in

Πατέρας της Βαλεντίν: «Την έστειλα στην Γαλλία γιατί ήθελα ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί μου»

Για κατοχή πλαστού εγγράφου, παραβίαση του νόμου περί αλλοδαπών και διευκόλυνση παράνομης αποδημίας κατηγορείται ο Αμπελκά, πατέρας της μικρής Βαλεντίν, ο οποίος μεθόδευσε την εξαφάνισή της δηλώνοντας ψευδή στοιχεία στην Αστυνομία.

Ο Αμπελκά εμφανίζεται πλέον μετανιωμένος, υποστηρίζοντας ότι έστειλε το παιδί του στη Γαλλία, γιατί ήθελε ένα καλύτερο μέλλον για εκείνο. Για τα ψευδή στοιχεία που δήλωσε στις Αρχές αναφέρει ότι το έκανε υπό το καθεστώς φόβου για τις συνέπειες του νόμου.

«Ως πατέρας αισθανόμουν ότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου. Οτι δεν μπορώ να προσφέρω στην κόρη μου όσα έπρεπε να προσφέρω για να μεγαλώσει όπως πρέπει. Ήθελα να εξασφαλίσω για το παιδί μου καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και μόρφωσης. Έτσι αποφάσισα να στείλω το παιδί στη θεία του στη Γαλλία, που μπορούσε να το μεγαλώσει καλύτερα. Όταν το έστειλα μετά σκέφτηκα ότι το παιδί θα αρχίσουν να το αναζητούν από το σχολείο του και από αλλού. Τι θα έλεγε σε αυτούς που θα το αναζητούσαν; Έτσι, πήγα και δήλωσα την εξαφάνισή του», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς.

Το χρονικό

Μεθοδευμένη από τον πατέρα της 7χρονης Βαλεντίν ήταν η εξαφάνιση του παιδιού που προκάλεσε συναγερμό στις ελληνικές αρχές.

Η αλήθεια αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια πολύωρης ανάκρισης του πατέρα του κοριτσιού από έμπειρους αστυνομικούς της Ασφάλειας. Οι αστυνομικοί υποψιάζονταν την αλήθεια και πίεσαν αφόρητα τον πατέρα που κάποια στιγμή άρχισε να πέφτει σε αντιφάσεις. Μέχρι που «έσπασε» και ομολόγησε την αλήθεια. Δηλαδή παραδέχτηκε ότι μετέφερε με τη βοήθεια συγγενικού του προσώπου τη μεταφορά του παιδιού στη Γαλλία.

Η θεία του παιδιού ήρθε στην Αθήνα και πήρε το κορίτσι στο Παρίσι, όπου διαμένει. Οι Αρχές εκτιμούν ότι η θεία της Βαλεντίν έδωσε στην 7χρονη το διαβατήριο της κόρης της προκειμένου να περάσει τους ελέγχους. Όταν ο πατέρας της Βαλεντίν «έσπασε» στην ανάκριση, αμέσως οι άντρες της Ασφάλειας του ζήτησαν να κάνει μία βιντεοκλήση στη θεία του παιδιού για να βεβαιωθούν ότι τους λέει αλήθεια και ότι το κορίτσι είναι καλά στην υγεία του και σε ασφαλή χέρια.

Ο Αμπελκά είχε σκοπό να ακολουθήσει την κόρη του στη Γαλλία και είχε προμηθευτεί γι’ αυτόν τον σκοπό πλαστή ισπανική ταυτότητα και εισιτήριο για σήμερα Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.

Παρότι είχε όμως την πλαστή ισπανική ταυτότητα έκλεισε το αεροπορικό εισιτήριο για Παρίσι χρησιμοποιώντας τα πραγματικά του στοιχεία και το ταξιδιωτικό έγγραφο που είχε λάβει από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Για το περιστατικό η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση: Στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, μετά τη δήλωση εξαφάνισης 7χρονης ανήλικης υπηκόου Κονγκό την 24-12-2019, προέκυψαν τα ακόλουθα:

  • ο πατέρας ψευδώς δήλωσε την εξαφάνιση της κόρης του, καθώς σε συνεννόηση με συγγενικό του πρόσωπο είχε μεθοδεύσει τη μετάβαση της στο εξωτερικό,
  • η ανήλικη την 21-12-2019 μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι, συνοδευόμενη από το παραπάνω συγγενικό πρόσωπο,
  • για την αναχώρηση της χρησιμοποιήθηκε το διαβατήριο της κόρης του παραπάνω συγγενικού προσώπου.

Επιπλέον ο πατέρας της, έχοντας εκδώσει μάλιστα και αεροπορικό εισιτήριο, είχε σχεδιάσει τη μετάβαση του στη Γαλλία την 12-02-2020. Η αναχώρηση απετράπη λόγω της προσαγωγής και εξέτασης του από τις αστυνομικές Αρχές.

Σήμερα το πρωί παρουσία αστυνομικών υπήρξε επικοινωνία – βιντεοκλήση του πατέρα με την ανήλικη κόρη του.

Για την υπόθεση υπάρχει στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Γαλλικές Αρχές, ενώ έχει ενημερωθεί ο Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Αθηνών.

Οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης συνεχίζονται.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Το Παναθηναϊκό… ποτέ στο Κύπελλο με τον ΠΑΟΚ!

Ο Χοτζάλλι στην Καλλιθέα