in

Τέλος το χάρτινο εισιτήριο σε Μετρό και λεωφορεία – Πώς θα γίνεται η πληρωμή

Μόλις λίγοι μήνες απομένουν για την πρώτη εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων συναλλαγών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας.

Τα λοίσθια φαίνεται πως πνέει το χάρτινο εισιτήριο που χρησιμοποιεί το επιβατικό κοινό για την επιβίβαση/αποβίβαση στα/από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, μιας και προϊόντος του χρόνου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ανέπαφες συναλλαγές.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ δεν θα χρειάζεται να στήνονται στην ουρά για την έκδοση του «παραδοσιακού» χάρτινου εισιτηρίου, μιας και θα μπορούν να «πληρώνουν» στα ακυρωτικά μηχανήματα απευθείας με την τραπεζική τους κάρτα ή το κινητό τους τηλέφωνο.

Το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων συναλλαγών έθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος, μιλώντας στο Fortune Greece.

Όπως ανέφερε, μέχρι το τέλος του έτους το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών θα εφαρμοστεί στα λεωφορεία του αεροδρομίου και, βάσει προγραμματισμού, στόχος είναι να εφαρμοστεί παντού έως την άνοιξη του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι στο σύστημα ανέπαφων συναλλαγών είχε αναφερθεί και στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού o Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, εξηγώντας ότι το σύστημα, μέσω τακτικών εκκαθαρίσεων που θα πραγματοποιεί, θα είναι σε θέση να χρεώνει τους επιβάτες το φθηνότερο οικονομικό πακέτο που είναι διαθέσιμο, βάσει της πολιτικής κομίστρου του ΟΑΣΑ.

Όσον αφορά στην αρχή λειτουργίας του συστήματος, αυτή βασίζεται στην υπηρεσία Tap ‘n Pay, που επιτρέπει την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών, με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού που είναι συνδεδεμένος με τη χρεωστική κάρτα, στις επιχειρήσεις που φέρουν τερματικά αποδοχής καρτών με τους ειδικούς αναγνώστες (contactless readers).

Με απλά λόγια, προκειμένου ο χρήστης να εισέλθει -για παράδειγμα- στις αποβάθρες του Μετρό το μόνο που θα έχει να κάνει είναι να πλησιάσει την τραπεζική του κάρτα ή το κινητό του τηλέφωνο (όπου θα έχει περασμένη την κάρτα σε ψηφιακή μορφή στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι) στον ειδικό αναγνώστη του τερματικού αποδοχής καρτών (NFC Reader).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διευκρινίσεις που έχει δώσει ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, το χάρτινο εισιτήριο δεν θα καταργηθεί. Επί της ουσίας, θα παραμείνει μια εναλλακτική επιλογή, αλλά με δεδομένη τη διευκόλυνση που θα παρέχει η πληρωμή απευθείας από τραπεζική κάρτα και κινητό τηλέφωνο, η χρήση του θα μειωθεί δραματικά.

Δεν πρέπει να ότι πολλοί ηλικιωμένοι ενδέχεται να μην έχουν κινητό, ενώ ορισμένα smartphones δεν υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Πρόσθεσε δε ότι το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης, αλλά το τελειωτικό χτύπημα στο εν λόγω φαινόμενο θα δώσουν κάποια άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ελέγχων.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
carandmotor.gr

Διήμερο Δημοτικής Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην Καλλιθέα

Διδάκτορας του Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο o Δημήτρης Κάρναβος