in

ΠΡΟΣΟΧΗ: «Κλέβουν» το PIΝ καρτών μέσω κινητού – Δείτε πώς

Μπορεί κάποιος απατεώνας να «κλέψει» το PIN της τραπεζικής κάρτας σας μέσα από το κινητό;

Κι όμως, μπορεί να το κάνει!

Οι χάκερς μπορούν να υποκλέψουν δεδομένα από την κινητή σας συσκευή, όπως είναι και το PIN της τραπεζικής κάρτας σας, καθώς, σύμφωνα με νέα μελέτη, η κάθε κίνηση που κάνει ο χρήστης στην οθόνη αφής, αφήνει ένα μοναδικό ίχνος, το οποίο καταγράφεται και έπειτα μπορεί να εντοπιστεί και να υποκλαπεί!

Συγκεκριμένα, Βρετανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι τόσο οι κακόβουλες ιστοσελίδες όσο και οι κακόβουλες εφαρμογές ενδέχεται μέσω των αισθητήρων κίνησης της οθόνης αφής να παρακολουθούν κάθε κίνηση του χρήστη.

Ακρίβεια που φτάνει στο 70%

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τη δρα Μάριαμ Μερνεζάντ, απέδειξαν ότι είναι δυνατό να «σπάσει» κανείς με ακρίβεια 70% το PIN του χρήστη, με μόλις μία προσπάθεια, υποκλέπτοντας τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αισθητήρες κίνησης της οθόνης.

Ολοκληρώνοντας και την πέμπτη προσπάθεια, το ποσοστό «σκαρφαλώνει» στο 100%, δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση ο χάκερ να αποτύχει!

Οι χρήστες δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμαναν ότι οι χρήστες δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου και οι περισσότεροι δεν έχουν καν ιδέα τι κάνουν οι περίπου 25 διαφορετικοί αισθητήρες που διαθέτει κάθε «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, smartphone.

Αλλά και οι κατασκευαστές των συσκευών και του λειτουργικού συστήματος που έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα, δεν έχουν καταφέρει να βρουν τρόπο να το αντιμετωπίσουν μέχρι τώρα.

Πέραν των «έξυπνων» κινητών, πλήττονται τα tablet, τα «έξυπνα» ρολόγια (smartwatches), οι καταγραφείς σωματικής άσκησης (fitness trackers), και κάθε άλλη φορητή συσκευή εφοδιασμένη με GPS, γυροσκόπιο, αισθητήρα επικοινωνίας κοντινού πεδίου (NFC) και αρκετούς άλλους αισθητήρες.

Τι συστήνουν οι ερευνητές

Για την αποφυγή περιστατικών κλοπής δεδομένων από τις «έξυπνες» συσκευές των χρηστών, οι ερευνητές συνιστούν την συχνή αλλαγή των κωδικών PIN, το κλείσιμο των ανοικτών εφαρμογών (που μένουν στο παρασκήνιο) όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και ειδικά όταν πραγματοποιούμε online τραπεζικές συναλλαγές, την απεγκατάσταση εφαρμογών που δεν χρησιμοποιούμε πλέον, όπως και τον έλεγχο των αδειών που παραχωρούμε σε εφαρμογές, που έχουμε εγκαταστήσει.

Πηγή: newsbomb.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Έξι νέοι σταθμοί του Μετρό παραδίδονται μέχρι το καλοκαίρι του 2021 – Ποιοι θα είναι

Γιατί χρησιμοποιούμε το χόλτερ πιέσεως;