργότερα διευκρινίστηκε ως «η επιδίωξη για να μπει ένα τέλος στη χρήση των ζώων από τον άνθρωπο για τροφές, εμπορεύματα, εργασία, κυνήγι, ζωοτομία, καθώς και από όλες τις άλλες χρήσεις που αφορούν την εκμετάλλευση της ζωής των ζώων από τον άνθρωπο».

Όταν η Vegan Society έγινε αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα το 1979, στο καταστατικό της έδωσε τον ακόλουθο ορισμό στον «βιγκανισμό», τον οποίο και υποστηρίζει μέχρι και σήμερα:

«Μια φιλοσοφία και τρόπος ζωής που αποβλέπει στον αποκλεισμό, όσο αυτό είναι δυνατό και εφικτό, όλων των μορφών εκμετάλλευσης και σκληρότητας στα ζώα, για τροφή, ένδυση ή άλλους σκοπούς. Κατ΄επέκταση, προωθεί την ανάπτυξη και τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων προς όφελος των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος. Σε διατροφικές όρους, κατακρίνει την διανομή και κατανάλωση προϊόντων, που παράγονται εξ ολοκλήρου, ή εν μέρει από ζώα».

Αυτά τα λίγα για τον «βιγκανισμό» αλλά αν ακολουθείς αυτόν τον τρόπο διατροφής πιθανόν να τα ξέρεις ήδη, μπορεί όμως να μην γνωρίζεις για την Pizza Bite στην Καλλιθέα που είναι ότι καλύτερο μπορείς να βρεις σε πίτσες βίγκαν αλλά και άλλες πεντανόστημες λιχουδιές!

Το κύριο χαρακτηριστικό της βιγκαν πίτσας της Pizza Bite είναι ότι χρησιμοποιούν φυτικό τυρί χωρίς καζεΐνη. Η Αναστασία Φρατζεσκάκη η υπερήφανη για την πίτσα της ιδιοκτήτρια του καταστήματος μιλώντας για αυτό που έχει καταφέρει να κάνει στον χώρο της βιγκαν διατροφής δήλωσε σε παλαιότερη συνέντευξη της:

«Πριν μερικά χρόνια σκέφτηκα να δημιουργήσω μερικά πιάτα που να καλύπτουν τις ανάγκες των ανθρώπων που μπορεί να νηστεύουν ή να είναι βιγκαν, όμως διαπίστωσα ότι τα περισσότερα «νηστίσιμα» τυριά περιέχουν ζωικά παράγωγα. Έτσι επέλεξα να μην τα χρησιμοποιήσω, καθώς θα αισθανόμουν ότι κοροϊδεύω τους πελάτες μου. Από την άλλη πρόσθεσα στο μενού μια πίτσα με φυτικά συστατικά η οποία προσπάθησα να είναι τόσο γευστική ώστε να μην χρειάζεται τυρί».«Πριν λίγους μήνες έμαθα από μια πελάτισσα για την εταιρία Viotros και αφού μίλησα μαζί τους και βεβαιώθηκα ότι πρόκειται για 100% φυτικά τυριά, έβαλα στο μενού και βιγκαν πίτσες με βιγκαν μοτσαρέλα και παρμεζάνα της Viotros».

Το Facebook της Pizza Bite και η ιστοσελίδα τους στην οποία υπάρχουν υπέροχες φωτογραφίες και ONLINE φόρμα παραγγελίας. Επίσης για τηλεφωνικές παραγγελίες επικοινωνήστε στο 210 9530440.

Μάθετε περισσότερα για την φιλοσοφία και τα προϊόντα της Pizza Bite στο veganinathens.com και στο startup.gr.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Με τσαμπουκά ο Θρύλος πήρε θετικό αποτέλεσμα από την Μπαρτσελόνα των αστεριών! (vid)

Οδηγός αγροτικού σέρνει σκύλο που τον έχει δέσει στο αυτοκίνητο του (vid)