in

Ότι δεν δηλωθεί κατάσχεται! Τι προβλέπει το Περιουσιολόγιο

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου στο οποίο θα καταγράφεται όλη η κινητή, αλλά και η ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων και θα μπορούν να πραγματοποιούνται διασταυρώσεις «on line» και εξπρές.

[xtopic title=”Δείτε έπισης” layout=”1″ alignment=”left” count=”3″ condition=”random” order=”DESC” tags=”” featured=”0″ ids=”” cats=”ellada”]

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι ελεγκτικές αρχές θα προσπαθήσουν να φτάσουν κοντά σε όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας από την Εφορία. Μόλις εντοπιστούν οι «φοροφυγάδες» θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι με πρόστιμα, αλλά και με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να προχωρήσει στη δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει, κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα σπίτια, καταθέσεις σε τράπεζες, ράβδους χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.

Όπως παρουσιάστηκε και στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχει το Περιουσιολόγιο, θα είναι τα εξής:

1. Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).

2. Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.

3. Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.

4. Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Διοίκησης.

5. Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.

6. Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

7. Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.

8. Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας – αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

9. Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Ανοιχτή συνέλευση για τη συγκρότηση Δημοτικής αγωνιστικής κίνησης στην Καλλιθέα

Με τον συνδυασμό του Λάζαρου Λασκαρίδη, υποψήφια η Γεωργία Σαγιόγλου