in

«Εξαφανίζει» Ελληνικά νησιά και Κύπρο η Τουρκία – Οι… διεκδικήσεις της σε χάρτες

[dropcap]X[/dropcap]άρτες που παρουσίασε πρόσφατα η Τουρκία στην λιβυκή κυβέρνηση αποτυπώνουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τις ακραίες διεκδικήσεις που έχει για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για συνολικά επτά χάρτες που έχει παρουσιάσει ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στην κυβέρνηση της Λιβύης κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη. Αποτελούν δημιούργημα του νυν τούρκου υποναυάρχου του γενικού επιτελείου ναυτικού, Γιαϊτσί, ο οποίος έχει δημοσιεύσει και σχετική μελέτη.

Ποια τα βασικά σημεία των χαρτών της Τουρκίας

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο αναπληρωτής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο, Άγγελος Συρίγος, τα βασικά σημεία αυτών των χαρτών είναι:

  • Η Τουρκία εμφανίζεται να είναι το κράτος με το οποίο πρέπει να γίνουν όλες οι οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Οι χαράξεις βασίζονται στη μέση γραμμή ανάμεσα στις ηπειρωτικές ακτές της Τουρκίας και απέναντι κράτη.
  • Κατά την οριοθέτηση αγνοούνται απολύτως όλα τα νησιά ανεξαρτήτως μεγέθους (Ρόδος, Κάρπαθος, Κρήτη), ακόμη και η Κύπρος που είναι κράτος.
  • Το δέλεαρ για τις παράκτιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι ότι, εάν υπογράψουν συμφωνίες με την Τουρκία, θα κερδίσουν σημαντικές θαλάσσιες εκτάσεις εν συγκρίσει με οριοθετήσεις με Ελλάδα και Κύπρο.

[xtopic title=”Δείτε επίσης” layout=”1″ alignment=”left” count=”1″ condition=”random” order=”DESC” tags=”” featured=”0″ ids=”” cats=”kosmos”]Η Λιβύη και τα ελληνικά νησιά

Ο Ακάρ παρουσίασε τους χάρτες στη λιβυκή κυβέρνηση για να αποδείξει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να σφετερισθεί όχι μόνο την τουρκική, αλλά και τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα, και  να στερήσει έτσι τα “κοινά σύνορα” μεταξύ των δύο χωρών.

Τα δημοσιεύματα των τουρκικών μέσων συνοδεύονται και από δυο χάρτες που φέρεται να παρουσίασε ο Ακάρ σε κυβερνητικά στελέχη της Λιβύης.

Σύμφωνα με έναν από τους χάρτες που παρουσίασε ο κ. Ακάρ κανένα νησί, όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά ούτε η Κύπρος και η Κρήτη μπορεί να έχουν πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες, και συνεπώς μπορεί έτσι να υπάρξουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, κάτι που φυσικά προϋποθέτει την «εξαφάνιση» όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι Έλληνες κλέβουν την ΑΟΖ της Λιβύης», αναφέρει χαρακτηριστικά η Yeni Safak.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, τόνισε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύθηκε την αστάθεια που ακολούθησε την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι για να σφετερισθεί μεγάλο μέρος της λιβυκής υφαλοκρηπίδας, κάτι που όπως ανέφερε, έχει κάνει η Ελλάδα εις βάρος και της Τουρκίας.

Ο  Ακάρ ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει «υφαρπάξει» 39.000 τ. χλμ. από την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης, ενώ στο χάρτη που ο ίδιος είχε παρουσιάσει τον Οκτώβριο είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να περιορίσει την Τουρκία σε υφαλοκρηπίδα μόλις 41.000 τ. χλμ., με την Ελλάδα και την Κύπρο να «διεκδικούν για λογαριασμό τους 104.000 τ.χλμ» σε βάρος της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης!

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινη”.

ΠΗΓΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Σε 43 ημέρες οι αποφάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Τελικά πόσο νωρίτερα μπορούμε να ξέρουμε ότι έρχεται μια φυσική καταστροφή