in

Για ενδεχόμενη συμφωνία με όνομα «Βόρεια Μακεδονία» κάνουν λόγο τα σκοπιανά ΜΜΕ

Στην τελική ευθεία φέρεται να βρίσκεται η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, με τους υπουργούς Εξωτερικών να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένο όνομα, όπως διατείνεται μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης στην ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Mkd.mk, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ φέρονται να έχουν καταλήξει στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Άμεσα, Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία, για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα με τον σκοπιανό πρωθυπουργό, σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, να παραθέτει την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου με ξεκάθαρη αναφορά και στο θέμα.

Όσον αφορά το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», αν τελικά οριστικοποιηθεί, μένει να διαπιστωθεί εαν θα υιοθετηθεί με τη σλάβικη εκδοχή «Severna Makedonia» ή με την αγγλική «North Macedonia».

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα πιθανό όνομα για τη διεθνή χρήση, ποιο είναι το όνομα για την εσωτερική;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τίτλος του δημοσιεύματος.

Προσθέτει δε πως η ανακοίνωση της αυριανής συνέντευξης Τύπου του Ζόραν Ζάεφ στο μνημείο των Απελευθερωτών των Σκοπίων σηματοδοτεί, ίσως, και το τέλος των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό.

Την ίδια ώρα, σημειώνει ότι την Τετάρτη θα διευκρινιστεί εάν η Βόρεια Μακεδονία είναι το όνομα για χρήση erga omnes, που φέρεται να δέχεται ο Ζάεφ, ή είναι μόνο η διεθνής χρήση.

Αναφορά και από τον τηλεοπτικό σταθμό Telma

Παραλλήλως, αναφορά στο ζήτημα πραγματοποίησε και ο τηλεοπτικός σταθμός «Telma» των Σκοπίων επικαλούμενος διπλωματικές πηγές ανέφερε ότι το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» έχει ήδη συμφωνηθεί κατά πάσα πιθανότητα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Ο Λασκαρίδης το Σάββατο 2/6 στις 8 μ.μ. στο «Λασκαρίδειο»

Πεζές περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ στην πλατεία Δαβάκη (vid)