in

Το Facebook γίνεται επί πληρωμή;

[dropcap]T[/dropcap]ελικά καταγράφουν ή όχι τις συζητήσεις μέσω των μικροφώνων των κινητών μας;

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μαρτυρίας του Mark Zuckerberg ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, πλήθος φημών βρέθηκαν να επικαιροποιούνται τρόπον τινά ή να απορρίπτονται ολοσχερώς. Άξιο αναφοράς είναι μάλιστα το γεγονός πως η μετοχή της εταιρίας του νεαρού δισεκατομμυριούχου γνώρισε άξαφνα μεγάλη άνθηση (περίπου ~4.8%) κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δεικνύοντας όπως ο ίδιος τονίζει πως αυτό αποτελεί ακράδαντη ένδειξη της εμπιστοσύνης που αποσκοπεί να ξανακερδίσει από τους χρήστες της πλατφόρμας του.

Διαφήμισε την επιχείρηση σου στο Kallitheacity.gr – Εύκολα, Στοχευμένα, Οικονομικά

Ο γερουσιαστής Orrin Hatch ρώτησε τον Zuckerberg «Πως διατηρείτε ένα επιχειρηματικό μοντέλο όπου οι χρήστες δεν πληρώνουν για της υπηρεσίες που τους προσφέρετε;». Η επικερδής φύση του Facebook βασίζεται στη στοχοποιημένη διαφήμιση σε αρκετές πτυχές των εφαρμογών και ιστοτόπων του, αφού η διατήρηση της παροχής δωρεάν υπηρεσιών σε τόσο μεγάλο όγκο καναλωτών είναι εξαιρετικά πολυδάπανη. Ο ίδιος πρόσθεσε λίγο μετά εντός της απολογίας του πως «πάντα θα υπάρχει μια έκδοση του Facebook που θα είναι δωρεάν», το οποίο συνάδει με τις δηλώσεις της Sandberg (βλ. Facebook’s Chief Operating Officer) την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με το ότι αν κάποιος θέλει να αποφύγει τις διαφημίσεις θα χρειαστεί να πληρώσει. Έτσι, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη κάποιου μελλοντικού premium, ad-free, επί-πληρωμή μοντέλου προσφοράς υπηρεσιών.

Πρόκειται ίσως για ένα αντίστοιχο συνδρομητικό μοντέλο εκείνου που έχει παρουσιάσει η Amazon με το Prime, όπου η διευκόλυνση δηλαδή του κεντρικού κορμού της επιχείρησης (βλ. Ψηφιακό κατάστημα αγορών) περιλαμβάνει παράλληλα την εξάλειψη των διαφημίσεων καθώς και την προσφορά οπτικοακουστικών υπηρεσιών (βλ. Twitch Prime, Prime Video, κ.α.). Οι εικασίες παραταύτα δεν έχουν τέλος, επομένως μέχρι κάποιας επίσημης ανακοίνωσης δεν έχουμε παρά να αναμένουμε.

Τέλος, ο Zuckerberg ρωτήθηκε για ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα που ταλανίζει τις σκέψεις των χρηστών του εδώ και χρόνια, τη φήμη που θέλει την εφαρμογή του να συλλέγει δεδομένα κάνονας χρήση του μικροφώνου της εκάστοτε συσκευής, αφού πολλοί είναι οι χρήστες που εικάζονται πως βρέθηκαν με διαφημιστικό banner κάποιου προϊόντος το οποίο δεν αναζήτησαν στο διαδίκτυο αλλά αναφέρθηκαν λεκτικά σε αυτό εντός της ημέρας.

«Δεν το κάνουμε. Γερουσιαστά, επιτρέψτε μου να είμαι σαφής σε αυτό. Κάνετε αναφορά σε μια θεωρία συνωμοσίας που κάνει το γύρο του διαδικτύου σχετικά με ότι ακούμε τι συμβαίνει μέσω του μικροφώνου σας και το χρησιμοποιούμε. Δεν το κάνουμε αυτό. Επιτρέπουμε στους χρήστες να καταγράφουν βίντεο με τη συσκευή τους και να το μοιράζονται κάνοντας χρήση της εφαρμογής. Τα βίντεο αυτά διαθέτουν ήχο. Κατά τη διάρκεια της εγγραφής βίντεο καταγράφουμε τον ήχο και χρησιμοποιούμε αυτήν την εγγραφή για να κάνουμε την υπηρεσία καλύτερη, επιβεβαιώνοντας ότι έχετε ήχο. Νομίζω αυτό είναι ξεκάθαρο. – Mark Zuckerberg, CEO του Facebook».

Η απάντηση αυτή δεν είναι σίγουρα αρκετή για να βάλει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας, δεν παύει παραταύτα να αποτελεί δήλωση που βρίσκεται ανοιχτή και προσβάσιμη σε δημόσιο αρχείο. Ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα από εδώ και στο εξής να την επικαλεστεί νομικά, είτε υπέρ, είτε και κατά του Facebook.

ΠΗΓΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Χειροπέδες σε 5 εμπόρους ναρκωτικών σε Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη και Λάρισα

Πρωταθλήτριες Ευρώπης τα κορίτσια του Ολυμπιακού μέσα στην Τουρκία!