in

Γιατί χρησιμοποιούμε το χόλτερ πιέσεως;

Σε ειδικές περιπτώσεις, οι καρδιολόγοι στη Δροσιά θα σας συστήσει να παρακολουθήσετε τις διακυμάνσεις της πίεσης σας σε όλη τη διάρκεια του ημερονυχτίου με ένα ειδικό μηχάνημα αυτόματης μέτρησης, το οποίο θα φορέσετε για 24 ώρες, το χόλτερ πίεσης, όπως λέγεται.

Πώς λειτουργεί το χόλτερ πίεσης;

Με κατάλληλη ρύθμιση γίνεται μέτρηση της πίεσης κάθε 15–20 λεπτά την ημέρα και κάθε 20–30 λεπτά τη νύχτα. Έτσι, θα έχετε πολλές μετρήσεις της πίεσής σας μέσω του μηχανήματος χόλτερ πίεσης και μάλιστα στο δικό σας γνώριμο σπιτικό ή επαγγελματικό περιβάλλον.

Αν και τιμή αναφοράς αποτελεί η αρτηριακή πίεση ιατρείου, η περιπατητική αρτηριακή πίεση είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι φυσιολογικές τιμές είναι διαφορετικές σε σχέση με την πίεση ιατρείου, κάτι για το οποίο θα σας ενημερώσουν και οι καρδιολόγοι στη Δροσιά.

Η 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης με χόλτερ πίεσης θεωρείται σημαντική στις περιπτώσεις όπου:

  • Υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα της αρτηριακής πίεσης ιατρείου.
  • Μετρείται υψηλή πίεση ιατρείου σε ασθενείς χαμηλού συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου.
  • Υπάρχει μεγάλη απόκλιση τιμών αρτηριακής πίεσης ιατρείου και τιμών αρτηριακής πίεσης στο σπίτι.
  • ­Θεωρείται πιθανή η αντίσταση στην φαρμακευτική αγωγή.
  • Είναι πιθανά τα υποτασικά επεισόδια όπως σε ηλικιωμένους ή διαβητικούς ασθενείς.
  • Σε έγκυες γυναίκες οι οποίες εμφανίζουν συχνά υψηλή αρτηριακή πίεση ιατρείου.

Χρειάζεται να ξέρετε να μετράτε μόνοι σας την πίεσή σας;

Η κλινική και προγνωστική αξία των μετρήσεων στο σπίτι αναδεικνύεται συνεχώς και ενδείκνυται επειδή παρέχει πληροφορίες για τη μείωση της πίεσης κατά τη διάρκεια της μικρότερης δράσης της αγωγής, βελτιώνει τη συμμόρφωση του ασθενούς στα θεραπευτικά σχήματα και δεν επηρεάζεται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της περιπατητικής καταγραφής αρτηριακής πίεσης.

Οι μετρήσεις κατ’ οίκον πρέπει να αποφεύγονται όταν προκαλούν άγχος στον ασθενή και ωθούν στην αυτόβουλη αλλαγή των θεραπευτικών σχημάτων. Οι φυσιολογικές τιμές είναι διαφορετικές από την αρτηριακή πίεση ιατρείου και τις τιμές της περιπατητικής καταγραφής αρτηριακής πίεσης.

Πόσο συχνά πρέπει να μετράτε την πίεσή σας;

Κάθε υγιής ενήλικας θα πρέπει να μετρά την πίεσή του τουλάχιστον μία φορά στα δύο με τρία χρόνια. Αν βρεθεί αυξημένη, θα επισκεφθεί τον γιατρό του για όλες τις περαιτέρω οδηγίες.

Ο υπερτασικός που μόλις αρχίζει να λαμβάνει αντιυπερτασικά φάρμακα, θα πρέπει τις πρώτες 3-4 εβδομάδες, να μετρά την πίεσή του τακτικά, ίσως και δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ πριν την λήψη των φαρμάκων). Μετά το διάστημα αυτό, που η πίεσή του αναμένεται να έχει ρυθμισθεί, θα πρέπει να την παρακολουθεί μία ή δύο φορές την εβδομάδα, εκτός και αν παρουσιάσει κάποιο άλλο σύμπτωμα ή έχει διαφορετικές οδηγίες από τον γιατρό του.

Σε κάθε περίπτωση δεν παραλείπουμε να επικοινωνούμε με τους καρδιολόγους στη Δροσιά οι οποίοι θα μας μιλήσουν και θα μας εξηγήσουν το πώς λειτουργεί ένα χόλτερ πίεσης, τι θα πρέπει να προσέξουμε και θα ρυθμίσει το κάθε πότε το μηχάνημα θα μετράει την πίεσή μας μέσα στο 24ωρο που θα το φοράμε. Θυμόμαστε ότι ποτέ δεν δρούμε αυτοβούλως σε θέματα που αφορούν την υγεία μας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ: «Κλέβουν» το PIΝ καρτών μέσω κινητού – Δείτε πώς

Αλλαγές στην κουζίνα