https://kallitheacity.com/wp-content/uploads/2017/11/δουρης_4.jpg
in

Μανώλης Δουρής: Ο βιασμός, η παιδοκτονία, ο «άγραφος νόμος» της φυλακής και η αυτοκτονία (vid)

Στις 31 Δεκεμβρίου 1993 το πανελλήνιο είχε συγκλονιστεί με το έγκλημα, που έλαβε χώρα στην Ερμιόνη, καθώς ο μόλις 6 ετών Νίκος Δουρής είχε βρεθεί και νεκρός αλλά και κακοποιημένος σεξουαλικά.

[xtopic title=”Δείτε επίσης” layout=”1″ alignment=”left” count=”1″ condition=”random” order=”DESC” tags=”” featured=”0″ ids=”” cats=”ellada”]

Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς ο μικρός καθυστέρησε να γυρίσει σπίτι, με αποτέλεσμα οι γονείς του και τα έξι αδέλφια του να ανησυχήσουν και να καλέσουν άμεσα την αστυνομία, η οποία μαζί με φίλους και συγγενείς «χτένισαν» την περιοχή. Τελικά, ο πατέρας του, Μανώλης Δουρής μαζί με τον άλλο γιο του, βρήκαν το παιδί νεκρό και κακοποιημένο, στο μαντρότοιχο μια αλάνας πολύ κοντά στο πατρικό του σπίτι…

Η αιτία τού θανάτου του, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη, ήταν ασφυξία, διότι ο δράστης του είχε κλείσει την μύτη και το στόμα, αφού πρώτα είχε ασελγήσει επάνω του. Οι σκηνές, οι οποίες ακολούθησαν ήταν τραγικές, με τον «άτυχο» Μανώλη Δουρή να δηλώνει πως αν βρει τον άνθρωπο, που έκανε αυτό το κακό στο παιδί του θα τον εκδικηθεί.

Στην συνέχεια όμως κι ενώ όλος ο κόσμος έβλεπε έναν χαροκαμένο πατέρα, έγινε ανατροπή στα δεδομένα καθώς ο Μανώλης Δουρής, αφού συνελήφθη, ομολόγησε το έγκλημά του και στην ανάκρισή του δήλωσε: «Με κυριεύει μια σπάνια ασθένεια, με μεταμορφώνει. Με έπιαναν κρίσεις και δεν έβλεπα μπροστά μου. Ο καθένας στη θέση μου το ίδιο μπορεί να έκανε».

Παρ’ όλ’ αυτά, άπαντες απαιτούσαν την παραδειγματική τιμωρία του.

Ο παιδοκτόνος

Ο Μανώλης Δουρής ήταν ένας άνθρωπος με έντονα ψυχολογικά προβλήματα, που το 1974 πολέμησε στην Κύπρο αντιστεκόμενος στην εισβολή των Τούρκων, κάτι το οποίο δεν μπόρεσε να αντέξει. Ο ίδιος νοσηλεύτηκε και οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι έπασχε από το «σύνδρομο της Κύπρου» και όσο περνούσαν τα χρόνια τα προβλήματά του επιδεινώνονταν.

Οι αντιφατικές δηλώσεις του Δουρή

Ενώ αρχικά ο Μανώλης Δουρής ομολόγησε το αποτρόπαιο έγκλημα σε βάρους του 6χρονου γιου του, αργότερα κατηγορούσε την γυναίκα του και μονολογούσε συνεχώς: «Αν το έκανα εγώ να τιμωρηθώ. Θα είσαι ελεύθερη να ζήσεις τη ζωή σου, όπως εσύ το ζήτησες μαζί με τον εραστή σου, με τον οποίο σκοτώσατε το Νίκο».

Παρ’ όλο που δήλωνε «αθώος», κρίθηκε προφυλακιστέος και το κράτος διόρισε για δικηγόρο του, τον Βασίλη Καρύδη, καθώς κανείς δεν ήθελε να τον αναλάβει.

Η δίκη του παιδοκτόνου

Επειτα από μελέτη της υπόθεσης, ο συνήγορος του δράστη κατέληξε πως ο κατηγορούμενος ήταν αθώος, με το στοιχείο ότι στο άψυχο σώμα του αγοριού, στον πρωκτό και στο στόμα, βρέθηκαν τρίχες γεννητικών οργάνων, που δεν ανήκαν στον Μανώλη Δουρή, με τον καθηγητή εγκληματολογίας, Γιάννη Πανούση να δηλώνει: «Από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης των εγκληματολογικών εργαστηρίων μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω η ταυτότητα του δολοφόνου του παιδιού. Μπορεί άλλος να είναι ο βιαστής κι άλλος ο δολοφόνος».

Η καταδικαστική απόφαση

Ο Δουρής κρίθηκε ένοχος στις 23 Νοεμβρίου 1194 και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 1 έτους για ασέλγεια, κάθειρξης 20 ετών για βιασμό και ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ικανοποιώντας το κοινό αίσθημα περί δικαιοσύνης.

Ο «άγραφος νόμος» των φυλακών

Οι τρόφιμοι των φυλακών της Τρίπολης δεν ήθελαν να μεταφερθεί ο παιδοκτόνος εκεί και απείλησαν με εξέγερση. Ετσι, ο δράστης οδηγήθηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Κέρκυρας, όπου διαμορφώθηκε ειδικός χώρος για την κράτησή του. Παρόλα αυτά κατά τη μεταγωγή του, ο Δουρής ξυλοκοπήθηκε από τους υπόλοιπους κρατούμενους, οι οποίοι μάλιστα του αλλοίωσαν το πρόσωπο.

Το μαρτύριο του, φυσικά, δεν τελείωσε εκεί, αφού τηρήθηκε ο «άγραφος νόμος» της φυλακής, με αποτέλεσμα να κακοποιηθεί, να βιαστεί και να ξυλοκοπηθεί από τους βαρυποινίτες.

Μάλιστα, ο Μανώλης Δουρής μέσα σε δύο χρόνια είχε αλλάξει τέσσερα σωφρονιστικά ιδρύματα καθώς, όπου μεταφερόταν, το κλίμα ήταν εναντίον του…

Η αυτοκτονία στις φυλακές Τρίπολης

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1996 ο παιδοκτόνος έβαλε τέλος στην ζωή του, καθώς κρεμάστηκε μέσα στο κελί του με ένα καλώδιο τηλεόρασης.

Το έκανε από τύψεις; Επειδή τιμωρηθήκε για ένα έγκλημα, που τελικά ποτέ δεν έπραξε; Γιατί ήταν βαριά η τιμωρία; Ή δεν άντεχε άλλο το λιντσάρισμα των συγκρατουμένων του; Ποτέ δεν μάθαμε…

Δείτε το βίντεο, που δηλώνει πως είναι αθώος:

ΠΗΓΗ

Ένας χρόνος χωρίς τη Σοφία Παπαδοπούλου, την Κυριακή το μνημόσυνο

Δώρο Χριστουγέννων: Υπολογίστε την άδεια και το ποσό που δικαιούστε!