in

Το χρέος της πανδημίας: Η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη

Καθώς ο πανδημικός ιός εξελίσσεται σε ενδημικός και τα μέτρα προστασίας εμπεδώνονται στη νέα κανονικότητα, οι οικονομίες ανακάμπτουν και οι κυβερνήσεις έρχονται αντιμέτωπες με το… χρέος που δημιούργησαν. Στην Ευρώπη, όπως συμβαίνει πάντα, οι χώρες του Νότου είναι πάλι πρωταθλήτριες στη δημιουργία… χρέους.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αύξησαν γενικά το χρέος τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά όπως δείχνει το διάγραμμα, οι επιπτώσεις έγιναν περισσότερο αισθητές σε ορισμένες χώρες από ό,τι σε άλλες.

Το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ιρλανδίας αυξήθηκε μόλις κατά 0,4 ποσοστιαίας μονάδες από το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2019 έως το τέλος του τρίτου τριμήνου 2021. Απ την άλλη πλευρά, στην Ισπανία η αύξηση του χρέους υπερβαίνει το 26%(!) και χαρακτηρίζεται αβίαστα… εκρηκτική.

Από την τοπ τριάδα δεν θα μπορούσε βέβαια να απουσιάζει η Ελλάδα, με αύξηση χρέους 20%, παρά τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα.

Τα στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκαλύπτουν μεσοσταθμική αύξηση 12,9% στις χώρες της ΕΕ. Συγκριτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε αύξηση χρέους κατά 18,8%. Το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου υπερβαίνει πλέον το ΑΕΠ του και κινείται στο 103,7%, αποτελώντας το υψηλότερο ποσοστό της μεταπολεμικής εποχής.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
crisismonitor.gr

Τρεις συλλήψεις νυχτερινή έφοδος της ΟΠΚΕ σε παράνομο καζίνο στην Καλλιθέα

Αυτό το Σαββατοκύριακο θεατρική παράσταση στον Δήμο Καλλιθέας «17 Φορές Γυναίκα»!