in

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το κοινωνικό μέρισμα – Ποια εισοδήματα εξαιρούνται

[dropcap]A[/dropcap]νοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα koinonikomerisma.gr, μέσω της οποίας οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους και στη συνέχεια να δουν το ποσό που δικαιούνται από το κοινωνικό μέρισμα. Σημειώνεται πως η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι μεσάνυχτα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου 2017​.

Η πλατφόρμα μέσα στις πρώτες δυόμιση ώρες δέχτηκε 23.000 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 9.000. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ποια εισοδήματα δεν προστίθενται στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτά είναι η αποζημίωση λόγω απόλυσης, η διατροφή συζύγου και τέκνων, το εφάπαξ, οι κληρονομιές, οι χορηγίες, οι δωρεές και τα χρήματα που προέκυψαν από τυχόν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

[xtopic title=”Δείτε επίσης” layout=”1″ alignment=”left” count=”2″ condition=”random” order=”DESC” tags=”” featured=”0″ ids=”” cats=”ellada”]

Αντίθετα, στον υπολογισμό του εισοδηματικού ορίου συμπεριλαμβάνονται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το επίδομα ανεργίας και τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα. Αντίθετα, το μέρισμα δεν πρόκειται να προσμετρηθεί ως εισόδημα για να αξιοποιηθεί για την καταβολή ή μη οποιουδήποτε άλλου επιδόματος.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Κοινωνικό Μέρισμα που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, ευνοϊκή «μεταχείριση» πρόκειται να έχουν τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), οι άνεργοι, αν έχουν συμπληρώσει έξι συνεχόμενους μήνες χωρίς δουλειά το τρέχον έτος και οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Αντίθετα, εκτός μερίσματος θα μείνουν όσοι έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο ανεργίας, αλλά δεν είναι συνεχόμενο.

Επίσης, εκτός μένουν και τυχόν ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν φορολογήθηκαν ως μισθωτοί.

Στα σημεία που πρέπει να προσεχθούν από τους εν δυνάμει δικαιούχους είναι και το ύψος των καταθέσεων, το οποίος θα προκύψει από τους τόκους που εγγράφηκαν στη δήλωση του 2016, ακόμα και αν ο αιτών είναι συνδικαιούχος.

Παράλληλα υπομονή θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν αποκτήσει παιδί μέσα στο 2017 αφού το πεδίο για την προσθήκη νέων μελών στην οικογένεια του αιτούντος δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.

Αναλυτικά τα βήματα:

Βήμα 1: Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2: Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας (το ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ), οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων) και μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.

Βήμα 3: Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είστε δικαιούχος ή συν-δικαιούχος. Σας προτρέπουμε να εισάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4: Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5: Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6: Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Έγκριση -Συναίνεση].

Κάλυμνος: Νεκρός ο 21χρονος φοιτητής που είχε εξαφανιστεί!

Τραγικός επίλογος: Στους 23 οι νεκροί στη Μάνδρα