in

Ποτέ δεν είναι αργά να το κόψεις: 4 φορές πιο ανθεκτικά στον καρκίνο τα κύτταρα πρώην καπνιστών

Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Welcome Sanger Institute και το πανεπιστήμιο University College London ανακάλυψαν πως το κόψιμο του καπνίσματος βοηθά την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο του πνεύμονα.

Συγκεκριμένα, βάσει της ανακοίνωσις που δημοσιεύτηκε στο EurekAlert!, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις βιοψίες από 16 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων καπνιστών, πρώην καπνιστών, ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ και παιδιών.

Η έρευνα εξηγεί γιατί ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι υψηλότερος στους καπνιστές

Ανασυγκρότησαν την νουκλεοτιδική ακολουθία DNA 632 κυττάρων και εντόπισαν τις γενετικές διαφορές. Αποδείχθηκε ότι ακόμη και όταν οι όγκοι δεν ήταν κακοήθεις, το 90% των κυττάρων των καπνιστών έφεραν μέχρι και 10 χιλ. μεταλλάξεις σε σύγκριση με εκείνα των μη καπνιστών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματά τους δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές προκλήθηκαν εξαιτίας της επίδρασης των χημικών του τσιγάρου. Πάνω από το 25% των κατεστραμμένων κυττάρων είχαν τουλάχιστον μια μετάλλαξη που θεωρείται σχετική με την εμφάνιση καρκίνου.

Τα παραπάνω εξηγούν γιατί ο κίνδυνος καρκίνου είναι πολύ υψηλότερος στους καπνιστές από ό,τι στους μη καπνιστές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα έχουν 4 φορές πιο υγιή κύτταρα από εκείνους που συνεχίζουν να καπνίζουν.

Τα παραπάνω αναιρούν το μύθο ότι μετά από μια μακρά περίοδο καπνίσματος, το να κόψεις το τσιγάρο δεν έχει νόημα.

Τα συμπεράσματά της συγκεκριμένης έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature, στις 29 Ιανουαρίου.

Πηγή: sputniknews.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

«Σεμινάριο μουσικής ακρόασης» στην Καλλιθέα

Στοίχημα: Όταν ο Παναργειακός πήγε να αποκλείσει τον νταμπλούχο Ολυμπιακό!