in

Οι Έλληνες στη δεύτερη θέση εθισμού στο διαδίκτυο στην Ευρώπη

[dropcap]T[/dropcap]ο internet έχει μπει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων, τόσο μάλιστα που ίσως θα έπρεπε να αρχίσουμε να ανησυχούμε. Σύμφωνα με μία μελέτη της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο (ΕΕΜΔΕΔ) σε συνεργασία με εννιά πανεπιστήμια της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα μετά την Αγγλία σε εθισμό στο διαδίκτυο. Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια νόσος η οποία άρχισε να απασχολεί τους ειδικούς και να μελετάται συστηματικά μετά το 2008.

Σύμφωνα με τη μελέτη λοιπόν, τα ποσοστά των συμπτωμάτων εθισμού κυμαίνονται στο 25% πανευρωπαϊκά, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 37.7%. Τα τελευταία χρόνια συγκεκριμένα έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στην περιοχή της Θεσσαλίας, με την Λάρισα να έχει διπλασιάσει τα ποσοστά της. Ένας στους δέκα τεταρτοετείς φοιτητές της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ έχουν εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και αδυναμία στις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, ενώ το ποσοστό στα υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται στο 7%.

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις εθισμού εντοπίζονται στα αγόρια. Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς και με νευροαπεικονιστικές έρευνες, οι οποίες δείχνουν αλλαγές στη φαία ουσία του εγκεφάλου, ενώ υπάρχουν και αλλαγές στα ποσοστά μεταβολισμού της γλυκόζης στις εγκεφαλικές δομές.

«Πρέπει να καταλάβουμε πως στην αλληλεπίδραση μεταξύ του ανθρώπου και του ηλεκτρονικού παιχνιδιού ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενεργοποιείται το κύκλωμα της άμεσης ανταμοιβής. Ένα like στο Facebook, ένα καλό ή κακό σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και μια επιτυχία στο ηλεκτρονικό παιχνίδι “ανεβάζουν” ή “κατεβάζουν” την ντοπαμίνη (ορμόνη της χαράς) από τον επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου και έτσι δουλεύει το μοντέλο της άμεσης ανταμοιβής».

Η πρόληψη είναι ο σημαντικότερος τρόπος αντιμετώπισης του εθισμού στα παιδιά, θέτοντας όρια στη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, προωθώντας και άλλες μορφές ψυχαγωγίας που δεν περιλαμβάνουν μία οθόνη.

ΠΗΓΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Μια εφεύρεση που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο! (vid)

Επίσημο: Η Apple και η Samsung κάνουν τα τηλέφωνα πιο αργά για να αγοράζουμε καινούργια