in

Πέντε νέες περιοχές της Ελλάδας μπήκαν στη… διαδρομή του ιού του Δυτικού Νείλου

Άλλες πέντε περιοχές μπήκαν στη διαδρομή του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, τις τελευταίες επτά ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μόλυνση των κατοίκων μέσω των κουνουπιών και την εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), πρόκειται για επηρεαζόμενες από τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου περιοχές, γεγονός που θέτει σε συναγερμό και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) σε ό,τι αφορά τη συλλογή αίματος από τον πληθυσμό αυτών των περιοχών.

Ειδικότερα, από την περασμένη Τρίτη ο χάρτης του ιού του Δυτικού Νείλου διαμορφώνεται ως εξής: Μετά τα Μέγαρα, την Ελευσίνα και την Ηλιούπολη, μια νέα εστία εμφανίστηκε στην Αττική, στον Ασπρόπυργο.

Στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τη Χαλκηδόνα και το Ωραιόκαστρο, επηρεαζόμενες περιοχές είναι οι δήμοι Κορδελιού-Ευόσμου και Βόλβης.

Στην Ημαθία υπάρχουν δύο περιοχές με εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα – ως την περασμένη εβδομάδα ήταν μόνο ο δήμος Αλεξάνδρειας, πλέον είναι και ο δήμος Βέροιας.

Ακόμη, κρούσματα δηλώθηκαν στην Κορινθία, και συγκεκριμένα στο δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.

Παραμένουν βασικά σημεία της πορείας του ιού – και συνεπώς των μολυσμένων κουνουπιών- η Τανάγρα (Βοιωτίας), η Σαλαμίνα (Πειραιάς), η Χαλκίδα (Εύβοια).

Σημειώνεται ότι ο ιός κινείται πλέον με σταθερή ταχύτητα και επηρεάζει συνεχώς περισσότερες περιοχές. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την προπερασμένη εβδομάδα ο χάρτης της μολυσματικής πορείας του ιού του Δυτικού Νείλου περιλάμβανε τέσσερις περιοχές, την περασμένη εβδομάδα εννέα περιοχές και την τρέχουσα 14 περιοχές της χώρας!

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζουν ότι η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού και ζητούν από τους πολίτες σε όλες τις περιοχές, τόσο σε αυτές όπου ήδη κυκλοφορεί ο ιός όσο και στις άλλες, να εφαρμόζουν μέτρα για την ατομική τους προστασία αλλά και μέτρα για να κρατούν τους πληθυσμούς των κουνουπιών έξω από τα σπίτια.

To Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δωρίζει 25 εκατ. ευρώ στο Πυροσβεστικό Σώμα

Εξαφανίστηκε 16χρονη από το Περιστέρι