in

Πώς θα μειώσετε τον φόρο εισοδήματος μέσω χρηματικών δωρεών

[dropcap]T[/dropcap]η δυνατότητα μείωσης του φόρου εισοδήματος που αναλογεί στο δηλωθέν εισόδημά του έχει και φέτος κάθε φορολογούμενος που κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους πραγματοποίησε χρηματικές δωρεές στο Δημόσιο, σε φορείς του Δημοσίου, σε ιερούς ναούς, ιερές μονές και σε κοινωφελή ιδρύματα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ποσό του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά το 10% των χρηματικών δωρεών προς το Δημόσιο, προς φορείς του Δημοσίου (νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, γηροκομεία κ.λπ.), προς ιερούς ναούς, ιερές μονές, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και λοιπούς μη δημοσίους φορείς που λειτουργούν για κοινωφελείς σκοπούς (ιδρύματα, κληροδοτήματα κ.λπ.), εφόσον οι δωρεές αυτές υπερέβησαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους τα 100 ευρώ. Όμως, το συνολικό ποσό των δωρεών επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση του 10% δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του συνολικού ατομικού φορολογητέου εισοδήματος του δωρητή.

[xtopic title=”Δείτε επίσης” layout=”1″ alignment=”left” count=”3″ condition=”random” order=”DESC” tags=”” featured=”0″ ids=”” cats=”ellada”]

Για την απόδειξη της καταβολής των δωρεών χρηματικών ποσών, απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

– Γραμμάτιο είσπραξης του ποσού της δωρεάς, το οποίο εκδίδεται από το πιστωτικό ίδρυμα όπου υφίσταται ειδικός λογαριασμός του νομικού προσώπου για τον σκοπό αυτό, το οποίο θα πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία του δωρητή και δωρεοδόχου, το ποσό της δωρεάς αριθμητικώς και ολογράφως, την ημερομηνία κατάθεσής του και την υπογραφή του δωρητή, κατά περίπτωση.

– Βεβαίωση ή αντίγραφο της οικείας πράξης του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου, από την οποία να προκύπτει η αποδοχή της δωρεάς και η καταχώρηση του ποσού αυτής στα επίσημα βιβλία του δωρεοδόχου.

Σε περίπτωση δωρεάς χρηματικών ποσών με όρο, απαιτείται βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου, από την οποία να προκύπτει το ύψος του καθαρού προϊόντος που περιέρχεται στον δωρεοδόχο.

Σημειώνεται ότι, σε κάθε περίπτωση δωρεάς υπέρ νομικού προσώπου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εδρεύει στην Ελλάδα, η Δ.Ο.Υ. του δωρητή, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, δύναται να ζητήσει από τον φορολογούμενο δικαιολογητικά, από τα οποία να προκύπτει ότι πληρούται ο μη κερδοσκοπικός – κοινωφελής σκοπός των προσώπων αυτών που ορίζεται στο καταστατικό τους και, γενικότερα, μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε, κατά την κρίση της, ενέργεια, κατά τη διάρκεια του ελεγκτικού έργου, όπως σε ενδεχόμενη συνεργασία με τη Δ.Ο.Υ. του δωρεοδόχου.

Αντίστοιχα, για την απόδειξη των δωρεών υπέρ αντίστοιχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, με έδρες σε άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε ή του Ε.Ο.Χ., εάν από τα ως άνω απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προκύπτει ο μη κερδοσκοπικός και κοινωφελής χαρακτήρας τους, απαιτείται βεβαίωση αυτών, στην οποία θα αναγράφεται ότι είναι νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιδιώκουν κοινωφελή σκοπό. Όλα τα δικαιολογητικά των ανωτέρω προσώπων πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα.

Το συνολικό ποσό της ετήσιας δαπάνης για χρηματικές δωρεές προς το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου κ.λπ. πρέπει να αναγραφεί στον πίνακα 7 του Ε1 και συγκεκριμένα στον κωδικό 059 από τον υπόχρεο ή 060 από την σύζυγο του υποχρέου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Τον χτυπούσε το ρεύμα για 20 δευτερόλεπτα αλλά έζησε (vid)

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν δεν κοιμάστε καλά