in

Καλλιθέα Αττικής: Ένα προάστιο της Αθήνας με ιστορία που λίγοι γνωρίζουν

[dropcap]H[/dropcap] Καλλιθέα Αττικής αποτελεί ένα από τα πολλά προάστια της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται νότια των Αθηνών. Ως δήμος ανήκει στο Νότιο τομέα των Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Η Καλλιθέα διαθέτει περίπου 100.000 μόνιμους κατοίκους και η πυκνότητα αυτών φτάνει περίπου τους 20.000 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον πιο όμορφο και πυκνοκατοικημένο δήμο της Ελλάδας. “Πυρήνα” στην οικιστική περιοχή της Καλλιθέας αποτελεί η γνωστή σε πολλούς πλατεία Δαβάκη, η οποία βρίσκεται περίπου στα 3 χιλιόμετρα νότια του κέντρου της Αθήνας.

Η ονομασία της Καλλιθέας και η θέση της

Το 1884 ιδρύεται το νέο προάστιο –που ονομάστηκε Καλλιθέα λόγω της υπέροχης θέας προς τον Σαρωνικό– από την Ανώνυμο Οικοδομική Εταιρεία του Ευθυμίου Κεχαγιά. Τα σχέδια των πρώτων οικημάτων έφεραν την υπογραφή του περίφημου Ernst Ziller. Στις αρχές του 20ού αιώνα ο οικισμός ήταν γεμάτος από υπέροχα νεοκλασικά σπίτια, κυρίως εξοχικές κατοικίες. Η πληθυσμιακή ανάπτυξη και η οργανική ένταξή της στον πολεοδομικό ιστό της πρωτεύουσας θα συνδέσει την Καλλιθέα με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού εκεί θα δημιουργηθεί το Σκοπευτήριο και θα διεξαχθούν οι αγώνες σκοποβολής. Η εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο θα επηρεάσει αποφασιστικά το πρόσωπο της πόλης, που εξελίσσεται σε αξιόλογο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο.

Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος
Ιστορικός – Βιβλιοθηκονόμος – Αρχειονόμος

Οριοθέτηση της περιοχής

Η Καλλιθέα κατέχει το μεγαλύτερο μέρος σε έκταση, στην Αττική, καθώς διαθέτει μακρόστενη έκταση. Η έκταση της ξεκινά από τις οδούς Λαγουμιτζή και Καλιρρόης ως τον Φαληρικό όρμο, ο οποίος βρίσκεται νότια. Από τον βορρά μέχρι τον νότο, διατρέχεται από την κεντρικότερη λεωφόρο, εν ονόματι Θησέως, με συνολικό μήκος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων. Στην ανατολική πλευρά της συνορεύει με την γνωστότερη λεωφόρο της Αθήνας με το όνομα λεωφόρο Ανδρέα Συγγρού, η οποία την διαχωρίζει και από άλλες γνωστές περιοχές της Αθήνας όπως λόγου χάριν τον Νέο Κόσμο, την Νέα Σμύρνη καθώς και το Παλαιό Φάληρο. Στην δυτική πλευρά της, ωστόσο, η τεχνητή κοίτη του Ιλισσού και οι γραμμές του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, την διαχωρίζουν από την περιοχή του Μοσχάτου και του Ταύρου. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός, ότι από την περιοχή στο δυτικό κέρας των σιδηροδρομικών γραμμών, μόνο το οικοδομικό τετράγωνο, που συμπεριλαμβάνει το κτίριο της Σιβιτανιδείου Σχολής, βρίσκεται στα γεωγραφικά πλαίσια της Καλλιθέας.

Ιστορική Αναδρομή 

Η κοινότητα του δήμου Καλλιθέας έχει ως έμβλημά της τον Θησέα, γιο του Αιγέα, ο οποίος σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, καθώς επέστρεψε από την Κρήτη, όπου είχε σκοτώσει τον Μινώταυρο, αποβιβάστηκε στις ακτές, που εδρεύει σήμερα η Καλλιθέα.

Ο οικισμός της Καλλιθέας κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά τον 19ο αιώνα, από την δεκαετία του 1870 και εντεύθεν. Ο έμπορος Λάσκαρις Λασκαρίδης, ο πανεπιστημιακός και συγγραφέας Γεώργιος Κρεμός και ο νομικός Γεώργιος Φιλάρετος ήταν τα πιο σημαντικά πρόσωπα ανάμεσα στους πρώτους οικιστές της Καλλιθέας. Από την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής, του 1922 η Καλλιθέα ήταν μια από τις πρώτες περιοχές, που φιλοξένησε τεράστιο αριθμό ξεριζωμένων. Ωστόσο, η κοινότητα της Καλλιθέας ιδρύθηκε και επισήμως τρία χρόνια μετά την έλευση χιλιάδων Μικρασιατών, κατά το 1925. Οπότε, ο οικισμός αποσπάσθηκε από τον δήμο Αθηναίων και το 1933 ανακηρύχθηκε ως ανεξάρτητος δήμος.

Σημαντική ήταν και η αρωγή ολόκληρης της Καλλιθέας κατά τα “ταραγμένα χρόνια” του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, η οποία συμμετείχε σημαντικά και ενεργά στην ομάδα Εθνικής Αντίστασης (ΕΛΑΣ). Μεταξύ των σημαντικότερων γεγονότων της μάχης υπήρξε η Μάχη της Οδού Μπιζανίου, μεταξύ δέκα ΕΠΟΝιτών και κατοχικών δυνάμεων, κατά τον μήνα Ιούλιο του 1944, καθώς και το μπλόκο του Αυγούστου του ίδιου έτους.

Κατά την δεκαετία του 1990, έπειτα από την διάλυση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, ο δήμος ήταν πλέον έτοιμος να υποδεχτεί χιλιάδες παλιννοστούντες από τον Πόντο.

Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Αξίζει να αναφέρουμε, πως η περιοχή της Καλλιθέας είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, που διαθέτει με το γνωστότερο να είναι το Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Δεύτερο στην κατάταξη είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, καθώς και η ιστορική Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων.

ΠΗΓΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Πανελλήνιο Πρ. κλειστού Στίβου – Ατομικό ρεκόρ στο σύνολο βαθμών για την Καλλιθεάτισσα Εμμανουέλα Ιωακειμίδου

Δικαστήριο: Μόνο οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μπορούν να παρκάρουν στην πιλοτή