in

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος στο «Π»: Το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υλοποιείται!

«Για το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων», που υλοποιείται από τη Δημοτική Αρχή Καλλιθέας, κάνει λόγο, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Κάρναβος.

Ο κ. Κάρναβος αναλύει τον προγραμματισμό του για το επόμενο διάστημα, αλλά και για την επόμενη αυτοδιοικητική θητεία, αν οι δημότες της Καλλιθέας τον εμπιστευθούν εκ νέου να βρίσκεται στο «τιμόνι» της πόλης.

Σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται η παρούσα δημοτική θητεία. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα και πού πιστεύετε ότι έχετε καθυστερήσει;

Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων στη σύγχρονη Καλλιθέα. Ολοκληρώσαμε την ανάπλαση της Πλατείας Δαβάκη, με «smart» εξοπλισμό, φωτισμό Led, νέα φυτοτεχνική διαμόρφωση, αλλάξαμε την εικόνα του κεντρικού άξονα της πόλης με την αναμόρφωση της Λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου αλλά και με τις εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις σε πάνω από 130.000 τ.μ., ανακατασκευές σε ρείθρα, πεζοδρόμια και ράμπες ΑμεΑ.

Ακόμη, πραγματοποιήσαμε την αναβάθμιση του Πάρκου του Ιλισού, τα αντιπλημμυρικά έργα στις Τζιτζιφιές, την αξιοποίηση του «Κόκκινου Σχολείου» όπου στεγάζεται το Δημοτικό μας Ωδείο, την ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου της οδού Μπιζανίου.

Για την καθαριότητα, ολοκληρώσαμε το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία του δήμου. Μέσα σε 8,5 χρόνια κάναμε τόσες επενδύσεις στην καθαριότητα, όσες είχε κάνει ο δήμος τα προηγούμενα 30 χρόνια, ενώ διαθέτουμε πλέον τον πιο νέο και σύγχρονο στόλο οχημάτων στη χώρα, ανανεώνοντας σχεδόν το 100% των απορριμματοφόρων.

Εξοπλίσαμε την πόλη με νέους, υπερσύγχρονους, υπόγειους κάδους, τοποθετώντας παράλληλα 2.100 πράσινους κάδους.

Δημιουργήσαμε νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό, νέο Δημοτικό Γυμναστήριο, έργα σε σχολικά συγκροτήματα, αθλητικούς χώρους, παιδικές χαρές, εγκαταστήσαμε ελεύθερο WiFi σε 44 σημεία.

Ταυτόχρονα και ενώ είναι γεγονός ότι δίνουμε όλοι στην Αυτοδιοίκηση, σε όλη τη χώρα, καθημερινή μάχη με τον χρόνο και τη γραφειοκρατία,καταφέραμε να θέσουμε σε τροχιά υλοποίησης δύο πολύ μεγάλα έργα για το κέντρο της Καλλιθέας.

Το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου (ΟpenMall)», δηλαδή την ανάπλαση της κλειστής στεγασμένης αγοράς, και το νέο Πολιτιστικό Κέντρο, το μεγαλύτερο της Νότιας Αττικής, στη Μαντζαγριωτάκη και Εσπερίδων, με χρηματοδότηση από το«Αντώνης Τρίτσης».

Θεωρείτε ότι, με το έργο που έχει επιτευχθεί, αλλάζει η καθημερινότητα των δημοτών της Καλλιθέας;

Η ψηφιακή εξυπηρέτηση των Καλλιθεατών βελτίωσε την ποιότητα της καθημερινότητάς τους, φτιάξαμε την e-kallithea στην πολιτική της«Έξυπνης Πόλης»και οι κάτοικοι εξυπηρετήθηκαν με σχεδόν 20.000 ηλεκτρονικές αιτήσεις μέχρι σήμερα και γλίτωσαν 45.000 λιγότερες επισκέψεις, ενώ είμαστε στους 11 πρώτους δήμους πανελλαδικά, όπου ξεκινούν τα έργα των μεγάλων αστικών αναπλάσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 8 εκατομμυρίων για το έργο Βιοκλιματικής Αστικής Ανάπλασης, ενοποίησης και διασύνδεσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου της Καλλιθέας, αλλά και σημαντικών οδών, όπως ολόκληρης της Σκρα, της Δημοσθένους και της Δοϊράνης έως Δαβάκη, τμήματος της Σπάρτης και της Αριστείδου.

