in

Ερευνητές δημιουργούν ανθρώπινο συκώτι στο εργαστήριο

Η έρευνα είναι η απόδειξη πως είμαστε στα πρόθυρα μιας επανάστασης στον τομέα των μεταμοσχεύσεων

Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει πως ερευνητές δημιούργησαν πλήρως λειτουργικά mini συκώτια από ανθρώπινα κύτταρα και έπειτα τα μεταμόσχευσαν επιτυχώς σε ποντίκια. Η έρευνα είναι η απόδειξη πως είμαστε στα πρόθυρα μιας επανάστασης στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και ίσως να δούμε σύντομα την κατάργηση των λιστών αναμονής και το τέλος των δωρητών οργάνων.

Θεωρώ πως είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα επειδή τώρα ξέρουμε πως μπορούμε να το κάνουμε. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ολόκληρο όργανο πλήρως λειτουργικό από ένα μόνο κύτταρο του δέρματος. Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε mini ανθρώπινα όργανα τα οποία θα είναι universal. Αυτό θα αλλάξει τα πρότυπα των μεταμοσχεύσεων.

– Alejandro Soto-Gutierrez, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Pittsburg

Η διαδικασία κάθε βήματος πήρε στους ερευνητές μία δεκαετία, χρειάστηκαν όμως μόλις ένα μήνα για να αναπτύξουν το mini συκώτι στο εργαστήριο, τη στιγμή που η ωρίμανση του συκωτιού σε φυσικό περιβάλλον χρειάζεται δύο χρόνια. Τα πέντε ποντίκια που δέχθηκαν τα μοσχεύματα πήραν ανοσοκατασταλτική αγωγή. Κι ενώ προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος ανιχνεύθηκαν, τα συκώτια λειτούργησαν αφού εντοπίστηκαν ανθρώπινες πρωτεΐνες στο ορό αίματος των ποντικιών.

Τα συκώτια λειτούργησαν κανονικά για τέσσερις μέρες μέσα στο σώμα των ποντικιών. Η ομάδα ελπίζει τώρα να επεκτείνει την λειτουργικότητά τους και σε ζώα που ζουν περισσότερο, ενώ στην τελική φάση θα το δοκιμάσει σε ανθρώπους.

Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργήσουμε όργανα τα οποία θα αντικαταστήσουν τη δωρεά οργάνων, αλλά για το κοντινό μέλλον το βλέπω ως γέφυρα μέχρι τη μεταμόσχευση. Για παράδειγμα, σε μία ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να χρειαστείτε μία ηπατική βοήθεια για μικρό χρονικό διάστημα αντί για ένα ολόκληρο νέο συκώτι.

Πηγή: unboxholics.com

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Sεx Island Coronovirus: Τριήμερο πάρτι οpγίων στο Λας Βέγκας

Ασκήθηκε δίωξη για κακούργημα στην 35χρονη