in

Νεκρό οκτάχρονο αγόρι με διφθερίτιδα: Δεν είχε εμβολιαστεί – Ποια τα συμπτώματα της ασθένειας

[dropcap]E[/dropcap]να οκτάχρονο αγόρι έχασε τη ζωή του πιθανόν από διφθερίτιδα, μια ασθένεια που έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς δεν είχε κάνει το εμβόλιο που προστατεύει από αυτή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, ο 8χρονος, που κατέληξε την Τρίτη (26/11), είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία σε κακή κατάσταση στις 22 Νοεμβρίου και εισήχθη αμέσως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με μηχανική υποστήριξη. Οι γιατροί όμως δεν κατόρθωσαν να το κρατήσουν στη ζωή.

[xtopic title=”Δείτε επίσης” layout=”1″ alignment=”left” count=”2″ condition=”random” order=”DESC” tags=”” featured=”0″ ids=”” cats=”ellada”]

Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου εστάλησαν δείγματα για εργαστηριακή εξέταση όπου και βρέθηκε το μικρόβιο της διφθερίτιδας.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στο ethnos.gr ο Διοικητής του Παίδων, Μανόλης Παπασάββας, πρόκειται για παιδί που πιθανότητα δεν είχε πραγματοποιήσει το τριπλό εμβόλιο που προστατεύει από τη διφθερίτιδα και το οποίο πρέπει να γίνει σε μικρή ηλικία.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων αλλά και το ίδιο το υπουργείο Υγείας διερευνούν την υπόθεση. Οι ειδικοί αναμένουν τις τοξικολογικές εξετάσεις και τη νεκροτομή για να διαπιστώσουν τα πραγματικά αίτια του θανάτου, καθώς μπορεί να έχασε τη ζωή του και από άλλη αιτία.

Η θλιβερή ιστορία του αγοριού

Πίσω από το τραγικό γεγονός, υπάρχει μια θλιβερή ιστορία: οι γονείς του αγοριού δεν ζουν και εκείνο έως την ηλικία των 5 ετών βρισκόταν σε ίδρυμα. Αμέσως μετά την κηδεμονία του ανέλαβε ανάδοχη μητέρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της διφθερίτιδας

Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται μετά από 3 εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα. Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Εκκλησία για αποτέφρωση: «Δεν είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να θρυμματίζεται σε μίξερ»

«Καμπανάκι» από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλεί νοθευμένο ελαιόλαδο – Δείτε ποιο είναι