Το έργο έχει δημοπρατηθεί και προχωράμε σε καθολική ανάπλαση, με πεζοδρόμια, οδεύσεις για τυφλούς, φωτισμό Led,«έξυπνες» διαβάσεις και πράσινο. Η Δημοσθένους και η Δοϊράνης μετατρέπονται σε δύο υπέροχους οδικούς και περιπατητικούς άξονες, ενώ θα γίνει ποδηλατόδρομος σε ένα κομμάτι της Δημοσθένους.

Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας σε σχέση με τα έργα μέχρι το τέλος της παρούσας θητείας;

Ξεκινάει, σε λίγους μήνες, η λειτουργία της νέας Δημοτικής μας Συγκοινωνίας,με 3 ηλεκτρικά λεωφορεία των 30 θέσεων, με στόχο οι πολίτες να μην παίρνουν αυτοκίνητο για τις ενδοδημοτικές μετακινήσεις τους, ενώ έχει δημοπρατηθεί και προχωράει σύντομα ένα μεγάλο πρόγραμμα χρήσης κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Για το έργο Ψηφιακής Στρατηγικής «Έξυπνες Πόλεις» εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2.871.000, με ψηφιακές υπηρεσίες για την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας. Εμβληματική δράση είναι η εγκατάσταση 450 «έξυπνων» αισθητήρων σε διαβάσεις και ράμπες ΑμεΑ.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας για την επόμενη θητεία, αν σας εμπιστευθούν και πάλι οι πολίτες;

Μετά από επίμονους αγώνες εξασφαλίσαμε–και είμαστε υπερήφανοι–την έλευση του Μετρό στην Καλλιθέα, το σημαντικότερο έργο πνοής για την πόλη μας.

Μέσα στην επόμενη διετία δημοπρατείται, όπως ανακοίνωσε ο τέως υπουργός Υποδομών, η νέα Γραμμή, ξεκινώντας από το Θησείο με 4 σταθμούς: α) στη Χαμοστέρνας, στα βόρεια της Καλλιθέας, β)στην Πλατεία Δαβάκη, γ) στον Λόφο Φιλαρέτου και δ) με τερματικό σταθμό στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Είναι γεγονός ότι η Καλλιθέα μπήκε στον τουριστικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό χάρτη της Αθήνας, με εκατομμύρια επισκέπτες. Εμείς λοιπόν εργαζόμαστε για να αξιοποιήσουμε, να συνδέσουμε λειτουργικά το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με όλες τις γειτονιές της πόλης.

Ταυτόχρονα κάνουμε αγώνα, μαζί με τον Δήμο Μοσχάτου, να ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια το έργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης από τις Τζιτζιφιές έως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ένα έργο που θα αποκαταστήσει τη σχέση της Καλλιθέας με τη θάλασσα και την παραλιακή της ζώνη.

Ποια είναι η «ανθρωπογεωγραφία» του δικού σας συνδυασμού;

H «Καλλιθέα Αλλάζει» ανέκαθεν ήταν ένας ανεξάρτητος συνδυασμός που φιλοξενούσε δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Τώρα ανανεώνεται με «νέο αίμα» στελεχών της πόλης, που θέλουν να προσφέρουν,αλλά ενισχύεται και με συνεργασίες έμπειρων στελεχών της Αυτοδιοίκησης.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Απονομή ΒΡΑΒΕΙΟΥ «ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ» στα Εγκαίνια Έκθεσης του Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Δήμου Καλλιθέας

Τέλος ο Σίμος από Athens Kallithea, παίζει δυνατά ο Δέλλας