in

Η Αθήνα αποκτά καινούριο σταθμό ΚΤΕΛ και είναι πραγματικά… υπέροχος!

[dropcap]O[/dropcap] νέος Σταθμός των Υπεραστικών Λεωφορείων στον Ελαιώνα, δεν πρόκειται να θυμίζει σε τίποτα αυτόν της λεωφόρου Κηφισού ή της οδού Λιοσίων!

Όπως βλέπουμε στις μακέτες που κυκλοφόρησαν, στο εσωτερικό του θα βρίσκονται εμπορικά καταστήματα, οθόνες σχετικά με τις αφίξεις κι αναχωρήσεις των λεωφορείων, χώροι αναμονής και φυσικά, ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τη στάθμευση των υπεραστικών λεωφορείων.

Αναμένεται να εξυπηρετούνται 35.000 επιβάτες ημερησίως, με 70 θέσεις στάθμευσης λεωφορείων γραμμής κι άλλες 23 για διεθνείς προορισμούς. Οι εμπορικές χρήσεις θα εκτείνονται σε 16.000 τ.μ., ενώ έχει προβλεφθεί ακόμη και ξενοδοχείο. Φυσικά, θα υπάρχει ειδικός χώρος και για τα ταξί (επιτέλους!) καθώς και για τις αστικές συγκοινωνίες.

Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, το έργο θα κοστίσει κοντά στα 90 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θεωρείται υψίστης σημασίας η ολοκλήρωσή του, μιας και οι δύο υπάρχοντες σταθμοί ΚΤΕΛ της πρωτεύουσας, έχουν ξεπεράσει τη χωρητικότητά τους. Ταυτόχρονα, σκοπός του νέου σταθμού είναι να αποσυμφορήσει κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας, όπως η λεωφόρος Αλεξάνδρας και οι περιφερειακές οδοί γύρω από την πλατεία Kαραΐσκάκη.

Θα αναρωτηθείτε τώρα εσείς και με το δίκιο σας δηλαδή, πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Η απάντηση είναι πως προέρχονται είτε από την ΕΤΕΠ και το «πακέτο Γιούνκερ», είτε από δανεισμό των ΚΤΕΛ, είτε από την κοινοπραξία εταιρειών που θα αναλάβουν την κατασκευή του, είτε από συνδυασμό των παραπάνω (η πιθανότερη λύση).

Υπολογίζεται πάντως, ότι τα ετήσια έσοδα αναμένεται να φτάσουν τα 16 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ετήσιες δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας δε θα ξεπεράσουν τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, τα έσοδα από τον χώρο στάθμευσης θα αγγίζουν τα 0,4 εκατομμύρια ευρώ έσοδα, ενώ τα μισθώματα εμπορικών χρήσεων τα 2,8 έως 4,9 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα επίσης θετικό στοιχείο των νέων ΚΤΕΛ , είναι ότι θα βρίσκονται πολύ κοντά στο Σταθμό του Μετρό «Ελαιώνας». Η υπόγεια διάβαση μάλιστα έχει ήδη κατασκευαστεί, κάτι που σημαίνει ότι η πρόσβαση θα γίνει πολύ πιο εύκολη. Στα συν του σχεδίου και η αναβάθμιση της γύρω περιοχής.

Σίγουρα πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σχέδιο και με άριστη οργάνωση όπως φαίνεται, αλλά η έναρξη λειτουργίας του προορίζεται για το 2020. Κι έτσι όπως πραγματοποιούνται τα έργα στη χώρα μας, καλό θα ήταν να προσθέσουμε μια 5ετία για να πέσουμε σίγουρα μέσα…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Συνελήφθη 45χρονος Ρώσος για κλοπές – Δρούσε και στην Καλλιθέα

Κάτω Πατήσια: Νεκρή η γυναίκα που έπεσε στις ράγες του τρένου – Άνοιξε ο σταθμός