in

Τα χαρακτηριστικά του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων σε σχέση με το μηχανικό

[dropcap]T[/dropcap]α τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται η τάση να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και πολλοί οδηγοί να τα επιλέγουν. Το χειροκίνητο κιβώτιο το οποίο μέχρι στιγμής διαθέτουν τα περισσότερα αυτοκίνητα, αποτελεί ένα αρκετά πιο απλό σύστημα ταχυτήτων, το οποίο είναι αξιόπιστο και έχει χαμηλότερο βάρος καθώς και κόστος κατασκευής.

Το χειροκίνητο κιβώτιο προωθήθηκε αρκετά από τους κατασκευαστές των σπορ αυτοκινήτων, και γρήγορα διαδόθηκε ότι η απόδοσή του είναι πολύ καλή. Το αυτόματο κιβώτιο, αντίθετα, προσφέρει και αυτό μία σημαντική ευκολία στη χρήση, ο έλεγχός του είναι εύκολος και ο οδηγός οδηγεί πιο ξεκούραστα.

Παλαιότερα, τα χειροκίνητα κιβώτια είχαν πολύ πιο γρήγορη απόδοση από τα αντίστοιχα αυτόματα. Τα τελευταία όμως, τα αυτόματα έχουν γίνει πολύ πιο αποτελεσματικά, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και των καινοτομιών που αναπτύχθηκαν. Σε σχέση με τα χειροκίνητα που διαθέτουν 5 ή 6 σχέσεις, τα αυτόματα κιβώτια διαθέτουν από 6 έως 9 θέσεις, ενώ σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσουν και αυτοκίνητα με 10 σχέσεις στο κιβώτιο. Η άνεση που προσφέρουν στην οδήγηση είναι το μεγάλο τους πλεονέκτημα, ειδικά μέσα στην πόλη, όπου απαιτούνται οι συνεχείς αλλαγές ταχυτήτων καθώς και η ακινητοποίηση και εκκίνηση συνεχώς. Επιπλέον, οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, ακόμα και σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Ακόμα, χάρη στο  λογισμικό και τον ηλεκτρονικό έλεγχο που διαθέτουν, η οδήγηση μπορεί να είναι πλέον αρκετά πιο οικονομική και οι ταχύτητες μπορούν να αλλάζουν πολύ πιο ομαλά.

Τα αυτόματα κιβώτια διακρίνονται σε τρεις διαφορετικούς τύπους, στο παραδοσιακό αυτόματο κιβώτιο, στο κιβώτιο τύπου CVT (συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων), καθώς και στο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Ο πρώτος τύπος είναι ο πιο παλιός και δε συναντάται πλέον συχνά. Στον τύπο αυτό ο μετατροπέας ροπής παίζει κύριο ρόλο στη μετάδοση. Ο μετατροπέας αλλάζει τις σχέσεις του κιβωτίου ανάλογα με την πίεση στο πεντάλ του γκαζιού και την περνά στους κινητήριους τροχούς. Ο δεύτερος τύπος κιβωτίου αφορά σε κιβώτια που έχουν πολλές σχέσεις και προτείνεται ως ένα κιβώτιο το οποίο προσφέρει χαμηλή κατανάλωση καυσίμων και είναι πιο γρήγορο στην κίνηση. Το είδος αυτό προτιμάται από πολλούς κατασκευαστές. Ο τρίτος τύπος διακρίνεται σε κιβώτια με ξηρό και υγρό συμπλέκτη. Το κιβώτιο βασίζεται σε δύο άξονες όπου ο καθένας έχει το δικό του συμπλέκτη. Ο ένας άξονας φέρει τις μονές σχέσεις και ο άλλος τις ζυγές.

Η αίσθηση που υπάρχει πλέον είναι ότι το αυτόματο κιβώτιο κερδίζει σταθερά το έδαφος έναντι του μηχανικού. Είναι πλέον πιο δημοφιλές προς τους καταναλωτές, και πολλοί κατασκευαστές καταργούν πλέον το χειροκίνητο κιβώτιο σε κάποια μοντέλα τους. Εάν σκέφτεστε να μετατρέψετε το μηχανικό κιβώτιό σας σε αυτόματο, προμηθευτείτε τα κατάλληλα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και απευθυνθείτε στο συνεργείο με το οποίο συνεργάζεστε.

Άρθρο από ανταλλακτικά αυτοκινήτων Maxxparts.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Μεγάλο «μπαμ» από τη Γαλλία, πέταξε εκτός μεταλλίων τις ΗΠΑ

Σε κατάσταση σοκ η οικογένεια του βρέφους που χάθηκε από το ροτβάιλερ (vid)