in

Διευθυντής Βρετανικού Μουσείου: «Δεν επιστρέφουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα – Δεν ανήκουν στην Ελλάδα»

[dropcap]O[/dropcap] Χάρτβιχ Φίσερ, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, διακεκριμένος ιστορικός τέχνης είναι από το 2016 ο πρώτος μη Βρετανός διευθυντής του.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα τα ΝΕΑ ήταν για ακόμα μια φορά κατηγορηματικός όσων αφορά στην παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.

[xtopic title=”Δείτε επίσης” layout=”1″ alignment=”left” count=”3″ condition=”random” order=”DESC” tags=”” featured=”0″ ids=”” cats=”ellada”]

«Μπορώ να καταλάβω ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη και παθιασμένη σχέση με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και θέλουν να δουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα».

«Εμείς εκθέτουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα μέσα σε ένα πλαίσιο παγκόσμιου πολιτισμού προβάλλοντας επιτεύγματα από όλο τον κόσμο κάτω από την ίδια στέγη» σημείωσε, ενώ παραδέχθηκε πως δεν είναι το ίδιο να βρίσκονται στην Αθήνα με το Λονδίνο.

Έχουμε άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους μας στο Μουσείο Ακρόπολης είπε ο κ. Φίσερ και τόνισε ότι το Μουσείο δανείζει κάθε χρόνο χιλιάδες αντικείμενα, δανείζει και στο μουσείο Ακρόπολης αλλά σε ότι αφορά τις φημολογούμενες κατά καιρούς συζητήσεις για το θέμα, απάντησε ότι δεν υπάρχουν συνομιλίες σε εξέλιξη.

Σε ότι αφορά την αποδοχή της άποψης ότι η Ελλάδα είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των γλυπτών ο κ. Φίσερ τόνισε, «Δε θα το αποδεχόμουν. Τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού μουσείου βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου» και σημείωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση δανείου επ΄αόριστον των γλυπτών. Παράλληλα ανέφερε ότι το Βρετανικό Μουσείο όταν δανείζει, το κάνει σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία των αντικειμένων.

Ο Χάρτβιχ Φίσερ έχει πάρει ενεργά θέση στη συζήτηση που γίνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα τονίζοντας, υπερασπιζόμενος την ιδιοκτησία τους από το βρετανικό κράτος και την αμετακίνητη θέση του, πως τα Γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.

ΠΗΓΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Στο πειθαρχικό ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 για το «σύνορα Βόρειας και Νότιας Μακεδονίας» (vid)

Το Facebook θα ενοποιήσει τα μηνύματα των υπηρεσιών του