in

Εθνική με ψυχή και εγωισμό!

[dropcap]M[/dropcap]ε κορυφαίο τον Νικ Κάλάθη (24π, 10ασ.), άξιο συμπαραστάτη τον Κώστα Σλούκα (26π.) και παίκτη κλειδί τον Γιώργο Παπαγιάννη η Εθνική ομάδα επικράτησε στον “τελικό” της Πολωνίας (95-77) και άρπαξε την τελευταία θέση στο τσάρτερ για την Κωνσταντινούπολη και την επόμενη φάση του Ευρωμπάσκετ.

Την κατάλληλη στιγμή το σύνολο του Κώστα Μίσσα ξόρκισε το φάντασμα του Ελσίνκι (πρώτη πρόκριση που παίρνουμε σε αυτή την πόλη μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες στο προολυμπιακό του 1952 και στο τσαλεντζ ράουντ του 1985 για το Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας) και θα “πετάξει” νότια, όχι όμως για την Αθήνα αλλά για τη γειτονική Κωνσταντινούπολη που την περιμένει αγριεμένη η Λιθουανία.

Αν μη τι άλλο η εθνική μας ομάδα έκανε το καλύτερο της παιχνίδι στο Ελσίνκι στο Ευρωμπάσκετ, κρατώντας το προβάδισμα στο πρώτο ημίχρονο με 49-43 έστω και αν χρειάστηκε (με ρίσκο να σκάσουν) ο Κώστας Μίσσας να αφήσει 20 λεπτά στο παιχνίδι τον Παπανικολάου και από 17 τους Καλάθη και Πρίντεζη και 15 τον Σλούκα, παίζοντας με ένα εξαιρετικά περιορισμένο ροτέισον.

Αυτό δεν σημαίνει ότι και πάλι δεν εμφανίστηκαν οι παθογένειες στην άμυνα που εμφανίσαμε σε όλα τα παιχνίδια. Μάλιστα οι 29 πόντοι που δεχτήκαμε από τους Πολωνούς στο πρώτο δεκάλεπτο αποτελεί αρνητικό μας ρεκόρ στο Ευρωμπάσκετ, αφού το προηγούμενο ήταν οι 27 πόντοι που μας είχαν βάλει οι Γάλλοι.

[xtopic title=”Δείτε επίσης” layout=”1″ alignment=”left” count=”3″ condition=”random” order=”DESC” tags=”” featured=”0″ ids=”” cats=”athlitika”]

Σλούκας και Καλάθης είχαν 8/10 σούτ στο πρώτο 20λεπτο και κρατούσαν επιθετικά την ομάδα με 13 και 10 πόντους αντίστοιχα με τον δεύτερο όμως να έχει και πέντε ασίστ την ίδια ώρα που Πρίντεζης (9π.) και Παπανικολάου (8π.) ακολουθούσαν. Απλά στην άμυνα υπήρχε το “αγκάθι” του Ντάμιαν Κούλιγκ που έκανε ότι ήθελε κάτω από την ελληνική ρακέτα (14π., 5 ριμπ στο πρώτο μέρος) ιδιαίτερα όταν έβρισκε το πιο κοντό μας σχήμα.

Ο συγκεκριμένος συνέχισε και στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου να μας δημιουργεί πονοκέφαλο (φτάνοντας τους 23 πόντους σε αντίστοιχα λεπτά συμμετοχής) με τους Πολωνούς – που έχαναν 44-37 στο 18′ να περνούν και πάλι μπροστά 59-58 φτάνοντας μάλιστα και πολύ γρήγορα στο μπόνους των βολών.

Ομως και ο Νίκ Καλάθης στο – μακράν – κορυφαίο παιχνίδι του με την εθνική έφτανε τους 16 πόντους και τις 8 ασίστ, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να παίρνει και πάλι το προβάδισμα (62-59 στο 26′) καθώς και ο Σλούκας συνέχιζε “ζεστός” με 16π., 4 ριμπ. και 2 ασιστ.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο 70-67 στο 30′ με την Ελλάδα να έχει δεχτεί σε 20 λεπτά 38 πόντους, όταν είχε δεχτεί 29 μόλις στο πρώτο. Και αυτό ελέω Κούλιγκ που είχε φτάσει τους 26 πόντους (και 6 ριμπ.) σκοράροντας και από την περιφέρεια πλέον (3/5 τρ.).

Στο πιο ώριμο παιχνίδι του στο Ευρωμπάσκετ ο Καλάθης συνέχιζε να οδηγεί την εθνική με τον Μπουρούση να έχει αρχίσει να σκοράρει και έτσι να φτάνουμε ακόμα και στο +5 (74-69 στο 32΄) αλλά με την άμυνά μας δυστυχώς ακόμα να μπάζει και να μας πλησιάζουν οι Πολωνοί στο λεπτό.

Με τρίποντο του εκπληκτικού Καλάθη η εθνική ξέφυγε με 77-71 και αν ο Παπαγιάννης είχε ολοκληρώσει το κάρφωμα από άψογη πάσα του Σλούκα η διαφορά θα ήταν μεγαλύτερη. Ευτυχώς όμως με αυτοθυσία (χτύπησε και αποχώρησε) ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έσωσε τον αιφνδιασμό των Πολωνών, για να ακολουθήσει νέο τρίποντο του Σλούκα (80-71 στο 34΄).

Το θέμα ήταν πλέον η άμυνα καθώς η εθνική μας είχε πάρει τον αέρα των Πολωνών και με φόλοου του Παπαγιάννη κρατησε το +9 (82-73 τεσσεράμιση λεπτά πριν το φινάλε).

Ο άσος των Σακραμέντο όχι μόνο έκοβε και έραβε στην άμυνα, αλλά τον αξιοποιούσαν και στην επίθεση (Καλάθης και Σλούκας).

Ο Πρίντεζης με τρίποντο έδωσε αέρα 12 πόντων στην εθνική στο 38′ και οι Πολωνοί πέταξαν πλέον λευκή πετσέτα με την εθνική να παίρνει πανηγυρικά την πρόκριση και να γεμίζει τις βαλίτσες για την Πόλη !

Tα δεκάλεπτα: 23-29, 49-43, 70-67, 95-77

Οι πόντοι των δύο ομάδων:

Ελλάδα (Μίσσας): Καλάθης 24 (10ασ.), Μπουρούσης 10, Σλούκας 26 (5/6τρ.), Παππάς 3, Παπαγιάννης 8 (8ρ.), Πρίντεζης 14, Παπανικολάου 8, Μάντζαρης, Αγραβάνης, Παπαπέτρου 2, Αντετοκούνμπο.

Πολωνία (Τέιλορ): Σοκολόβσκι 2, Τσελ 0/6σ., Κούλιγκ 26 (10/13σ., 7ρ.), Ζαμόσκι 5, Πονίτκα 8, Βατσίνσκι 17 (6ασ.), Κόζαρεκ 12 (9ασ.), Γκίελο, Καρνόβσκι 7.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Εικόνες σοκ στη Βενεζουέλα: Πολίτες σφάζουν σκυλιά στον δρόμο για να τα φάνε

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απόπειρα βιασμού 28χρονης στην Καλλιθέα την ώρα που πήγαινε το πρωί στην δουλειά της