in

Η ήττα του ISIS και η μετάλλαξη σε… ISIS 2.0

[dropcap]O[/dropcap] πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι, ανακοίνωσε και επίσημα την ήττα του ISIS τόσο στην Συρία όσο και στο Ιράκ. Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να ηττήθηκε, παραμένει όμως βαθιά ριζωμένη η ιδεολογία του στο μυαλό και τις καρδιές εκατομμυρίων Σουνιτών μουσουλμάνων. «Στρατιωτικά, το ISIS έχει νικηθεί, αλλά τώρα θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε τα κατάλοιπά του για να εξαλείψουμε την παρουσία του», εξήγησε κατά την ανακοίνωση της νίκης στη Ράουα ο στρατηγός Γιαχία Ρασούλ, εκπρόσωπος της ιρακινής στρατιωτικής διοίκησης.

[xtopic title=”Δείτε επίσης” layout=”1″ alignment=”left” count=”1″ condition=”random” order=”DESC” tags=”” featured=”0″ ids=”” cats=”kosmos”]

Το Ισλαμικό Κράτος οφείλεται για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και μέσα στα τελευταία χρόνια για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολλές χώρες του πλανήτη. Η δημιουργία αυτής της οργάνωσης ανέρχεται στο 2006, όταν η Αλ Κάιντα στο Ιράκ δημιουργεί με 5 άλλες ομάδες τζιχαντιστών το Συμβούλιο των μουτζαχεντίν στο Ιράκ. Αυτό το Συμβούλιο ανακήρυξε, την ίδια χρονιά, τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ.

Από το 2014 και μετά το ΙΚ άρχισε να κερδίζει εδάφη και είχε στην κατοχή του Μοσούλη, Ράκα, Ντέιρ αλ Ζορ, Ταλ Αφάρ, Αλ Καϊμ, Φαλούτζα και δεκάδες άλλες μικρές ή μεγάλες πόλεις της Συρίας και του Ιράκ. Αν αναλογιστεί κανείς πως o πληθυσμός των περιοχών αυτών φτάνει τα επτά ή οκτώ εκατομμύρια τότε το ISIS είχε στην κατοχή του την εξουσία πολλών εκατομμυρίων ψυχών.

Η κατοχή της Μοσούλης ειδικά από τη συγκεκριμένη οργάνωση ήταν το μεγαλύτερο σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο. Και πράγματι το σοκ αυτό αλλά και ο φόβος σιγά-σιγά άρχισε να κυριεύει τους ανθρώπους. Η βία που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος είναι ωμή και το έχει αποδείξει. Ο στόχος τους από την αρχή ήταν ένας: Ήθελαν ένα μεγάλο κράτος που θα ξεκινούσε από τη βόρεια Αφρική και θα έφτανε στην κεντρική Ασία.

Τα κατάφεραν;

To μόνο σίγουρο είναι πως έσπειραν τον φόβο και τον τρόμο σε ολόκληρο τον κόσμο. Τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία, Κωνσταντινούπολη και άλλες χώρες έχουν μείνει χαραγμένες στην ιστορία ως οι πιο αιματηρές.

Επομένως ένα μέρος του σχεδίου τους το κατάφεραν. Κατάφεραν να πληγώσουν τους ανθρώπους και να «ματώσουν» όπως λένε και οι ίδιοι τον κόσμο.

Παρόλα αυτά το ΙΚ ηττήθηκε και σε επίπεδο στρατιωτικής ισχύος πράγματι εξαϋλώθηκε. Όσον αφορά, όμως, στην ιδεολογία πάνω στην οποία στηρίχθηκε το Iσλαμικό Κράτος, τα πράγματα είναι εξαιρετικά περίπλοκα. Η ιδεολογία είναι βαθιά ριζωμένη και δύσκολα κανείς τη «σκοτώνει».

Είναι λοιπόν εύκολο να ξαναγεννηθεί το ISIS ήττα; Πόσο πιθανή είναι μια ενδεχόμενη μετάλλαξη του ISIS σε… ISIS 2.0 – όπως το χαρακτηρίζουν διεθνείς αναλυτές; Προφανώς τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα και μάλιστα αυτή την φορά το πεδίο μάχης θα μεταφερθεί στην καρδιά της Ευρώπης.

Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να απέτυχε να κρατήσει τα εδάφη του, αλλά η ιδεολογία του δεν έχει ακόμα ηττηθεί. Η τρομοκρατική αυτή οργάνωση ζητά εκδίκηση και δεν θα σταματήσει μέχρι να την πάρει.

ΠΗΓΗ

Αυξημένες οι κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2018

Μοντέλο ψωνίζει σε mall φορώντας… ζωγραφισμένα ρούχα (vid)