in

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – Η ιστορία και η σημασία της

[dropcap]H[/dropcap] 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο ιός πρωτοεμφανίστηκε το 1981, κι από τότε μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες σ’ ολόκληρο τον κόσμο αγωνίζονται εντατικά κατά του AIDS. Είναι πολλά αυτά που γνωρίζουμε για τον ιό και είναι πλέον κοινή γνώση το πως προκαλείται και πως προλαμβάνεται η μόλυνση. Δυστυχώς δεν έχει ωστόσο ακόμη παρασκευαστεί εμβόλιο και δεν υπάρχει θεραπεία αποτελεσματική για τη νόσο. Όμως, πολλές από τις εκδηλώσεις της λοίμωξης αντιμετωπίζονται, και οι φορείς της νόσου εμφανίζουν τα συμπτώματα της ασθένειας πολλά χρόνια μετά τη μόλυνσή τους.

Ο ιός του AIDS που ονομάζεται αλλιώς και ιός HIV, αλλά και ιός της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας, μολύνοντας τον ανθρώπινο οργανισμό, καταστρέφει σταδιακά το αμυντικό ή ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να τον αφήνει εκτεθειμένο σε βαριές λοιμώξεις ή διάφορες μορφές καρκίνου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ως ευκαιρία για να ενημερώσει το κοινό σε μία ευρεία, παγκόσμια κλίμακα σχετικά με αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια, αλλά και για να τιμήσει τα σπουδαία επιτεύγματα της ιατρικής που πλέον προσφέρουν πολλές εναλλακτικές πρόληψης της ασθένειας, καθώς και μέσα αντιμετώπισης και ανακούφισης των έντονων και σοβαρών συμπτωμάτων της. Επιπλέον, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS έχει και ως βασική επιδίωξή της να στηρίξει ηθικά τους φορείς του ιού, και να τους παροτρύνει να αντιμετωπίσουν με επιμονή και σθένος την ασθένειά τους.

Κάποια στατιστικά που ίσως δε γνωρίζαμε…

Το AIDS δυστυχώς είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 35.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2015), ενώ 78.000.000 είναι φορείς του ιού HIV (2015). Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:

  • Στα τέλη του 2016 υπήρξαν περίπου 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν ως φορείς του ιού HIV και 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι με νέες μολύνσεις.
  • Το 2016, παγκοσμίως ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αιτίες που σχετίζονται με τον ιό HIV.
  • Μεταξύ του 2000 και του 2016, οι νέες μολύνσεις από τον ιό HIV μειώθηκαν κατά 39% και οι θάνατοι που σχετίζονται με τον ιό HIV μειώθηκαν κατά ένα τρίτο λόγω της ART (αντιρετροϊκής αγωγής) κατά την ίδια περίοδο.
  • Το 2016 μόνο 19,5 εκατομμύρια άνθρωποι, που ζουν με τον HIV, έλαβαν αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) παγκοσμίως.

Το Δίκτυο Δράσεων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εφαρμόζει συστηματικά πρόγραμμα ενημέρωσης και αγωγής υγείας για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα -ανάμεσα σ’ αυτά είναι και το AIDS- στους μαθητές της Β/θμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Περιφέρεια. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί προσπάθεια προαγωγής της σεξουαλικής υγείας των εφήβων μέσα από την υπεύθυνη ενημέρωση.

Ακόμα, με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας, αλλά και στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνδιοργανώνει και συμμετέχει ενεργά στις ολοήμερες εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης και των επισκεπτών της σχετικά με το AIDS. Οι εκδηλώσεις αναμένετε να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2017, από τις 10.00 έως τις 22.00 το, στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, επαγγελματίες από το χώρο της υγείας, θα ενημερώνουν το κοινό σχετικά με την πρόληψη κατά του AIDS, θα διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό ενώ θα υπάρχουν και πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα.

Τέλος, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το καθιερωμένο άναμμα των κεριών που θα σχηματίζουν τη συμβολική κόκκινη κορδέλα (Red Ribbon)».

Και κάποια πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε

Ο ιός του AIDS δεν μεταδίδεται με την καθημερινή επαφή, ούτε με τα βιολογικά υγρά όπως σάλιο, δάκρυα κλπ. Δεν μεταδίδεται με την κοινή χρήση αντικειμένων, από τις τουαλέτες ή τα έντομα. Γενικά, δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης κατά την κοινή οικογενειακή, σχολική, εργασιακή ή αθλητική συμβίωση με φορείς του ιού του AIDS.

Ο ιός του AIDS ζει ελάχιστα στον αέρα και στο νερό και καταστρέφεται πολύ εύκολα με κοινά απολυμαντικά ή καθαριστικά μέσα, όπως το οινόπνευμα ή αραιό διάλυμα χλωρίνης.

Οι οροθετικοί δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι άνθρωποι με δικαιώματα, με διεκδικήσεις και με ανάγκη για αυτοσεβασμό, όπως όλοι.

Λοταρία αποδείξεων: Αυτοί είναι οι τυχεροί που κερδίζουν από 1.000 ευρώ

Εκσπερμάτωνε μέσα στο νερό και το μέλι γυναίκας συναδέλφου του