in

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να πλένετε το ωμό κοτόπουλο

[dropcap]O[/dropcap]ι υπηρεσίες Υγείας προειδοποίησαν για ακόμη μια φορά τους καταναλωτές για το πόσο επικίνδυνο είναι να πλένουν το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο της εξάπλωσης βλαβερών βακτηρίων σε μαγειρικά σκεύη ή άλλα φαγητά.

Όπως αναφέρει η New York Post, σε ένα tweet που έστειλε στις 26 Απριλίου το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, περιέγραψε τα βήματα που μπορούν να εξαλείψουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης στο σπιτικό μαγείρεμα.

«Οι Αμερικανοί τρώνε περισσότερο κοτόπουλο ετησίως συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο είδος κρέατος» έγραψε το CDC. «Το κοτόπουλο μπορεί να είναι μια θρεπτική τροφή, αλλά το ωμό κοτόπουλο μπορεί να είναι μολυσμένο με βακτήρια και μερικές φορές με σαλμονέλα. Αν το τρώτε μισοψημένο ή καταναλώνετε άλλες τροφές ή ποτά μολυσμένα από ωμό κοτόπουλο ή τους χυμούς του, μπορεί να νοσήσετε από ασθένεια που προέρχεται από τροφή, ή αλλιώς τροφική δηλητηρίαση».

Η υπηρεσία προτείνει να τοποθετείτε το ωμό κοτόπουλο σε σακούλες μίας χρήσεως, πριν να το βάλετε στο καρότσι του σουπερμάρκετ ή στο ψυγείο, να πλένετε τα χέρια αφού το πιάσετε, να χρησιμοποιείτε διαφορετικό ξύλο κοπής για να το τεμαχίζετε και ποτέ να μην τοποθετείτε μαγειρεμένο φαγητό ή φρέσκα προϊόντα στην ίδια επιφάνεια με το ωμό κοτόπουλο.

Μεταξύ άλλων συμβουλών, πρότεινε τη χρήση θερμόμετρου για φαγητά για να βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο έχει μαγειρευτεί, και με παχιά γράμματα το CDC συμβούλεψε να μην πλένετε το ωμό κοτόπουλο γιατί «οι ζωμοί του μπορούν να εξαπλωθούν στην κουζίνα και να επιμολύνουν άλλα φαγητά, σκεύη και τους πάγκους».

Ενώ η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι μία δυσάρεστη εμπειρία για τον καθένα, τα παιδιά που είναι μικρότερα των 5 ετών και οι ενήλικες μεγαλύτεροι των 65 ετών, όπως επίσης και όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό – για παράδειγμα οι έγκυοι – διατρέχουν τον κίνδυνο να νοσήσουν από σοβαρές ασθένειες. Μάλιστα προτρέπει τους ασθενείς που έχουν υψηλούς πυρετούς, η διάρροια διαρκεί περισσότερες από τρεις μέρες, έχουν αίμα στα κόπρανα, κάνουν πολλούς εμετούς ή έχουν συμπτώματα αφυδάτωσης, να καλούν τον γιατρό τους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Ιδιοκτήτης καφετέριας που γρονθοκόπησε εφοριακό: «Η κάμερα θα δείξει την αλήθεια» (vid)

Στους 15 πιο «καυτούς» προορισμούς για επενδύσεις σε Airbnb και HomeAway συγκαταλέγεται η Καλλιθέα.

Στις 15 πιο «καυτές» ευρωπαϊκές περιοχές για Airbnb η Καλλιθέα